Ana SayfaEkonomi‘Yaklaşık 500 ilaç piyasada bulunamıyor, hasta kayıpları yaşanabilir’

‘Yaklaşık 500 ilaç piyasada bulunamıyor, hasta kayıpları yaşanabilir’

HABER MERKEZİ – Ekonomideki kötü gidişatın ilaç ithalatını da etkilemesi nedeniyle çok önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan yaklaşık 500 ilaç eczanelerde bulunamıyor. Durumun giderek büyük bir sorun haline geldiğini belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu, “Hasta kayıpları yaşanabilir” diyor.

Türkiye ekonomisindeki kötüye gidişatın sağlık sektörünü de vurduğu ve birçok ilaca erişimin zorlaştığı geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Z. Cenap Sarıalioğlu’nun Hürriyet’ten Mesude Erşan’a yaptığı açıklamaya göre çok önemli hastalıklarda kullanılanlar da dahil yaklaşık 500 ilaç piyasada bulunmuyor.

Sarıalioğlu, bu durumun artık bazı hastalar açısından tehlike oluşturmaya başladığını ve hasta kayıplarına neden olabileceğine işaret ediyor:

“Hastalarımız da ciddi sıkıntı içinde. Hastalara üzülüyor, çok ciddi sıkıntıları olabileceğini biliyoruz çünkü. Depoları arıyoruz, onlarda olmadığını öğrenince diğer eczacı arkadaşlarımıza soruyoruz. Üç kutu ilaç alması gerekirken, bulabilirsek bir kutuyla yollayıp, ‘idare et’ diyoruz. Sorun acil çözülmeli. Geri dönülmez olaylara, hasta kayıplarına yol açabilir. Türkiye’nin her yerinde sıkıntı var.”

‘İlaçta dışa bağımlıyız’

Sarılioğlu, son üç yıldır fiyatlarının güncellenmesi sürecinde ilaç sıkıntısı yaşandığını belirterek, Temel neden reel döviz kuruyla, Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç için belirlenen döviz kuru arasındaki makasın çok açılmış olması” diyor.

“İlaçta dışa çok bağımlıyız, neredeyse yüzde 60’ı ithal” diyen Sarıalioğlu, yerli ilacın hammaddesinin de yurtdışından geldiğini belirtiyor:

“20 Şubat’ta yürürlüğe girecek yeni kuru bekleyen firmalar, ürettikleri ilaç adedini azaltıyor veya hiç üretmiyor. Yurtdışından getirdikleri ilaçları piyasaya vermiyor. Bu yıl ağustos ayında yaşadığımız döviz krizinden sonra firmalar çok daha fazla tedbir aldı.”

‘İlaç fiyatında belirleyici bakanlık olmalı’

İthal edilen ilaçlarda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da “İlaç fiyatında ekonomiciler, maliyeciler değil, asıl Sağlık Bakanlığı belirleyici olmalı. Bizim önerimiz kur değişikliklerinin yılda bir değil, piyasa şartları içerisinde gerektiğinde küçük oranlarda da olsa yapılması” diyor.

Previous post
Erdoğan MİT'in Şam'la görüştüğünü söyledi, aklındaki 'güvenli bölge'yi anlattı
Next post
Faili meçhul kurbanı bir Bedirhan – Hüseyin Kalkan