Ana SayfaGüncelYerel seçimlere 35 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere 35 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye yerel yönetimlerini belirlemek için 31 Mart’ta sandık başına gidecek. Seçime sayılı günler kala günbegün yapılan açıklamaları ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktarıyoruz. Bugün Cumhur İttifakı cephesinden “beka” açıklamaları geldi; HDP’yi hedef alan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yerel de beka meselesi” diyerek kayyum sinyali verdi. HDP’nin Mardin adayı, deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk ise “Hedef göstermelerle bizi mücadelemizden vazgeçiremezler” dedi. Öne çıkan gelişmelerden biri de AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım’ın İstanbullulara vaadiydi: yüzer konser alanı.

 


19:20 | Cizre’deki miting gibi açılışta kayyumlara tepki

HDP, Şırnak’ın Cizre ilçesinde binlerce kişinin katılımıyla ilk seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi.

Adeta mitinge dönüşen büro açılışına, sokağa çıkma yasakları sırasında yakınlarını kaybeden aileler de katıldı.

HDP Cizre Belediye Eşbaşkan adayları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ ile HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş’in yer aldığı açılışta, kayyumlara tepki gösterildi.

DBP’li belediyelere atanan kayyumların icraatlarına değinen Özgüneş, özellikle Şırnak’taki kayyumların belediyeleri borç altına aldıklarını savunarak, “Bunlar hırsız. Bunlar talancı” dedi.


19:00 | Yıldırım’ın vaadi yüzen konser ve konferans alanı

AKP’nin İstanbul büyükşehir belediyesi için başkan adayı gösterdiği Binali Yıldırım, seçim kampanyası kapsamında İstanbul Boğazı’nda yüzen konser ve konferans alanı projesi vaat etti.

Yıldırım’ım vaat ettiği projeye göre ‘Boğaziçi Etkinlik Sahnesi Platformu‘nda konser ve sahne sanatları etkinlikleri yüzen mavna üzerine kurulacak dev sahnede gerçekleştirilecek. 7 bin 857 metrekare alana sahip olacak platform 100 metre çapında olacak.

Ayrıca Arnavutköy’de inşa edilecek ‘Dünya Sahnesi ve Açık Hava Tiyatrosu’ de üst düzey sahne sistemlerine sahip olacak, festival ve büyük organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek.


16:57 | Yıldırım’ın adaylığı sonrası Meclis’in yeni başkanı Mustafa Şentop oldu

Binali Yıldırım’ın İstanbul Belediye Başkan Adaylığı için istifa etmesinin ardından bugün yapılan Meclis Başkanı seçimlerinin sonucu belli oldu.

AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve İYİ Parti Antep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz’in aday olduğu seçimde, AKP adayı Şentop üçüncü turda 336 oyla Meclis’in yeni başkanı oldu.


16:50 | İmamoğlu’ndan seçmene mesaj: Yorgunları emekli edin

CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Atatürk Kültür Merkezi’nde Sivas derneklerinin yönetici ve temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi.

Toplumun farklı kesimlerinden cesaret aldığını söyleyen İmamoğlu, “Halkın süreci yönettiğini ve kazandığını hissettiği bir şekilde süreci yöneteceğim” dedi.

İmamoğlu, “Bizim en büyük projemiz,  bu şehirde yönetenlerin bu şehirlerde yaşayanlarla bir arada olma projesi. Gönüllere girme projesidir” şeklinde konuştu.

Seçimlere az bir süre kaldığına dikkat çeken İmamoğlu, “Siyaseti partizanlık üzerinden kurgulayan ve yapan kişileri kazandırmayın. Yorgunları zaten kazandırmayın. Hatta onları emekli edin” sözleriyle seçmene mesaj verdi.

“Yeni nesil bir belediyecilik ile ve de 21. yüzyıl yerel yönetim anlayışı ile sizi kucaklayacağımı, İstanbul’da çağdaş güzel ortamlarda herkesin birbirini selamlayacağı, dayanışma içinde olduğu, mağdurun, mazlumun bir İstanbul’u başarma yürekliliği yola çıktığımı belirtiyorum.”


12:15 | Türk: Hedef göstermelerle bizi mücadelemizden vazgeçiremezler

Anadolu Ajansı, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Teröre bulaşmış olan kişiler tekrar sandıktan çıkacak olursa, anında gereğini yapıp kayyum atarız” sözleri ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarının ardından, HDP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde gösterdiği belediye eş başkan adaylarını hedef gösterdi.

“HDP terör suçlarından mahkemelik isimlerle seçimlere giriyor” başlığıyla infografik şeklinde önceki gün servis edilen haberde, HDP’nin çeşitli yerlerden aday olarak gösterdiği Filiz Kerestecioğlu, Ayhan Bilgen, Hüda Kaya, Selçuk Mızraklı ve Ahmet Türk gibi isimler hedef alındı.

