Ana SayfaGüncelYeni askerlik sisteminin detayları açıklandı

Yeni askerlik sisteminin detayları açıklandı

HABER MERKEZİ – Bedelli askerlik uygulaması kalıcı hale getiriliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, lise ve altı mezunlar için ise istedikleri takdirde zorunlu askerliklerini altıncı ayın bitiminde sonlandırabileceklerini söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Balıkesir mitinginde yeni askerlik sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın açıklamalarına göre hükümetin öngördüğü yeni askerlik sisteminde öne çıkan detaylar şöyle:

  • Eğitim durumuna bağlı olmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar bir aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecek. İlk etapta her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak.
  • İki yıllık meslek yüksek okulu mezunları için ihtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getirilecek. Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere iki aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek.
  • Lise ve altı mezunları için altı ay artı altı ay askerlik uygulaması getirilecek. Bir aylık eğitimini tamamlayıp beş aylık kıta hizmetini bitirerek ilk altı ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler. Şayet askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse altı ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar. Bu 12 aylık sürenin bitiminde arzu eden askerler sözleşmeli er-erbaş kadrosuna geçiş için müracaat edebilecekler.
  • Yurt dışındakiler için dövizle askerlik uygulaması sürecek. Bunun yanında bedelli askerliğe gelince, dövizli askerlikle bedelli askerlik arasında herhangi bir fark olmayacak. O zaman dövizli askerlikte kur neyse aynı şekilde TL olarak da o şekilde ödeyecek.