Ana SayfaCezaevleriÖHP raporu: Tutuklu açlık grevcilerine müdahale tehdidi, darp, tekli hücre cezası

ÖHP raporu: Tutuklu açlık grevcilerine müdahale tehdidi, darp, tekli hücre cezası

HABER MERKEZİ – Leyla Güven ve cezaevlerindeki tutuklar ile yurt dışındaki aktivistlerin açlık grevi eylemleri devam ederken ÖHP, Marmara Bölgesi’ndeki cezaevlerinde açlık grevcilerinin durumuna eğilen raporunu paylaştı. Rapora göre açlık grevindeki tutuklulardan darp edilen de var tekli hücreye konulan da sağlık hakkı engellenen de müdahale tehdidi ile karşı karşıya olan da.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi üç ayı doldurmak üzere. 89’uncu günde eylemini sürdüren Güven’e destek için cezaevleri ile yurt dışında da süresiz-dönüşümsüz ve süreli-dönüşümlü açık grevleri devam ediyor.

Eylemler sürerken Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), cezaevlerindeki açlık grevcilerinin durumuyla ilgili hazırladığı raporu açıkladı.

Rapor, Marmara Bölgesi’ndeki tutukluların durumuna dikkat çekiyor.

Yapılan açıklamaya göre Marmara Bölgesi’ndeki hapishanelerde 100’e yakın tutuklu açlık grevinde.

Soldan sağa: Avukatlar Ahmet Baran Çelik, Sinan Zincir, Raziye Turgut, Gülseren Yoleri / Fotoğraf: MA

Açlık grevindeki tutukluların sağlık durumu ile cezaevi yönetimlerinin onlara yönelik tutumuna ilişkin bilgi veren ÖHP avukatlarından Raziye Turgut, tutukluların hak ihlalleriyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Turgut’un aktardığı bilgilere göre açlık grevindeki tutuklulardan darp edilen de var tekli hücreye konulan da sağlık hakkı engellenen de müdahale tehdidi ile karşı karşıya olan da.

“Yaşam hakları korunmalı”

Açlık grevinin bir intihar değil, protesto biçimi olduğunu vurgulayan Turgut ise uluslararası sözleşmeleri hatırlatıyor.

Turgut, açlık grevi eylemine başvuran tutukluların başta sağlık hakkı olmak üzere yaşam haklarının korunması için tüm yetkililerin gerekli duyarlılığı göstermesi gerektiğini belirtiyor.

“Açlık grevcilerinin yaşam ve sağlık hakkı konusunda Adalet Bakanlığı’nı sorumlu davranmaya ve süreci zorlaştırmamaya davet ediyoruz.

“Açlık grevindekilere iradeleri dışında zorla müdahale edilmesi, bu eylemlerinden dolayı tek kişilik hücrelere atılması, disiplin cezalarına mahkûm edilmesi, farklı gerekçeler yaratılarak fiili müdahalede bulunulması sorunları daha da ağırlaştıracaktır.

“Sorunlar ancak demokratik yöntemlerle kurulacak diyaloglar ile çözülebilir. Mahpusların açlık grevi eylemi konusunda siyasal iktidarın ölümler yaşanmadan barışçıl yollarla gerekli tedbirleri alması ve talepleri değerlendirmek üzere harekete geçmesi gerekmektedir.

“Soruna temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması ve taleplerin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulması sağlanmalıdır.

“Talepler açıktır: İmralı tecridi ve tüm cezaevlerindeki tecrit kaldırılmalıdır.”

Güven ve tutuklular ne talep ediyor?

Fotoğraf: Sertaç Kayar / Sputnik

Güven ve cezaevlerindeki tutuklular, Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Tutuklular Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.




Önceki Haber
Otomotiv sektörü vergi indirimlerine rağmen yüzde 59 daraldı
Sonraki Haber
Antep'te bir erkek boşanma aşamasında olduğu kadını ağır yaraladı, dört kişiyi öldürdü