Ana SayfaEkonomiTarımın iflasına işaret: Enflasyon yükseldi, gıdadaki fiyat artışı yüzde 30’u aştı

Tarımın iflasına işaret: Enflasyon yükseldi, gıdadaki fiyat artışı yüzde 30’u aştı

HABER MERKEZİ – Enflasyon Ocak ayında yüzde 1,06 yükselirken, yıllık artış yüzde 20,35 oldu. Verilerdeki en dikkat çekici gelişme ise gıda fiyatlarındaki yüzde 30’u aşan fiyat artışı. İktisatçı Ümit Akçay’a göre gıdadaki yüksek artış, AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayına dair Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.

Verilere göre TÜFE, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,06, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 20,35 arttı.

Gıda fiyatları zirve yaptı

TÜİK’in açıkladığı verilere göre aylık en yüksek artış yüzde 6,43 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu.

Gıda ve alkolsüz içecekleri sağlık (yüzde 3,56) ile eğlence ve kültür (yüzde 3,18) grupları takip ederken, aylık bazda düşüş gösteren gruplar yüzde 7,95 azalış ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 3,10’luk azalışla konut oldu.

Yıllık bazda en fazla yükseliş de yine gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşandı.

Verilere göre gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki artış yüzde 30,97’yi buldu. Bunu, sırasıyla yüzde 29,63’lük artışla çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 29,07’lik artışla ev eşyası ve yüzde 23,15’lik artışla eğlence ve kültür grupları izledi.

İktisatçılar ne diyor?

Verileri Twitter’dan değerlendiren kimi iktisatçı ve uzmanların yorumları şöyle:

Ümit Akçay

Ekonomi yönetiminin ilan ettiği ‘müjdeler’, her yeni rakam açıklandığında kötü birer şakaya dönüşüyor. Gıda enflasyonu %31 olmuşken ‘bahar geliyor’ diye açıklama yapmak bunlardan biri.

Diğerleri neyse de, gıda enflasyonu, neredeyse tamamen ‘ev yapımı’, yani AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor.

Banu Kıvcı Tokalı

Gıda enflasyonu Ocak’ta beklenen yukarı yönlü etkisini yapmış görünüyor. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış %12,33 (beklentim de %12 idi). İşlenmiş taraf %0,88 ile daha makul (beklentim %0,70 idi).

Giyim fiyatlarındaki mevsimsel boyutun üzerinde düşüş, Ocak enflasyonuna destekleyici. Ancak, Şubat ayına kalan indirim mevsimselliğin altına inebilir. Dikkat etmek lazım. Kira enflasyonu aylık bazda hareketlenmeye işaret ediyor. İç talep koşullarındaki yavaşlamanın sona ermesiyle ilgili bir gösterge olabilir mi?

Yıllık enflasyondaki düşüş Ocak’la ara vermiş görünüyor. Şubat’ta da, gıda fiyatlarında ciddi bir düzeltme olmadığı sürece, yıllık orandaki yükseliş devam edebilir. İlk yarıda yıllık oran %20-22 aralığında dalgalanabilir. Yıl sonu tahminim %17,5.