Ana SayfaGüncelYerel seçimlere 37 gün kaldı: Neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere 37 gün kaldı: Neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere 37 gün kaldı. Gün boyunca gelen açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktardık.

 


18:18 | HDP’nin Batman adayı Sabri Özdemir’in adaylığı reddedildi

Batman Belediye eş başkan adaylığı için HDP’den aday gösterilen Sabri Özdemir’in adaylığı Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

Kurul’un Özdemir’in adaylık başvurusunu, hakkındaki dava gerekçesiyle reddettiği belirtildi.

Özdemir’in avukatı Ferhat Özdemir, İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunacaklarını belirterek, “Daha önce müvekkilim hakkında biri 5 ay, biri de 11 ay ertelenmiş cezaları vardı. Fakat bunlar seçilmeye engel değildi. Pazartesi günü İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunacağız” dedi.

Sabri Özdemir’in bir önceki dönemdeki görevi sırasında yerine kayyum atanmıştı.


14:25 | Oyuncu Güven Hokna DSP’nin Üsküdar adayı oldu

Demokratik Sol Parti (DSP), İstanbul’un Üsküdar ilçesine belediye başkan adayı olarak oyuncu Güven Hokna’yı gösterdi.

DSP, Hokna’nın adaylığını resmi Twitter hesabından duyurdu.

Hokna’nın DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’la birlikte çektirdiği fotoğrafın yer aldığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“Türk Tiyatrosu’nun duayen ismi Sayın Güven Hokna, İstanbul’umuzun gözde ilçelerinden biri olan Üsküdar’dan adayımız oldu. Üsküdar’a barış, kardeşlik ve sevgi getirecek. Gözün aydın Üsküdar.”


12:45 | İhracı istenen MHP’li Belediye Başkanı Toksoy istifa etti

MHP tarafından ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilen Hatay’ın Dörtyol İlçesi Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, partisinden istifa etti.

AKP ve MHP tarafından oluşturulan “Cumhur İttifakı” için mücadele verdiklerini aktaran Toksoy, istifasına ilişkin yaptığı açıklamada “Cumhur İttifakı sürecine aykırı hiçbir harekette bulunmadık” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, dün yaptığı yazılı açıklamada, Toksoy’un ihraç istemiyle tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edildiğini bildirmişti.

Toksoy’un ‘Cumhur İttifakı’na karşı tutum sergilediği gerekçesiyle ihracı istendiği belirtilmişti.


10:20 | Bilgen: Kars ve Iğdır’daki seçim bir arada yaşamanın iradesi olacak

HDP’nin Kars Belediyesi Eş Başkan Adayı Ayhan Bilgen, kentteki altyapı ve üstyapı sorunlarına değinerek, AKP ve MHP tarafından kurulan ittifakı “çaresizliğin itirafı” olarak değerlendirdi.

Kentteki durumdan her iki partiyi de sorumlu tutan Bilgen, AKP’nin adayını geri çekerek MHP’yi desteklemesi için, “Kim kimin lehine çekilirse çekilsin, kim bizi bölmek için oyun içerisine girerse girsin Kars halkı sandıkta ittifakını yapacaktır ve bu gerçek halk ittifakı olacaktır. Bu kentte farklı kimliklerin, farklı kültürlerin birlikte yaşama iradesi sandıkta mutlaka ortaya çıkacaktır” dedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen’e konuşan Bilgen, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Iğdır’da ‘HDP kazanamasın diye’ aday çıkarmamalarını ise, ”İktidarın kötü bir taklidini yapmak, iktidarın korkularını tekrarlamak, iktidarın refleksleriyle HDP’ye yaklaşmak aslında hiçbir alternatif ortaya koyamamanın da açık itirafıdır” diye konuştu.

Bilgen, “Kars ve Iğdır burada yaşayan halklarındır. Bu iki kentteki seçim de bir arada yaşamanın iradesi olacaktır” diye belirtti.


10:15 | CHP’li Yavaş’tan AKP’li Özhaseki’ye suç duyurusu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışan CHP adayı Mansur Yavaş, rakibi AKP’li Mehmet Özhaseki’nin katıldığı televizyon programında hakkındaki sözleri nedeniyle ‘iftira’, ‘suç uydurma’ ve ‘hakaret’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Ankara Başsavcılığı’na verilen dilekçede Mehmet Özhaseki’nin Mansur Yavaş için “terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım ettiği” iddiasında bulunarak, TCK’nin 267’nci maddesince ‘iftira’ suçunu işlediği, ayrıca Yavaş’a karşı ‘hakaret’ ve ‘suç uydurma’ fillerini işlediği ileri sürüldü.


