Ana SayfaGüncelTMMOB: Çöken bina iktidarın ‘imar barışı’ ürünüdür

TMMOB: Çöken bina iktidarın ‘imar barışı’ ürünüdür

HABER MERKEZİ – TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Kartal’da çöken Yeşilyurt Apartmanı imar affı kapsamında ‘Yapı Kayıt’ başvurusunda bulunmuştur. İçinde yaşayan yurttaşlarımıza mezar olan kaçak yapıyı kağıt üzerinde ‘ruhsat’ sahibi yapmanın vebali, bu yasayı çıkaran siyasal iktidarın üzerindedir” dedi.

İstanbul’un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak’ta dün (6 Şubat) 8 katlı bir bina çöktü.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre 10 hayatını kaybetti, enkaz altından çıkarılan yaralılardan üçünün durumu ise ağır.


İstanbul’da 8 katlı bina çöktü


Olayla ilgili İstanbul Başsavcılığı soruşturma başlatırken, çöken binanın üç katı kaçak.

“Ülkedeki yapıların yüzde 60’ı kaçak”

Çöken binada mahsur kalanları arama kurtarma çalışmaları sürerken, Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Koramaz, “Ülkemizin farklı illerinde her yıl herhangi bir dışsal faktöre bağlı olmaksızın binalar çökmektedir” ifadelerine yer verdiği açıklamasında, binada üç katın kaçak olduğuna dikkat çekti.

Aynı bölgede ve Türkiye’nin her yerinde benzer biçimde ruhsatta ve projede yer almayan çok sayıda kaçak katlar ve yapılaşmaların olduğunu belirten Koramaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halen ülkemizdeki yapı stokunun yüzde 60’ı kaçaktır. Bu binaların tamamı hem içinde yaşayanlar hem de çevreleri için hayati tehlike oluşturmaktadır. Siyasal iktidarlar ve yerel yönetimler tarafından sıklıkla çıkartılan imar afları, bu kaçak yapılaşmaları cesaretlendirmekte hatta ödüllendirmektedir.”

Bina için ‘yapı kayıt’ başvurusu yapılmış

Cumhuriyet döneminde 14 kez imar affı çıkarıldığını sözlerine ekleyen Koramaz, bunlardan en kapsamlısının AKP hükümetinin çıkarttığı ‘imar barışı’ olduğunu söyledi.

Korkmaz, “Belediye Başkanlığının açıklamalarına göre Kartal’da çöken Yeşilyurt Apartmanı da bu imar affı kapsamında ‘yapı kayıt’ başvurusunda bulunmuştur. İçinde yaşayan yurttaşlarımıza mezar olan kaçak yapıyı kağıt üzerinde ‘ruhsat’ sahibi yapmanın vebali, bu yasayı çıkaran siyasal iktidarın üzerindedir” dedi.

TMMOB Başkanı ayrıca 2018 yılı içerisinde ‘af’ kapsamında ruhsatlandırılan bağımsız bölüm sayısının 9 milyon 210 bin olduğunu kaydederek, şu uyarıda bulundu:

“Yaşadığımız acı deneyimin de gösterdiği gibi ‘imar barışı’ adı altında işletilen hukuksuzluk, toplumun can ve mal güvenliğini riske atan tüm girişimleri aklamaktadır. Bir binanın imar affı ile ruhsat sahibi olması, onun güvenli olduğu anlamına gelmemektedir. Binaları güvenli yapan, mühendislik bilgi, birikimi ve uygulamasıdır. Bu gerçekliğe rağmen siyasal iktidar tarafından yapılan bir düzenleme ile 2018 yılı Mayıs ayı içerisinde yapı ruhsatlarında mühendis imzası bulunma zorunluluğunu kaldırılmıştır.

Hükümet denetim mekanizmalarını güçlendirmek yerine, mühendislik hizmeti almayan yapı üretimini teşvik etmektedir. Mühendislik ve mimarlık hizmetleri güvenli ve sağlıklı yapılar için bir zorunluluktur. Bilimi ve tekniği, sermaye çevrelerinin ve rant çetelerinin menfaatleri doğrultusunda yok saymak ve bunu yasallaştırmak yapılabilecek en büyük yanlıştır.”

“’İmar barışı’na son verilmeli”

Son olarak hükümeti “imar barışı” uygulamasına derhal son vermeye çağıran Koramaz, “Başta imar affı uygulamasından faydalandırılan yapılar olmak üzere mevcut yapı stoku planlı biçimde incelenmeli ve yönetmeliklere uygun olmayan, deprem güvenliği olmayan yapılar derhal tahliye edilerek gerekli güçlendirme ve yenileme çalışmaları yapılmalıdır” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ayrımcılık araştırması: 'Ortak düşman' Kürtler, mülteciler ve LGBTİ'ler
Sonraki Haber
CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi görevinden istifa etti