Ana SayfaToplumsal CinsiyetŞule Çet Davası: Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi

Şule Çet Davası: Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi

HABER MERKEZİ – Otopsi raporunun ardından cinsel saldırıya maruz bırakıldığı ortaya çıkan Şule Çet’in şüpheli ölümüne ilişkin açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Duruşmada konuşan sanık Aksu, “Cinayet söz konusu değil. Buraya gelenler gösteriş yapıyor” ifadelerini kullandı. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 15 Mayıs’a erteledi.

Ankara’da üniversite öğrencisi olan 23 yaşındaki Şule Çet’in, 29 Mayıs’ta eskiden yanında çalıştığı Çağatay Aksu’nun ofisinin olduğu plazanın 20. katından aşağıya atlayarak intihar ettiği iddia edilmiş ancak cinsel saldırıya uğradığı ve ölümünün şüpheli olduğu ortaya çıkmıştı.

Çet’in ölümüne ilişkin hazırlanan iddianame Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş, iki sanık hakkında dava açılmıştı.

Tutuklu sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın ‘kasten öldürme’, ‘cinsel saldırı’ ve ‘hürriyetten yoksun bırakma’ suçlarından yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya sanıklar Aksu ile Akand, Şule Çet’in ailesi, HDP ile CHP milletvekilleri, çok sayıda kadın derneği ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada mahkeme heyeti, kadın örgütleri ve vekillerin yaptığı müdahillik talebini reddederken, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın talebini kabul etti.

Sanık Aksu mahkemeye gelenleri suçladı

İlk olarak konuşan sanık Çağatay Aksu, suçlamaları reddederek, “Şule’ye dokunmadık. Cinayet söz konusu değil. Buraya gelenler gösteriş yapıyor” iddiasında bulundu.

Aksu’nun sözleri salondakilerin tepkisini çekerken, kendisine soru sora avukata ‘dedektif misin’ dedi. Başka bir soruda ise polemik uyarısı yapılınca “Hep bizimle polemik yapıldı, biraz da biz yapalım” ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanının, Aksu’ya, Şule’nin otopsisinde cinsel organında tespit edilen ekimozları ve cinsel saldırıya dair buluntularını tespit eden adli tıp raporunu hatırlatması üzerine, Aksu dava dosyasında öyle bir adli tıp raporu olduğunu bilmediğini iddia etti.

İki sanığın ifadeleri çelişiyor

Aksu’nun ardından diğer sanık Berk Akand’ın ifadesine geçildi ve burada çelişkili ifadeler dikkat çekti.

Aksu ifadesinde, Şule Çet’i plazaya Berk Akand’ın davet ettiğini söylemişti. Akand ise “Önce Çağatay davet etti, sonra ben de söyledim” ifadesini kullandı.

Akand ifadesinde şunları söyledi:

“Ofise gittik, içmeye devam ettik, muhabbet edip eğleniyorduk. Sonra ben sızdım. Çağatay Aksu beni uyandırdı, uyku sersemiydim etrafımı göremiyordum. Çağatay bana “Şule gitti, biz de gidelim. Şule pencereden gitti” dedi. Ben inanmadım, “Bak çantası, telefonu burada” dedi. Ben durumu anladıkça korktum endişelendim travma yaşadım.”

Akand ile tanık arasında ‘mesaj’ tutarsızlığı

Aranın ardından devam eden duruşmada Şule Çet’in babası İsmail Çet ve ağabeyleri Şenol Çet, Ercan Bıçak ve İbrahim Bıçak sanıklardan şikayetçi olduklarını belirtti.

Tanıkların anlatımlarıyla devam eden duruşmada tanık Pınar Turgut ile sanık Akand’ın avukatları arasında mesaj saati tartışması yaşandı.

Turgut, savcılık ifadesinde, Akand’ın kendisine gece 02:39 gibi ‘Çok kötü şeyler oldu, bana dön’ diye mesaj attığını söylemişti.

Sanık Akand bu yöndeki ifadesini değiştirerek bu mesajı sabah saatlerinde karakolda attığını savundu.

Bu konunun netleştirilmesi ve gerekli incelemenin yapılması için iki kişinin telefonu da mahkemeye sunuldu.

Güvenlik görevlileri: Akand çok telaşlıydı

Turgut’un ardından sözü Şule Çet’in şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği plazanın güvenlik görevlileri aldı.

Her iki görevli de olayın yaşandığı gece sanık Berk Akand’ın çok telaşlı olduğunu ancak Çağatay Aksu’nun çok sakin olduğunu söyledi.

Tanık Akif Deniz, “Çağatay bey çok sakindi, çok rahattı. Sadece ‘Haydi gidelim, haydi gidelim’ deyip duruyordu. Aşağıya indiklerinde yandaki bayanın nerde olduğunu sorduğumuzda ise Berk Akand ‘Çıktı gitti görmedin mi lan’ dedi. Aksu arabasıyla ayrıldı. Akand Dışarı çıktı, geri geldi ve Çağatay bey’i arayıp ‘Lan neredesin şerefsiz, kız nerede?’ diye bağırarak konuştu” şeklinde ifade verdi.

Diğer güvenlik görevlisi Fatih Abalı da Aksu’nun geri döndüğünü ve Akand ile birlikte üçünün dışarı çıktığını belirterek, “Dışarıdayken Berk Akand ‘Kız nerede?’ diye sorup duruyordu. Çağatay Aksu sonunda yukarıyı gösterip ‘Düştü’ dedi. İçeri girdim polisi aradık” şeklinde konuştu.

Sanık avukatlarına tepki

Ardından konuşan Çet ailesinin avukatı Umur Yıldırım, mahkeme heyetine Çet’in cinsel saldırıya maruz bırakıldığına ilişkin kanıtların bulunduğu adli tıp raporunu sundu.

Çağatay Aksu’nun avukatı Levent Ekmen, Çet ailesinin avukatlarını “sosyal medyaya yalan bilgi vererek algı yaratmakla” suçladı. Ekmen ayrıca iddianameyi de eleştirdi.

Ekmen, iddianameye lehlerine olan hiçbir noktanın konmadığını ve bunun sosyal medyada yaratılan algıyla yürütülen bir dava olduğunu belirtti.

Sanık avukatlarının sürekli gülerek savunma yaptığı, salondakilerin de bu duruma tepki gösterdiği belirtildi.

Aksu ise suçsuz olduğunu savunarak, beraatini istedi.

Berk Akand’ın avukatı da müvekkilinin suçsuz olduğunu iddia ederek, tahliyesi talep etti.

Duruşma Mayıs’a ertelendi

Mahkeme, savunmaların ardından ara kararını açıkladı.

Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, Şule Çet’in ölümüne ilişkin ayrıntılı rapor alınmasını kararlaştırarak duruşmayı 15 Mayıs’a erteledi.


Bu haberde BBC’den İrem Köker ve Fundanur Öztürk’ün haberi ve Şule Çet İçin Adalet Twitter hesabından yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP’nin Mersin mitingi 9 Şubat'ta
Sonraki Haber
İmamoğlu’ndan “HDP’liler vatan haini” diyen kişiye: Günaha giriyorsun, 7 milyon insana ‘terörist’ denir mi?