Ana SayfaDünyaVenezuela: Sınırları kapatan askerler yerli halktan iki kişiyi öldürdü

Venezuela: Sınırları kapatan askerler yerli halktan iki kişiyi öldürdü

HABER MERKEZİ – Venezuela’da ülkeye insani yardım getirme girişimlerini engellemek için Brezilya sınırına sevk edilen askerlerin, bölgedeki yerli halkın üzerine ateş açması sonucu iki kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca Venezuela hükümeti, Kolombiya sınırını da kapatma kararı aldı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Batı’nın işgal girişimi” olarak gördüğü insani yardımların ülkeye girişini engellemek için Brezilya sınırını kapatmıştı.

Dün sınıra sevk edilen Venezuela ordusundan askerler, kendilerini engellemek isteyen sivillerin üzerine ateş açtı.

Uluslararası haber ajansı AFP’nin aktardığına göre, sınırın kapatılmasını engellemek isteyen bölgedeki yerli halk arasından en az iki kişi hayatını kaybetti.

Venezeula’da faaliyet gösteren Kape Kape isimli sivil toplum örgütü, hayatını kaybeden iki kişinin evli ve Pemon etnik grubundan olduğunu açıkladı.

Askerlerin ateş açması sonucu 15 kişinin de yaralandığı belirtilirken, yaralıların durumun ilişkin net bir bilgi yok.

BM’den “şiddeti önleyin” çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in şiddetin önlenmesi için “ısrarlı çağrıda” bulunduğu bildirildi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada “herhangi bir can kaybının üzüntü verici” olduğunu belirterek Guterres’in çağrısını aktardı.

Cucuta’da karşılıklı konserler

Görsel: BBC Türkçe

Öte yandan uzun süredir derin bir ekonomik krizle boğuşan Venezuela’ya ulaştırılmak istenen gıda ve ilaç yardımları Kolombiya’nın sınır kasabası Cucuta’da depolanıyor.

Muhalefet yardım malzemelerine girişine izin verilmesini isterken, duruma dikkat çekmek için Cucuta’da “Venezuela Aid Live” ismiyle bir konser düzenledi.

Kendini devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido da ‘yardım konseri’ne katıldı. Guaido, Kolombiya’ya Venezuela ordusunun desteği ile geçtiğini iddia etti.

Buna karşılık Maduro hükümeti ise sınırın diğer tarafında “Ellerinizi Venezuela’dan Çekin” adlı bir konser organize etti.

Venezuela-Kolombiya sınırındaki Tienditas Köprüsü, Maduro yönetimi tarafından, ülkenin insani yardım bahanesiyle “ABD işgaline maruz kalacağı” gerekçesiyle kapalı tutuluyor.

Kolombiya sınırı da kapatıldı

Diğer yandan Venezuela hükümeti, Kolombiya sınırını da kapatma kararı aldı.

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez yaptığı açıklamada, “Kolombiya hükümetinden gelen Venezuela’nın egemenliği ve ülkedeki barışa karşı ciddi ve yasa dışı tehditler nedeniyle” iki ülke arasındaki üç geçişin geçici olarak kapatılmasına karar verildiğini duyurdu.

Ne oluyor?

Siyasi kriz içerisindeki Venezuela’da muhalif lider Guaido, 23 Ocak’ta kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmişti.

ABD ile birçok Avrupa ülkesinin de aralarında bulunduğu 50 civarındaki ülke Guaido’yu başkan olarak tanırken, Rusya, Çin ve Türkiye gibi diğer birçok ülke ise Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya destek veriyor.

Guaido ve müttefikleri, Brezilya ve Kolombiya’da, Venezuela’ya iletilmek üzere bekleyen gıda ve ilaç yardımını, hükümetin engellemesine rağmen ülkeye sokmayı umuyor.

Venezuela ordusu ise şu ana kadar ABD tarafından gönderilen yardımların Kolombiya sınırından geçmesini engelledi.


BBC Türkçe, DW Türkçe, NTV, Gazete Karınca
Previous post
Mersin'de tarım işçilerini taşıyan midibüs devrildi: Bir kişi yaşamını yitirdi
Next post
İstanbul'da kar, Kuzey Ege'de fırtına