Ana SayfaDünyaSilahlanma yarışı ‘dünya dışı’na sıçrayabilir: ABD ‘Uzay Gücü’nü kuruyor

Silahlanma yarışı ‘dünya dışı’na sıçrayabilir: ABD ‘Uzay Gücü’nü kuruyor

HABER MERKEZİ – ABD’de bir süredir gündemde olan “Uzay Gücü” projesi, başkan Donald Trump’ın imzaladığı ilgili kararname ile hayata geçiyor. Bilim insanları ise bu kararın uzayda silahlanma yarışına neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Uzay Kuvvet Komutanlığı’nın kurulmasına yönelik çalışmaların başlaması için gerekli kararnameyi imzaladı.

Beyaz Saray’da konuyla ilgili bir açıklama yapan Trump, “Bugün aldığımız tedbirle, halkımızın güvende olmasını, çıkarlarımızın korunmasını ve gücümüzün erişilmezliğinin devamını sağlıyoruz” dedi.

DW’de yer alan habere göre yeni kurulacak olan Uzay Kuvvet Komutanlığı, hava kuvvetleri, kara kuvvetleri, sahil güvenlik, deniz piyadeleri ve deniz kuvvetlerinden sonra ABD ordusu içindeki altıncı güç olacak. Ancak yapılanma sürecini hava kuvvetleri bünyesinde gerçekleştirecek.

Trump’ın imzaladığı kararname, hava kuvvetlerinin, ülkenin savunması için gerekli askeri uzay birliklerini organize edecek, eğitecek ve donanımını üstlenecek.

Söz konusu “Uzay Gücü”, ABD istihbarat servisleriyle de iş birliği içinde olacak.

‘Uzayda silahlanma yarışına neden olabilir’

Kararı değerlendiren bilim insanları ise ABD’nin Uzay Kuvvetleri Komutanlığı kurmasından endişeli.

Daha sağlıklı ve güvenli bir dünya amacıyla kurulan ABD merkezli Union of Concerned Scientists isimli örgüt, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, alınan kararın beraberinde getirebileceği tehlikelere işaret etti.

Uzay silahları ve uydular hakkında uzman olan Dr. Laura Grego imzalı yazıda, kararın, dünya genelinde ülkelerin uzayda silahlanmaya odaklanmasına neden olabileceğini söyledi. 

News Week’in haberine göre Grego’nun açıklamasının devamından bir bölüm şöyle:

“Başkan Trump, uzayı yeni bir savaş alanı olarak niteledi. Uzayın ordular için önemli olduğu doğru, fakat bu yukarıda olup bitenlerin sadece küçük bir parçası. Yaklaşık 2 bin uydunun yüzde 80’i sivil ve insanlığın refahı için kritik önemde iletişim ve ekonomik hizmet sağlıyor.”