Ana SayfaGüncelYerel seçimler için son 32 gün: Öne çıkan gelişmeler neler, kim ne diyor?

Yerel seçimler için son 32 gün: Öne çıkan gelişmeler neler, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Yurttaşlar yerel yönetimlerini belirlemek için 31 Mart tarihinde sandığa gidecek. Seçime sayılı haftalar kala Konsensus Genel Müdürü Murat Sarı İstanbul’da ibrenin CHP adayı Ekrem İmamoğlu’ndan yana döndüğünü söylerken, AKP’nin anketine göre de Ankara’da CHP’nin adayı Mansur Yavaş üç puan önde. Öte yandan HDP’nin Eş Genel Başkanları’nın yerel seçim programı belli oldu; Pervin Buldan ve Sezai Temelli çalışmalara Kars ve Cizre’de start verecek. İşte günün öne çıkan gelişmeleri…

 


18:45 | Burhanettin Kocamaz yerel seçimlere katılamayacak

Yüksek Seçim Kurulu, Demokrat Parti’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Burhanettin Kocamaz’ın adaylığının düşürülmesine yapılan itirazı reddetti.

Böylelikle Kocamaz’ın yerel seçimlerde yarışamayacağı kesinleşti.

Ne oldu?

İYİ Parti’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak duyurulan ancak başvurusu geç yapıldığı için adaylığı kabul edilmeyen Burhanettin Kocamaz, Demokrat Parti’den aday olarak gösterildi.

Ancak Mersin İl Seçim Kurulu, Kocamaz’ın Demokrat Parti’den adaylığını kabul etmedi.

Demokrat Parti’nin, İl Seçim Kurulu’nun bu kararına yaptığı itiraz, Yüksek Seçim Kurulu’nun gündemine geldi.

Yüksek Seçim Kurulu, Kocamaz’ın adaylığını kabul etmeyen Mersin İl Seçim Kurulu’nun kararını yerinde bularak, Demokrat Parti’nin itirazını reddetti.


18:05 | CHP’nin Bodrum adayı Saruhan yerel seçimlerde yok

Yüksek Seçim Kurulu, CHP’nin Bodrum Belediye Başkan adayı Mustafa Saruhan’ın adaylığının düşürülmesine yapılan itirazı reddetti.

Böylelikle Saruhan’ın yerel seçimlerde yarışamayacağı kesinleşti.

Muğla İl Seçim Kurulu, Mustafa Saruhan’ın adaylığını “daha önce aldığı toplam cezalar açısından seçilme yeterliliğine haiz olmadığı” gerekçesiyle reddetmişti. Bunun üzerine CHP’liler, Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulunmuştu.

CHP’nin, 2 Mart Cumartesi gününe kadar Bodrum Belediye Başkan adaylığı için yeni bir ismi İlçe Seçim Kurulu’na bildirmesi gerekiyor.


17:15 | Ahmet Türk: Halkın iradesine konan ipoteği kaldıracağız

Seçim çalışmalarını sürdüren HDP Mardin Belediye Eş Başkan adayı Ahmet Türk, Kızıltepe’de seçim bürosu açılışına katıldı.

Burada bir konuşma yapan Türk, 31 Mart seçimlerinin Kürt halkının geleceği ve onuru için önemli bir dönemeç olduğunu söyledi.

“Bugün Kürt halkı sessiz bırakılmak isteniyor. Kürt halkının onuruyla oynamak istiyorlar. Ama biz biliyoruz ki Kürt halkı her zaman onurlu ve şereflidir. Bu kayyum siyasetine en büyük cevabı verecektir.”

Ahmet Türk, kayyum atanan belediyelerin bugün karakollardan beter bir hale geldiğini ve belediyelere halkın giremediğini ifade etti.

“Sorgudan, aramadan geçip belediyeye girebiliyor. Nerede halkın iradesi? İşte bu ipoteği biz ortadan kaldıracağız. Özgür, demokratik bir gelecek için mücadele edeceğiz. Bizim bir belediye alma derdimiz yok. Halkımızın özgürlük ve demokrasi mücadelesini yükseltme derdimiz var. Biz bunun için varız, mevki makam için değil. Halkımızın geleceği için bu yola koyulduk. Halkımızla birlikte özgür, demokratik bir geleceği hep birlikte kuracağız.”


16:10 | AKP anketi: İstanbul’da fark kapanıyor, Ankara’da Yavaş üç puan önde

AKP’de genel merkezin yaptırdığı anketlerde Türkiye genelinde AKP’nin oy oranının yüzde 36.8-38 aralığına geldiği, MHP’nin ise yüzde 10.5-11 aralığında olduğu belirtildi.