10:00 | HDP’li Toğrul: Antep’te AKP’nin 15 yıllık yönetimi son bulacak

HDP’nin Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, kenti 15 yıldır yöneten AKP’nin yaptığı çalışmaları değerlendirdi, “31 Mart günü Antep halkı 15 yıldır süren AKP’nin rant belediyeciliğine son verecektir” dedi.

MA’da yer alan habere göre Toğrul, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“AKP sosyal yardım adı altında dağıttığı kömürle bugün Antep halkını adeta zehirliyor. Bugün Antepli Türkiye’nin en kirli 5’inci havasını soluyor. Dağıtılan kömürler kalitesiz olduğu için havayı çok kötü etkiliyor. Sadece hava kirliliği değil, her alanda bir gerileme var. 15 yıldır Antep’te ilerleme kaydedilen hiçbir alan yok.”

“Bugün Antep’te kendi kararlarıyla belediyeyi yöneten bir belediye başkanı yok” diyen Toğrul, sözlerini “Doğrudur koltukta kadın bir belediye başkanı (Fatma Şahin) var, ancak belediyeyi kendisi yönetmediği için kadınlara yönelikte tek bir hizmet yok. Antepli kadınlar sosyal yaşamda da, iş yaşamında da var olamıyor” diye sürdürdü.

Toğrul, “Antep’te belediyelerin yaptığı projelere baktığımızda projelerin yüzde 90’ı zengin kesimin yaşadığı bölge için yapılıyor. Antep’in kenar semtlerini iyileştirme adına hiç bir hizmet yok” diye de ekledi.

31 Mart seçimlerinde HDP, DSP’nin Antep Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Celal Doğan’ı destekliyor.


09:40 | CHP: Biz kazanamıyorsak AKP’ye kaybettireceğiz

CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 31 Mart seçimleri için İYİ Parti ile yaptıkları işbirliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre Torun, “İş birliği görüşmelerini biz kazanma formülü üzerine kurduk. Yani eğer biz kazanamıyorsak AKP’ye kaybettireceğiz” dedi.

İttifaklar nedeniyle siyasi partilerin oylarını göremeyecek olmasını da değerlendiren Torun, “Yerel seçimlerde oy oranları öne çıkmaz. Hangi belediyeleri kazanmışsanız o. Ne zaman gelir gündeme, bir sonraki seçimde. Kaç oy almıştı burada aday, şimdi kaç oyumuz var ona bakılır. Yoksa başarı kriteri olarak AKP, CHP şu kadar oy aldı değil. Acaba AKP, CHP İstanbul, Ankara, Adana’yı, Mersin’i aldı mı buna bakılır. Algı odur” diye konuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 20’nin üzerinde miting yapacağını söyleyen Torun, ortak mitingin ise olmayacağını dile getirdi.


09:05 | HDP’den DSP’nin Kars adayına itiraz

HDP, DSP’nin Kars Belediyesi Başkan adayı Naif Alibeyoğlu’nun adaylığının düşürülmesi için Kars Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na itirazda bulundu.

İtiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Daha önce CHP’den Kars merkez belediye başkanlığı aday adaylığı başvurusunda bulunup, merkezi yoklamadan geçen ve daha sonra DSP’den Kars merkez ilçe belediye başkan adayı olarak merkez ilçe seçim kuruluna başvuruda bulunan, Naif Alibeyoğlu isimli şahsın adaylığına itirazımızın kabulü ile adaylığının düşürülmesi ve iptalin karar verilmesini HDP Kars İl Yönetimi adına itiraza yetkili kişiler olarak arz ve talep ederiz.”


09:00| HDP’nin Ağrı Belediyesi Eş Başkan adayı tahliye edildi

Geçtiğimiz hafta gözaltına alınarak tutuklanan HDP’nin Ağrı Belediyesi Eş Başkan adayı Yeliz Karaaslan tahliye edildi.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

08:50 | Odatv: Yerel seçim öncesi Mart’ta ‘af’ çıkacak

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin uzun süredir gündemde tuttuğu “af” teklifinin hem yerel seçimler öncesi uygulamaya sokulacağı iddia edildi.

Seçim çalışmaları dolayısıyla Silivri’ye giden AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın “MHP’nin verdiği af teklifi üzerinde çalışılıyor tek tek. Kamu vicdanını nasıl rahatsız olmaz onun ortaya çıkması lazım. Acele karar verirsen bu sefer başka mağduriyetler olur” sözlerinin hatırlatıldığı Odatv haberine göre “af”, Mart’ta yani seçimlerden hemen önce gelecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Savcı ÇHD ve HHB'li avukatlara 'örgüt üyeliği'nden ceza istedi
Sonraki Haber
Sağ refleks - Önder Özden