Ana SayfaGüncelÖzgür Gündem davası: Nöbetçi yayın yönetmenlerine ceza istendi

Özgür Gündem davası: Nöbetçi yayın yönetmenlerine ceza istendi

HABER MERKEZİ – Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in yargılandığı Özgür Gündem davasında savcı, üç ismin “örgüt propagandası yapmak”, “Suç ve suçluyu övmek”, “Suç işlemeye tahrik etmek” iddiasıyla cezalandırılmalarını talep etti.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları için “Örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla yargılanan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin’in davası İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Şebnem Korur Fincancı ve Erol Önderoğlu ile avukatları hazır bulunduğu duruşmaya yurt dışında bulunan Ahmet Nesin katılmadı.

Duruşma, savcının esas hakkındaki mütalaasını okunması ile başladı.

Savcı mütalaasında, gazetede çıkan birçok yazıyı sıralayarak, yazılarda “örgüt propagandası” yapıldığını öne sürdü, üç ismin de “örgüt propagandası yapmak”, “Suç ve suçluyu övmek”, “Suç işlemeye tahrik etmek” iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Erol Önderoğlu ve Şebnem Korur Fincancı, mütalaaya karşı esas hakkındaki savunmalarını yapmak için süre talep etti.

Ardından söz alan avukat Meriç Eyüboğlu, mütalaanın hem teknik açıdan hem de içerik açısından usul ve yasaya aykırı olduğunu dile getirdi.

“Sanıkların hangi nedenlerle suçlandıkları ve cezalandırılmalarının talep edildiği mütalaada açık değildir. Bu nedenle itirazlarımız doğrultusunda tekrardan dosyanın mütalaa hazırlanması için iddia makamına tevdii edilmesini talep ediyorum.”

Avukat Özcan Kılıç da mütalaanın hiçbir inceleme yapılmadan hazırlandığını ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tekrardan hazırlanmasını talep etti.

Ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, esas hakkındaki savunmaların hazırlanması için duruşmayı 15 Nisan’a erteledi.

Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların diğer taleplerini ise reddetti.