Diken’in Reuters’dan aktardığı anketlere göre CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu’nun yükselişi AKP adayı Binali Yıldırım ile aradaki farkı 1.5 puana indirdi. Ankara’da da CHP adayı Mansur Yavaş’ın oy oranı AKP’yi rakibi Mehmet Özhaseki’nin üç puan önünde.

AKP’li yetkililere göre bu ayın başında Yıldırım ile İmamoğlu arasındaki farkın 5’ten 1.5’e inmesi ve Özhaseki ile Yavaş arasındaki üç puanlık farkın kapanmamasında ekonomideki gelişmeler etkili.

Habere göre AKP’ye yakın kaynak, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı kampanyanın olumlu etkilerinin yavaş yavaş kendini göstermeye başladığını da savundu, ancak yine de “Bazı rakamlar geleceğe yönelik beklentilerin karamsarlığını ortaya koyuyor. Tanzim satış noktaları aslında, 16 yıllık ilerlemeden sonra sanki geri gidiş gibi bir görüntü ortaya koydu. Bir de diğer şehirlerde bunların olmaması eleştirileri var” diye konuştu.

İstanbul ve Ankara’ya bakanlar ile Erdoğan’ın daha fazla ağırlık vereceğini söyleyen kaynağın açıklamasına göre İstanbul ve Ankara için ‘endişe verici’ olarak görülen bu durum Antalya ve Bursa ile bazı iller için de geçerli.


15:30 | Kılıçdaroğlu Batman’da: Yeni bir başlangıç yapacağız

Batman’ın Sason ilçesinde seçim mitingi düzenleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Yerel seçimlerde yeni bir tarih yazacağız, yeni bir başlangıç yapacağız” dedi.

İşsizliğin en temel sorunlardan biri olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Genç nüfus arasında işsizlik çok yüksek. Binlerce gencimiz işsiz” diye belirterek, şöyle konuştu:

“İşsizlik var, yoksulluk var, Türkiye cennet gibi bir ülke. Kavgaya gerginliğe gerek yok. Hizmet yarışıysa evet ama neden kavga edelim. İnşallah yerel seçimler olacak. Yerel seçimlerde yeni bir tarih yazacağız, yeni bir başlangıç yapacağız. İstanbul, Ankara, Mersin, Bursa, Adana, Aydın… Bütün bunları Allah’ın izniyle alacağız. Yeni bir sayfa açacağız.”

https://twitter.com/herkesicinCHP/status/1100727465100554241


14:50 | Kaftancıoğlu: DSP meselesinde madalyonun arka yüzünde AKP var

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Mustafa Sarıgül dahil olmak üzere partisinden aday gösterilmeyince DSP’ye geçen isimlere dair açıklamalarda bulundu.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek’in sorularını yanıtlayan Kaftancıoğlu, “DSP meselesinde madalyonun arka yüzünde AKP olduğunu görüyoruz” dedi ve ekledi:

“Şişli örneğinde olduğu gibi, hedef CHP’yi kaybettirme. Çünkü DSP’nin hedef kitlesi CHP’nin seçmeni. Bu kadar net. Şunu söyleyeyim: Bu DSP operasyonları karşılık bulmayacak.”

Yerel seçimlerde İstanbul’da “zafere yakın” olduklarını da dile getiren Kaftancıoğlu, “Cumhurbaşkanı’nın anketlere güvenmediğine dair açıklamalarının arkasında yatan gerçek de bu” diye konuştu.


14:30 | Buldan ve Temelli’nin seçim programı 1 Mart’ta başlıyor

HDP’nin Mart ayında gerçekleştireceği yerel seçim programı belli oldu.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin iki koldan yürüteceği program kapsamında, 25 merkezde miting, 39 halk buluşması ile Diyarbakır, İstanbul ve Van’da Newroz kutlamaları gerçekleşecek.

1 Mart Cuma günü Buldan Cizre’de, Temelli ise Kars’ta programlarına start verecek.

Newroz mitinglerinin tarihleri ise şöyle:

  • 21 Mart Perşembe – Diyarbakır / Pervin Buldan – Sezai Temelli
  • 22 Mart Cuma – İstanbul / Pervin Buldan – Sezai Temelli
  • 23 Mart Cumartesi – Van / Sezai Temelli

14:22 | Yıldırım: Çalışan kadınları, ev işlerine yardımcı olacak kadınlarla yakınlaştıracağız

AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Çekmeköy’de kadın seçmenlerle bir araya geldi.

Yıldırım, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılmasından bahsedildiğini ancak kendisinin bu fikirde olmadığını söyledi.

Önemli olanın fırsat tanımak, imkan sunmak ve kadınların da erkeklerle aynı şartlarda mücadele etmesine alan açmak olduğunu aktaran Yıldırım, İstanbul’un 300 mahallesinde kreş açacaklarını söyledi.

