Ana SayfaDünyaVenezuela’da kriz büyüyor: İlk kez üst düzey bir general taraf değiştirdi

Venezuela’da kriz büyüyor: İlk kez üst düzey bir general taraf değiştirdi

HABER MERKEZİ – Siyasi krizin giderek büyüdüğü Venezuela’da hava kuvvetlerinin stratejik planlama direktörü olan general Francisco Yanez, muhalif lider Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdı.

Venezuela’da 2015 seçimlerinde muhalefetin çoğunluğu ele geçirdiği ancak 2017 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından yetkileri elinden alınan Ulusal Meclis’in Başkanı Juan Guaido, 23 Ocak’ta kendisini geçici devlet başkanı ilan etmişti.

ABD başta olmak üzere çok sayıda ülkeden ve Avrupa Parlamentosu’ndan destek alan Guaido, ilk kez Venezuela ordusu mensubu üst düzey bir general tarafından da geçici devlet başkanı olarak tanındı.

Hava kuvvetlerinde görev yapan general Francisco Yanez, Twitter’dan yayınladığı videosunda ordunun diğer mensuplarına da firar etme çağrısında bulundu.

General Yanez, videoda mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu ise “diktatör” olarak nitelendirdi.

Videosunda Venezuela silahlı kuvvetleri mensuplarının yüzde 90’ının Maduro karşıtı olduğunu da iddia eden Yanez’in, hala Venezuela’da mı olduğu yoksa ülkeyi terk mi ettiği kesinlik kazanmadı.

Venezuela ordusunun internet sitesinde yer alan bilgilere göre Yanez, hava kuvvetlerinin stratejik planlama direktörü olarak görev yapıyor.

ABD: Maduro’nun diktatörlüğü artık sona ermeli

Mike Pence

Diğer yandan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, dün yaptığı açıklamada, aralarında Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin de olduğu bazı devletlerin desteğine sahip olan Venezuela lideri Maduro’nun “diktatörlüğüne kesin bir biçimde son vermenin artık vakti gelmiştir” dedi.

Maduro’nun devrilmesi için tüm seçeneklerin masada olduğunu söyleyen Pence, “Zaman, diyalog zamanı değildir. Zaman, eyleme geçme zamanıdır” diye konuştu.

BM: Yaptırımlar Venezuela’yı açlığa iter

Öte yandan Birleşmiş Milletler’in (BM) Venezuela’daki krizi değerlendirmekle görevlendirdiği özel raportör Idriss Jazairy, BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu raporda, ülkedeki krizin tek taraflı yaptırımlarla çözülemeyeceğini vurguladı.

“Baskı ve yaptırımlar çözüm için barışçıl bir temele dayanmadığı için sadece ülkede yaşanan ekonomik ve insani krizi arttırır. Venezuela ile diyalog kurulmadan dış güçler tarafından yapılan bu tür zorlamalar uluslararası hukukun bütün normlarına aykırıdır.”

Raportör Jazairy, tüm ülkeleri BM tüzüğünün gerektirdiği şekilde Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmadıkça, Venezuela’ya yaptırım uygulamaktan kaçınmaya çağırdı.

“Venezuela’daki kriz yaptırımlarla çözülemez. Venezuela’daki krizi yaptırımlarla çözmeye kalkışmanın sonu ülkenin açlığa itilmesi olur.”

Birleşmiş Milletler, Maduro yönetimini ülkenin meşru hükümeti olarak tanıyor, Guaido’nun tanınması için Genel Kurul veya Güvenlik Konseyi kararı olması gerektiğini vurguluyor.


Gazete Karınca, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi