Ana SayfaManşetYerel seçimler: “Bazı valilikler seçim irtibat bürosu gibi çalışıyor”

Yerel seçimler: “Bazı valilikler seçim irtibat bürosu gibi çalışıyor”

HABER MERKEZİ – “Türkiye’nin Seçimi” programına konuk olan Saadet Partili Bülent Kaya, bazı valiliklerin seçim irtibat bürosu gibi çalıştıklarını söyledi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyumun adaylığına da tepki gösterdi: “Kayyum ne hakla bu seçimlere aday olarak girebilir?”

Tele1’de moderatörlüğünü bağımsız gazetecilerin yaptığı “Türkiye’nin Seçimi” programında Ayşegül Doğan’ın konukları olan CHP PM üyesi İlhan Cihaner, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Bülent Kaya, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cihaner, CHP’de yaşanan adaylık tartışmalarına ilişkin kendi partisine yönelik eleştirilerde bulundu.

Siverek Belediye Başkan adayı olarak açıklanan Fatih Mehmet Bucak’a ilişkin de açıklamalarda bulunan Cihaner, “PM’nin onayından geçmeden, genel başkana verilen yetki çerçevesinde ilan edilen adaylardan birisi. Fatih Mehmet Bucak PM’de tartışılmadan ilan edildi” dedi ve ekledi:

“Tek bir kişi üzerinden tartışmak ne kadar doğru bilmiyorum, ama gizlemeye gerek yok tabanımızın bile çok fazla coşku ile karşıladığı bir isim olmadığı çok açık. Özellikle MHP’nin adayı olarak ilan edildiği dönemde yaptığı açıklamalar bizler tarafından da eleştirilen açıklamalardı. Çok zorlama bir aday olduğunu düşünüyorum.”

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “CHP, PKK ve HDP ile ittifak yapıyor” sözlerini de eleştiren Cihaner, “Bir parti legal olarak faaliyet gösteriyorsa, bunun kriminalleştirilmesi, onunla bir araya gelmenin bu tarz bir dille eleştirilmesi kabul edilemez. Bunun ülkeye orta ve uzun vadede öngörülemeyecek sıkıntılar yaşatması kaçınılmazdır” diye konuştu.

‘İktidarın en büyük korkusu da HDP’nin birleştirici gücüdür’

Cihaner’in ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm iktidarın düşmanlaştırma politikasından beslendiğini belirterek, iktidarın HDP’nin ‘birleştirici gücünden korktuğunu’ dile getirdi.

“İktidarın en büyük korkusu da HDP’nin birleştirici gücüdür. Çünkü HDP hem halklar açısından hem ezilenler, kadınlar, yoksullar, emekçiler, gençler açısından kardeşçe yaşamın nasıl kurulabileceğini söyleyen bir parti. Belki de en fazla HDP’ye saldırmasının nedeni HDP’nin bu birleştirici gücü diye görmek gerekir.”

‘Kayyum hangi hakla aday olarak düşünülebilir’

Programda son olarak konuşan Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Bülent Kaya ise Kürt illerinde kamu görevlilerinin AKP ile çalıştıklarını dile getirdi.

Kayyumun hala görevine devam ettiğini hatırlatan Kaya, bazı valiliklerin ‘seçim irtibat bürosu’ gibi çalıştıklarını dile getirdi.

“Gittiğimiz bir taziyede il valisi, il büyükşehir belediye başkan adayı ve AKP İl Başkanı beraber geldiler. Devlet ciddiyeti valinin ayrı gitmesini gerektirir. Bazı valilikler neredeyse seçim irtibat büroları gibi çalışıyorlar. Mesela Diyarbakır Büyükşehir Belediye şu an bir kayyum tarafından idare ediliyor. Meclis başkanının bile istifayı düşündüğü bir yerde, kayyum hangi hakla bir aday olarak düşünülebilir ve bu seçimlere girebilir. Valilikten istifa etti, yani İçişleri bürokratıydı; ama hala büyükşehir belediye kayyumu olarak göreve devam ediyor. Belediyenin bütün imkanlarını diğer partilerin adaylarına karşı sonuna kadar kullanıyor. Devlet ciddiyeti bunun neresinde?”