Yıldırım ayrıca “Kadın çalışma hayatına daha fazla girdiği için ev işlerinde yardımcılara ihtiyaç var. Binlerce aile güveneceği yardımcılar arıyor. Belediyenin bir işi de bu ev işlerinde çalışacak kadınlara eğitim vermek olacak. Belediye, ev işlerinde yardımcı olacak kadınları eğitimden geçirecek ve belge verecek. Çalışan kadın ile evlerde yardımcı olarak hizmet vermek isteyen kadını, kurum olarak birbirine yaklaştıracağız” dedi.


14:18 | HDP, Batman adayını değiştirdi

HDP’nin Batman Belediyesi Eş Başkan Adayı olarak başvurusu yapılan Sabri Özdemir’in adaylığı, hakkındaki hapis cezaları nedeniyle Merkez İl ve İlçe Seçim Kurulu’nca kabul edilmedi.

Bunun üzerine Özdemir’in yerine Mehmet Demir, partinin Batman Belediye Eş Başkan Adayı olarak İl Seçim Kurulu’na bildirildi.

Sabri Özdemir, 11 Eylül 2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından Batman Belediye Başkanlığı görevinden alınmış, yerine kayyum atanmıştı.

Özdemir’e, “örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla yargılandığı davada önceki gün 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.


14:05 | HDP’nin Akdeniz adayı Erdoğan’ın adaylığını İl Seçim Kurulu da reddetti

HDP’nin Mersin’in Akdeniz ilçesindeki Belediye Eş Başkan Adayı Aleddin Erdoğan’ın adaylık başvurusunun İlçe Seçim Kurulu’nca reddedilmesinin ardından İl Seçim Kurulu’na yapılan itiraz sonuçlandı.

Erdoğan’ın başvurusunu değerlendiren İl Seçim Kurulu, Erdoğan hakkında “adli sicil kaydı olduğu” gerekçesiyle itirazı reddetti.

Kurul, YSK’ye başvuru yolunu ise açık bıraktı.

Bu karar doğrultusunda Erdoğan’ın avukatları aracılığıyla YSK’ye başvurması bekleniyor.


11:55 | “İstanbul’da İmamoğlu kimsenin ummadığı kadar yüksek”

Konsensus Genel Müdürü Murat Sarı hem İstanbul hem de Ankara’da adaylar arasında “bıçak sırtı bir yarış” yaşandığını belirtti.

Diken’in aktardığına göre Reuters’a konuşan Sarı, özellikle İstanbul’daki yarışın ‘nefes nefese’ olduğunu belirterek, “Her iki tarafa da gidebilecekmiş gibi, hem CHP hem AK Parti’ye gidebilecek şekilde bir sonuç çıkıyor” dedi.

“İstanbul’da belediye hizmetlerinden bir memnuniyetsizlik var… İmamoğlu tanındıkça beğeni oranı yükseliyor… Kimsenin ummadığı kadar yüksek… Hizmet memnuniyeti dışında, bir de yeni yüzler, yeni isimler istiyor vatandaş.”

Ankara’da da İstanbul’daki gibi bir yarış olduğunu ifade eden Sarı, bu aşamadan sonra özellikle büyükşehirlerde projeler, partilerin genel durumu, meclis üyelikleri ve ilçe belediye başkanlıklarının devreye gireceğini söyledi.

31 Mart’taki yerel seçimlerde ‘Cumhur İttifakı’ İstanbul’da eski Meclis başkanı ve başbakan Binali Yıldırım’ı, Ankara’da da eski çevre ve şehircilik bakanı Mehmet Özhaseki’yi aday gösterdi. ‘Millet İttifakı’ ise İstanbul’da Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu, Ankara’da da eski MHP’li Beypazarı belediye başkanı Mansur Yavaş’ı aday gösterdi.


11:25 | Ahmet Faruk Ünsal: Zulüm bizi birleştirdi

Saadet Partisi’nin Adıyaman Belediye Başkan adayı Ahmet Faruk Ünsal, kentte aday çıkarmayan HDP ve CHP’nin desteklediği bir isim.

AKP, MHP ve İYİ Parti adayları karşısında yarışacak olan Ünsal, farklı parti tabanlarının bir araya gelip, tek aday noktasında kendi isminde uzlaşmasının Türkiye halklarına büyük bir örnek olduğunu dile getirdi.

MA’dan Muhamed Abdulkadir Esen’e konuşan Ünsal, “Birleşme, tabanın gönlünde gerçekleşti. Taban öyle bir aday çıkartalım ki, hem AKP’nin tabanından oy alalım hem de CHP, HDP ve SP tabanı bu adaya baktığı zaman kendisinden bir parça görsün diye bir arayışa girdi” diye belirtti.