AA’nın hedefindeki isimlerden HDP’nin Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Ahmet Türk, MA’ya yaptığı açıklamada haklarında açılan davaların kayyum atamak için açıldığını söyledi.

“Belediye eşbaşkanı olduğum dönemde kayyum atamak için dava açmak durumunda kaldılar. Şahsımıza ve partimize karşı olan düşmanlıktan dolayı geliştirilen bir oyundur.

“Demokratik bir Türkiye’nin geleceği için her daim çaba gösterdik. Bizim mücadelemiz budur. Biz demokratik siyasete inanan insanlarız. Demokratik siyasetle sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Sonuna kadar da mücadelemizi bu şekilde sürdüreceğiz.

“Açılan davaların aslında hukuktan çok siyasi davalar olduğunu da bütün Türkiye biliyor. O nedenle bu tür hedef göstermelerle bizi mücadelemizden vazgeçiremezler.”


12:10 | Kılıçdaroğlu’nun miting programında ağırlık İstanbul’da

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yapacağı miting ve toplantıları organize etmek üzere, Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın başkanlığında oluşturulan organizasyon komitesi taslak programları oluşturdu.

Buna göre CHP lideri 31 Mart’a kadar 8 kez İstanbul, 3’er kez Mersin, Bursa ve Ankara olmak üzere toplam 20 ilde seçim çalışması yapacak.

Kılıçdaroğlu’nun miting programında ilk ziyaret ise Batman’a ayrıldı.

AA’nın haberine göre İYİ Parti ile yapılan işbirliği çerçevesinde hazırlanan miting programında, CHP’nin büyük önem verdiği ve oy durumunun kritik olduğu illere ağırlık verildi.


10:10 | Bahçeli: Yoksulsak yarın varlığa kavuşuruz ama beka giderse hayatımız söner

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Twitter’dan gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. “Beka” konusuna dikkat çeken Bahçeli’nin açıklamasının bir bölümü şöyle:

“Beka demek var olmak, diri kalmak, bağımsız yaşamak, ebediyetin ufkuyla buluşup bütünleşmek demektir. Bugün aldığımız patlıcan, biber, patates mesela bir kilogram az, iki kilogram çok olabilir. İşimiz yoksa yarın olur, yoksulsak gün gelir varlığa kavuşuruz. Yani konu az yedim, çok yedim konusu değildir. Bunların hepsi aşılır ama beka giderse dünyamız gider, hayatımız söner.”

Bahçeli’nin bu açıklaması, yerelin de kendi içinde bir “beka meselesi” olduğunu dile getiren AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleriyle eş zamanlı geldi.

Erdoğan “Bu iş öyle hafife alınacak bir şey değil.  Yerelde de biz o beka meselesini çözüme kavuşturmamız lazım. Cumhur İttifakı bunu kanıtlamıştır, yerelde de genelde de kanıtlamıştır” demişti.


10:00 | Erdoğan’dan kayyum sinyali: Yerel de beka meselesi

CNN Türk-Kanal D ortak yayınında konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kayyumlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Erdoğan HDP’yi hedef aldığı konuşmasında, “Bundan sonrası için de geçerli bir uygulama olacak mı, kayyum ataması yapılacak mı?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

“Herhangi bir terör olayına bulaşmayan, terörle ilişkisi olmayan seçim kazanmışsa, o insanlara yönelik bizim herhangi bir adımımız olmaz. Terörle ilişkisi seçim öncesi olmuş, tespit edilememişse, daha sonra bu tespit edilmişse, terörle ilişkisi olan kimse, biz onları orada tutmayız. Bunu ben söylemiyorum, yasalar söylüyor.

“Bunlara bu fırsatı vermemiz mümkün değil. Bundan sonraki süreçte de atacağımız adımda bu hassasiyete dikkat edeceğiz. Yargının vereceği kararlar neticesinde de bunlar görevlerinden alınarak, bunların yerine bu işi en ideal şekilde yürütecek kayyumlar atanabilir. Bu, kanunun, hukukun vermiş olduğu bir yetkidir. Oralarda yaşayan halkımızı biz, zulme mahkum edemeyiz.”

Yerelin de kendi içinde bir “beka meselesi” olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bu iş öyle hafife alınacak bir şey değil.  Yerelde de biz o beka meselesini çözüme kavuşturmamız lazım. Cumhur İttifakı bunu kanıtlamıştır, yerelde de genelde de kanıtlamıştır” diye konuştu.


 

Previous post
Suriye'de IŞİD'den kalma mayın patladı, en az 24 işçi öldü
Next post
Bir bedenin yapabilecekleri üzerine bir muhabbet: "Duygu Politikası"