Ana SayfaGüncelRusya: Kürtler konusunda Türkiye ile anlaşmazlık yaşanıyor

Rusya: Kürtler konusunda Türkiye ile anlaşmazlık yaşanıyor

HABER MERKEZİ – Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye-Türkiye sınırına ‘tampon’ bölge üzerinde görüşmelerin iki tarafın da pozisyonlarının göz önünde bulundurularak devam ettiğini söyledi. Lavrov, Kürtler konusunda Türkiye ile anlaşamadıklarını da belirtti.

Vietnam ve Çin ziyaretleri sırasında Vietnam, Çin ve Phoenix televizyonlarına röportaj veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara’nın Kürt güçleri konusundaki tutumu ve ‘tampon bölge’ konularında açıklamalarda bulundu.

Lavrov ilkin, Kürtler konusunda Türkiye ile anlaşmazlık yaşadıklarını söyledi.

“Türkiye ile hangi Kürtlerin terörist sayılması konusunda ortak bir anlayışa varılamadı. Türkiye’nin farklı bir tavrı var. Endişelerini anlıyoruz, ancak yine de buğday ile saman birbirinden ayrılıp, gerçekte hangi Kürt grupların aşırıcı olduğu ve hangilerinin Türkiye’nin güvenliği için tehdit oluşturduğunun görülmesi gerek.”

Sputnik’in aktardığına göre ‘tampon bölge’ konusunda Türkiye’nin çıkarlarının da maksimum düzeyde dikkate alınmaya çalıştığını vurgulayan Lavrov, ortak bir askeri adım atılmasının söz konusu olmadığını kaydetti.

“Prensipte karada ateşkes, güvenlik tedbirlerine riayet ve gerilimi azaltma bölgelerine yönelik anlaşmalarda Rus askeri polisinin konuşlandırılması deneyimine sahibiz. Söz konusu tampon bölge için de bu hâlâ mümkün.

“Ancak bir kez daha vurgulamak isterim; askerler Şam ve Türkiye’nin pozisyonlarını göz önünde bulundurarak konuyla ilgili detaylar üzerinde anlaşmaya çalışıyor.”

‘Suriye’de ortak operasyon planlanmıyor’

Lavrov ayrıca bir ‘ortak operasyon’ olmayacağını da vurguladı.

“Rusya, Türkiye ve İran arasında Suriye toprakları üzerinde ortak askeri operasyonlar planlanmıyor.

“Rusya ile İran, Suriye’de Şam’ın daveti üzerine faaliyet gösteriyor. Türkiye de kendi güvenliğine yönelik endişelerini belirtti. Şam ise Türkiye askerlerinin Suriye toprakları üzerinde olmasına karşı çıkıyor. Şam yine de kimsenin başaramadığını, yani Suriye’nin büyük bölümünde ateşkes ve hükümetle silahlı muhalefet arasında diyaloğu sağlayan Astana formatının kurulmasını destekledi.”

Previous post
Kaçak içki 130'dan fazla can aldı
Next post
Thom Yorke’un hiç duymadığınız “Suspiria” kayıtları yayında