Ana SayfaEkonomi“Sürekli savaş kıtlık demek”

“Sürekli savaş kıtlık demek”

HABER MERKEZİ – İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, artan gıda fiyatlarının hükümet tarafından barışa karşı tercih edilen savaş seçiminden ileri geldiği görüşünde. AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir merminin fiyatı nedir, siz onu düşünün” sözlerini anımsatan Konukman, bunu, hükümetin savaş harcamalarını finanse edemediğinin bir itirafı olarak görüyor ve ekliyor: “Sürekli o harcamaları yaparsanız, toplumun farklı kesimleri bundan mağduriyet duyar, kıtlık olur.”

Ekonomideki kötüye gidişat ile tarımdaki sıkıntılar günden güne artmaya devam ederken, gıda fiyatlarındaki yükseliş son bir yılda yüzde 30’u aştı.

Hükümetin tanzim satış noktaları ile önlem almaya çalıştığı gıdadaki pahalılık, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a göre ise bir nevi ‘hedef saptırma’.

Sebze ve meyve fiyatlarındaki yüksek artış üzerinden yapılan eleştirileri tepkiyle karşılayan Erdoğan, “Bir merminin fiyatı nedir, siz onu düşünün” diyor.

Tanzim satış noktalarına gelinen süreci değerlendiren iktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman da, Erdoğan’ın bu açıklamalarına dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Aziz Konukman

Konukman, bugün ekonomide gelinen noktanın “barış ile savaş arasındaki siyasal tercih”in sonucu olduğunu vurguluyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Selman Güzelyüz’e konuşan iktisatçı, savaşın maliyetinin toplumun farklı kesimler üzerinde sonuçları olduğunu söylüyor:

“Çiftçi mermi almıyor. Mermiyi devlet üretiyor ve satıyor. Çiftçi üretmediği bir şeyin bedelini ödemiş oluyor. Bir de inanılmaz şekilde devlet o kurşunu üretmek için vergi topluyor. Hani kurşunla bunun ne ilgisi var demeyelim. Daha kabaca bakalım. Savunmaya çok kaynak aktarırsanız, sivil malların üretimini sıkıntıya düşürürsünüz. Yani bu barış ile savaş arasında siyasal tercihtir. Sürekli savaş yaparsanız, sürekli o harcamaları yaparsanız, toplumun farklı kesimleri özellikle de yoksullar bundan müthiş mağduriyet duyar, kıtlık olur.”

‘Çözme şansı çok zor’

Konukman, bu noktada II. Dünya Savaşı döneminde uygulanan savaş ekonomisini ve ‘karne yöntemi’ni anımsatıyor.

Erdoğan’ın sözlerini, savaş harcamalarının finansmanında zorlanıldığı hususunda bir ‘itiraf’ olarak gördüğünü kaydeden Konukman, “AKP, ekonomideki sorunlar yüzünden ciddi sıkışıyor. Kendi tabanında bile tepkiler alıyor. Çözme şansı çok zor. Sadece seçime kadar çözer. Dünyanın neresinde üretmeden, emek sarf etmeden çözebilir bu sorunu. İktisatta böyle bir durum yok.”