Ana SayfaEkonomiTanzim satış başladı: “Millet aya gidiyor, biz kuyruğa giriyoruz”

Tanzim satış başladı: “Millet aya gidiyor, biz kuyruğa giriyoruz”

HABER MERKEZİ – Tanzim satış noktalarında oluşan kuyruklara tepki gösteren yurttaşlar, “Millet aya gidiyor, biz kuyruğa giriyoruz” diyor. Pazarcılar ise bu uygulama için “Oy toplama başka hiçbir şey değil” yorumunda bulunuyor.

Hükümetin sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek iddiasıyla gündeme getirdiği tanzim satış noktaları, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyeleri tarafından Pazartesi günü itibariyle hizmete açıldı.

İstanbul’da 50, Ankara’da ise 15 noktada tanzim satış noktasının kurulduğu bildirildi.

Hürriyet’in haberine göre İstanbul’da satış noktalarındaki tüm araçlarda BELTUR görevlileri olacak, Arnavutköy, Adalar, Şile, Silivri ve Çatalca’da üreticilik yapıldığı için bu beş ilçede satış olmayacak.

Kredi kartının geçerli olduğu tanzim satış noktalarında ilk etapta domates, salatalık, ıspanak, patates, soğan, patlıcan ve biber satışı gerçekleşecek.

Kişi başına en fazla 3 kilo sebze ya da meyve satın alınabilecek.

Ancak tanzim satış noktaları, açıldığı ilk gün itibariyle hem büyük bir ilgi gördü hem de büyük bir tartışma konusu oldu.

“Millet aya gidiyor, biz kuyruğa giriyoruz”

Bunun üzerine ARTI TV, tanzim satış noktalarında yurttaşlara mikrofon uzattı.

Yurttaşların bir kısmı bu durumdan memnun olduğunu söylüyor, kimisi ise ‘bunun hiçbir şeye çözüm olmadığı’ görüşünde.

Tanzim satış noktalarındaki kuyruklardan dert yanan bir kadın, “Tanzimler güzel de çok kalabalık. Biraz daha büyük olsa, satış yeri daha çok olsa daha güzel olur” diye belirtiyor.

Bazı yurttaşlar ise eski dönemlerdeki kuyrukları hatırlatarak, “Eskiden tüp kuyruğu, şeker kuyruğu vardı. Şimdi yine aynı şekilde başladı” diyor.

69 yaşında olduğunu söyleyen bir kişi de kuyruklara tepki göstererek, iki saatten fazla beklediğini dile getiriyor.

Bir kişi ise tepkisini şu sözlerle dile getiriyor: “Millet aya gidiyor, biz kuyruğa giriyoruz. Meyve kuyruğuna gidiyoruz. Bunu yapan utansın.”

Pazarcılar: Oy toplama başka hiçbir şey değil

Diğer yandan pazarcılar da tanzim satış noktalarında satış yapılmasına tepkili.

Pazarcılar için herhangi bir indirime gidilmediği tepkisi gelirken, bir pazarcı ise bunun ‘oy toplamaktan’ başka bir yanı olmadığını savunuyor.

İktisatçılar ne diyor?

Öte yandan iktisatçılar tanzim satış noktalarına ilişkin şu görüşleri paylaştı.

Ali Rıza Güngen

“Fiyatların kısa bir süre (seçimlere kadar?) kontrol altına alınmasını bekleyebiliriz. Ama deneyin sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Bir ay sonra kontrol edelim.”

Mustafa Sönmez

“Tanzim satış çadır tiyatrosundaki seçim sandığı fiyatlarını TÜİK, enflasyonu belirlerken dikkate alacak mı? Boşuna heveslenmesinler. TÜİK, fiyatları belli bir yöntemle belirlenmiş yerlerden ayda iki kez toplar, çadır fiyatını dikkate almaz. Bu sirk çadırı 1 Nisan’a kalmaz.”

Ümit Akçay

“Tanzim-satış meselesi, iktidarın seçim kampanyası ile ilgili. TÜİK, enflasyon verisi için buralardan fiyat alacak mı, izlemek lazım. Bir de krizin iktidarlara neler yaptırabileceği ile ilgili ilginç bir örnek.”


Gazete Karınca
Previous post
Céline Sciamma’dan yeni bir film: “Portrait of a Lady on Fire”
Next post
YKS başvuruları başladı