Ana SayfaEkolojiParkorman’a cami yapımına tepki: Yakında zaten bir cami var, amaç ne?

Parkorman’a cami yapımına tepki: Yakında zaten bir cami var, amaç ne?

HABER MERKEZİ – Kayapınar’daki Parkorman’a cami yapılacağı iddiası ile ağaçların sökülmeye başlanmasına mimar, mühendis ve şehir plancıları tepki gösterdi.  Yapılan açıklamada söz konusu alanın 30-40 metre yakınında bir cami olduğu anımsatılarak, Parkorman’ın kentin önemli yeşil alanlarından biri olduğu vurgulandı ve “Buna rağmen kim, niye, ne için parkın içinde cami yapar?” diye soruldu.

Diyarbakır Kayapınar’da bulunan Parkorman’da cami yapılacağı iddiası ile ağaçların sökülmesine bir tepki de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır Şubesi’nden geldi.

Gazete Karınca konuya dair haberi 23 Şubat tarihinde “Nedeni ‘cami inşası’: Diyarbakır’daki Parkorman’da ağaçlar sökülüyor” başlığı ile duyurmuştu.

Kayapınar’da kentin önemli yeşil alanlarından biri olan Parkorman’da ağaçların köklerinden sökülmeye başlandığını duyurmuştuk. Yurttaşların ağaçların cami inşaatı nedeniyle kesildiği iddiaları üzerine görüştüğümüz belediye yetkilileri de yaşananları doğrulamıştı.

Fotoğraf: dimod

Mimar, mühendis ve şehir plancıları yaptığı açıklamada kent planları yapılırken nüfus ve ihtiyaca göre toplumun ibadet, yeşil alan ve diğer sosyal ihtiyaçlarına uygun gerekli alanların ayrıldığını hatırlatarak, “Ancak son iki yılda özellikle Kayapınar bölgesinde 17 adet yeşil alan ve sosyal tesis olarak belirlenen parseller kayyumlu belediyelerce ‘dini tesis’ alanına dönüştürülmüştür” dedi.

Bu parsellerin ortalama 300-400 metre ötesinde kullanımda olan camilerin mevcut olduğunu belirten TMMOB, şu bilgileri paylaştı:

“Bu niteliği değiştirilen parsellerden biri de herkesçe bilinen Parkorman’ın içerisindedir. Plan esasları göz ardı edilerek inanç istismarı amaçlı Parkorman’ın içine yani yeşil alandaki ağaçları ve çimleri sökerek cami yapmanın bilimle, akılla, vicdanla, ahlakla bağdaşır hiçbir yanı bulunmamaktadır.”

Bu alanın 30-40 metre yakınında bir cami olduğunu anımsatan mimar, mühendis ve şehir plancıları, “Buna rağmen kim, niye, ne için parkın içinde cami yapar?” diye sordu.

Kent Ormanı’nın ‘konut rezerv alanı’na dönüştürülmesine de tepki

Ayrıca 75 metrelik bir cadde olan Mahabad Bulvarı’nın üst bölgesinde bulunan 2 bin 946 dönümlük yeşil alan olan Kent Ormanı’nın “konut rezerv alanı” olarak değiştirilmek istendiğine dikkat çeken TMMOB, “Kentte yüzlerce boş, kullanılmayan konut varken yeşil alanı konuta çevirmenin iyi niyetli çaba olarak yorumlanamayacak kadar açıktır” dedi.

“Bunun adı rant amaçlı peşkeştir. Kentin nefes alma bölgesi olan bu alan için daha önce denenmiş bu yanlış ve kötü niyetli girişimler hukuk yolu ile engellenmişti. Şimdi bu seçim arifesinde tekrardan bu yolu denemek büyük bir suç teşkil etmektedir.”

“Seçim sonrası hesapları yapılıyor”

Açıklamada kayyumlarım Kayapınar’daki faaliyetlerine değinilirken, kapatılan kurumlar, işten atmalar, belediye bütçesinden yapılan harcamalar hatırlatıldı.

Ayrıca, “Sanki kayyumlu kentlerde seçimden çok seçimden sonraki duruma yönelik kentin ve toplumun geleceğini ipotek altına alma hesabı sezilmektedir” yorumunda bulunuldu.

Ne oldu?

Şehrin merkezinde 2007 yılında yapımına başlanan, 72 bin metrekerelik parka yapımı tamamlanınca “Ayşe Nur Zarakolu Parkı” adı verilmiş, ancak Diyarbakır Valiliği bu isme izin vermedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması ardından Parkorman’ın adı “15 Temmuz Şehitleri Parkı” olarak değiştirildi.

Parkta bin 353 adet 57 değişik türden ağaç, 11 bin adet değişik türden bodur ağaç bulunuyordu.

Ancak kentin önemli yeşil alanlarından biri olan Parkorman’da geçtiğimiz günlerde ağaçlar köklerinden sökülmeye başlandı.

Bu haberi ilkin Gazete Karınca 23 Şubat tarihinde “Nedeni ‘cami inşası’: Diyarbakır’daki Parkorman’da ağaçlar sökülüyor” başlığı ile duyurdu.

Haberin ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Güzel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Güven önergede, “İmar alanlarının doğal yaşam alanlarına zarar vermeden inşa edilmesi gerekirken bu parkın seçilmesinin nedeni nedir?” diye sordu.


Gazete Karınca