Ana SayfaDünyaTürkmenistan’da ayrımcılık: Kadın sürücülerin ehliyetlerine el konuluyor

Türkmenistan’da ayrımcılık: Kadın sürücülerin ehliyetlerine el konuluyor

HABER MERKEZİ – Türkmenistan’da kadın sürücüler, polislerin hiçbir gerekçe olmaksızın araçlarını durdurup arama yaptığını ve gerçekçi olmayan sebeplerle ehliyetlerine el koyduklarını söylüyor.

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta trafiğin en yoğun olduğu Bağımsızlık ve Tarafsızlık Caddeleri’nde trafik polisleri, kadın sürücüleri durdurup araçlarını arıyor.

BBC Türkçe’nin Türkmenistan’ın muhalif haber sitesi Türkmenistan Chronicles’a dayandırdığı haberine göre “Polisler kadın sürücülere yönelik herhangi bir yasaktan bahsetmiyor, ancak araçlarını trafikten çekmek için sebep arıyorlar.”

Siteye konuşan görgü tanıklarına göre “İlk yardım çantasının, yangının söndürücünün, stepnenin, krikonun ya da uyarı reflektörünün olmaması, araca el koymak için yeterli sebepler arasında. Eğer kadın sürücü aracından inmeyi reddederse de, polis bir çekici çağırarak aracı terk edilmiş araçların tutulduğu otoparka çektiriyor.”

Görgü tanıkları, bazen aynı anda 20 aracın arka arkaya durdurulup arandığını ve kadın sürücülerin kenarda bekletildiğini, bu sayının günde 120’ye çıkabildiğini söylüyor.

Polisler: Bize emir geldi

Anlatılanlara göre kadınların ehliyetlerine el konulmasına sebep olan uygulamanın amacı kadınları araba kullanmaktan vazgeçirmek.

Radio Liberty’de yayınlanan habere göre de aynı uygulama kentteki Saparmirat Türkmenbaşı Caddesi’nde de uygulanıyor.

Polislerle konuştuğunu anlatan Radio Liberty muhabiri, polislerin kendisine “Bize kadınların ana caddelerde araç kullanmaması yönünde bir emir geldi” dediğini belirtiyor.

Bu uygulama için emrin kimden geldiği tam olarak bilinmiyor. Ancak İçişleri Bakanı İskender Mulikow, Aralık ayında devlet başkanı Kurbangül Berdimuhammedov’a sunduğu yıllık raporunda, ‘kadın sürücülerin trafik kazalarının çoğundan sorumlu olduğunu’ yazmış ve “durumu düzeltmem için bana emir verin” demişti.

Kadınlar ehliyet sınavında da ayrımcılığa uğruyor

Bu ayrımcı uygulamadan nasibini alan kadın polisler de artık kendilerinin şehirde araç kullanmasına izin verilmediğini söylüyor.

Öte yandan ülkedeki kadınlar bir yıldan uzun süredir ehliyet sınavlarında ayrımcılığa uğramaktan şikayetçi.