Saadet Partisi adayı Ünsal, birleşme kararına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Bu noktada halkın büyük ihtiyaç halinde bir araya gelme potansiyelinin olduğunu görüyoruz. O ihtiyaç da şudur: AKP ilimizi ve ülkemizi partizanca ve adaletsizce yönetiyor. Halkımız bu durumun farkında ve herkes bir şekilde bu zulmün kendine düşen kısmını yaşıyor. Bu durum bizi birleştirdi. Ben burada büyük bir umut görüyorum. Her hal ve şart altında bütün farklılıklarımızı bir kenara koyarak bir araya gelme becerisini gösterebiliyorsak, bu bölgemiz için de, ilimiz için de bence geleceğe dönük çok önemli bir umut barındırıyor.”


11:20 | Erdoğan: Anketlerde ciddi manipülasyon var

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Receep Tayyip Erdoğan, NTV canlı yayında yaptığı açıklamalarda seçim anketlerine değindi.

En az 3 kamuoyu araştırma şirketiyle çalıştıklarını ancak sonuçların tutarsız olduğunu belirten Erdoğan’a göre anketlerde ‘ciddi manipülasyonlar var’.

“Anketlerde ciddi manada manipülasyonlar var. 89’da Beyoğlu’nda belediye başkanı adayı olduğum zaman bir anket ekibi kurmuştum. O zaman pek anket olayı yaygın değildi. Hakikaten an ve an takip ederdim. Daha sonrada bu şekilde devam etti. Gerçekten başarılı bir şekilde anket çalışması yapan parti olduk.

“Ama son dönemde bakıyorsunuz ki, biz en az 3 anket firması ile çalışırız, neticeler birbirini tutmuyor. Biz bu seçimde daha farklı bir yöntem kurduk. Marka şirketlerden çalışmaktan çok adı sanı duyulmamış şekilde bu çalışmamızı yürütüyoruz. Marka da var. Güven noktasında güven vermiyor birbirleri arasında açık ara tutarsızlık var.”


10:35 | YSK’den sandık birleştirmedeki ısrara ‘tam kanunsuzluk’ iptali

Diyarbakır Dicle İlçe Seçim Kurulu, 8 Şubat’ta, 31 Mart’taki yerel seçimler için Dicle ilçesinin bazı köy/mahallelerinde kurulacak 13 sandığın güvenlik gerekçesiyle başka köy/mahallelerdeki sandıklarla birleştirilmesi kararı verdi.

HDP, İlçe Seçim Kurulu kararına karşı Diyarbakır İl Seçim Kurulunda itirazda bulundu. İl Seçim Kurulu ise Dicle İlçe Seçim Kurulu’nun sandıkların birleştirilmesi kararını iptal etti.

Ancak İl Seçim Kurulu’nun verdiği iptal kararının üzerinden 2 gün geçmesinin ardından Dicle İlçe Seçim Kurulu, 12 Şubat 2018’de söz konusu köy/mahallelerdeki 13 sandığın başka köy/mahallelerdeki sandıklarla birleştirilmesi kararını ikinci defa aldı.

Dicle İlçe Seçim Kurulu’nun bu kararı vermesi üzerine Diyarbakır İl Seçim Kurulu ve HDP’nin avukatı Mehmet Öner, İlçe Seçim Kurulu’nun kararına karşı iptal istemiyle YSK’ye itirazda bulundu.

MA’dan Aydın Atay’ın haberine göre itirazı karara bağlayan YSK, Dicle İlçe Seçim Kurulu’nun, iptal kararına rağmen ikinci defa aldığı sandık taşıma kararını “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle iptal edildi.

YSK, Diyarbakır İl Seçim Kurulu’nun sandıkların birleştirilmesinin iptal edilmesi kararı doğrultusunda işlem yapılmasını ve karar örneğinin Diyarbakır İl Seçim Kurulu ile Dicle İlçe Seçim Kurulu gönderilmesini karar altına aldı.


08:30 | HDP’nin Karakoçan adayı Serap Doğan Mutlu’nun adaylığına ret

HDP’nin Elazığ Karakoçan’daki İlçe Belediye Eş Başkan Adayı Serap Doğan Mutlu’nun adaylığı İlçe Seçim Kurulu tarafından kesin karar ile reddedildi.

İlçe Seçim Kurulu, Doğan Mutlu’nun adaylığının reddedilme gerekçesi olarak ise Doğan Mutlu’nun daha önce yargılandığı bir davayı gösterdi.

Adaylığı önünde herhangi bir engelin olmadığı ile ilgili kurumlar tarafından araştırmaların yapıldığını belirten Doğan Mutlu, “Kayyum gidene kadar buradayım. Hep birlikte çalışıp kazanacağız” dedi.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karınca duyurdu, konu Meclis gündemine taşındı: Parkorman'ın seçilmesinin nedeni nedir?
Sonraki Haber
Mısır’da tren istasyonunda yangın: En az 25 kişi öldü, Ulaştırma Bakanı istifa etti