Ana SayfaGüncelYerel seçimlere 40 gün kaldı

Yerel seçimlere 40 gün kaldı

HABER MERKEZİ – 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere tam 40 gün kaldı. Siyasi partiler aday listelerinin son şeklini verirken, seçim çalışmaları da hızla sürüyor. Gün boyunca gelen açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktardık.

 


20:30 | Büyükşehir adayı olacaktı: İYİ Partili Kocamaz aday olamadı

İYİ Parti’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Burhanettin Kocamaz yerel seçimlerde aday olamadı.

Kocamaz’ın aday olamamasının nedeni listenin YSK’ye geç teslim edilmesi. Bu gelişmenin ardından İYİ Parti, il yönetimini görevden aldı.

Burhanettin Kocamaz, MHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye geçmişti.


16:25 | Iğdır dahil: AKP ve MHP’den birçok ilde daha ittifak kararı

AKP ve MHP, çeşitli illerde daha ittifaka gitme kararı aldı. Aday listelerinin teslim edildiği son günde MHP 16, AKP de 3 ilde adaylarını çekme kararı aldı.

Buna göre partiler, aday göstermedikleri illerde diğer partinin adayını destekleyecek.

NTV’nin haberine göre MHP’nin adayını çektiği iller şöyle: Bolu, Çanakkale, Giresun, Yalova, Bilecik, Edirne, Artvin, Burdur, Sinop, Hakkari, Siirt, Şırnak, Ağrı, Bitlis, Muş ve Ardahan.

AKP ise Kars, Kırklareli ve Iğdır’da adayları çekme kararı aldı.

Öte yandan daha önce HDP’nin kazanmaması için Iğdır’da aday göstermeyeceklerini açıklayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AKP ve MHP’den oluşan ‘Cumhur İttifakı’nın kentte tek aday çıkarması halinde söz konusu adayı destekleyeceklerini açıklamıştı.


14:40 | Kılıçdaroğlu: Onların çocukları işsiz değil, Saray’da işsizlik yok

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son 7 aydır yükselişte olan işsizlik verilerine değindi.

“İş arayan bütün kardeşlerime sesleniyorum; 17 yıldır iktidardalar onların çocukları işsiz değil. Saray’da işsizlik yok. Saray çevresinde de işsizlik yok. Fakirin arkası olmayanın çocuğu işsiz. Ama sen hala gidip oyunu beni işsiz bıraktı gidip oyumu ona vereyim diyorsan yarın ağzındaki lokmayı da alır.

“Bunlar iktidar olmadan önce ‘Anadolu Kaplanları’ diye bir laf vardı. Bugün ‘Anadolu Kaplanları’ndan söz eden yok kaplan kalmadı çünkü. Çift dikiş maaş alanlar var. Emeklilikte yaşa takılan işsiz kalan yüz binlerce kişi var. Bunların derdi ile ilgilenen var mı bizim dışımızda? Hayır yok.”

“’Ben işsizliği çözeceğim’ demekle işsizlik çözülmez” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşsizlik sorunu akılla programla çözülür. Devlette liyakat kalmadı, hepsini yok ettiler. Ahkam keserek işsizlik önlenemez. Önce işsizlik varsa önce üretmek olmalıdır. İşsizlikle mücadelenin temel anahtarı üretimdir.”


14:20 | Buldan: Seçimden sonra iktidarın ajandası zam yağmurları olacak

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, iktidarın 31 Mart’a kadar günü kurtarmanın peşinde olduğunu söyledi ve seçimlerde AKP’nin kaybetmesi durumunda neler olacağına değindi.

“Bu rejim, seçim sonrası halkın sırtına büyük vergiler yüklemeyi planlıyor. Seçimden sonra AKP-MHP ittifakının ajandası zam yağmurları olacak. Bakın söylemedi demeyin: Kriz tırmanacak, işsizlik ve yoksulluk artacak. Şimdi 31 Mart’a kadar günü kurtarmanın peşindeler.

“AKP kaybederse ne olur? Her şeyden önce yerelden başlayan ve genele yayılacak radikal demokrasinin önü açılır. Toplumun nefes almakta zorlandığı bir dönemde HDP herkese nefes olur.”


13:20 | Temelli hakkında soruşturma başlatıldı

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli hakkında 19 Aralık 2018 tarihinde kentteki bir etkinlikte yaptığı konuşmayla ilgili “örgüt propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarından soruşturma başlattı.

Temelli, yerel seçimlere dair yaptığı konuşmada “Herkes süpürgesini hazırlasın. Çünkü 31 Mart’ta kayyumcu zihniyeti çöpe süpüreceğiz, bu ülkeyi bu utançtan kurtaracağız. Ülkeyi ‘Cumhur İttifakı’ denilen bu garabetten kurtaracağız” demişti.


13:15 | HDP, Ankara ve İstanbul’un bazı ilçelerinde aday gösteriyor

 

HDP’nin İstanbul’un çeşitli ilçeleri ile Balıkesir ve Kocaeli’nde göstereceği adaylar netlik kazandı.

Balıkesir’de Milletvekili Ali Kenanoğlu’nu aday gösteren HDP’nin Kocaeli’deki adayı ise partinin bir diğer milletvekili Züleyha Gülüm oldu.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre 15 ilçede adaylığı kesinleşen isimler şöyle:

  • Bağcılar Belediye Eş Başkan Adayı olarak Milletvekili Hüda Kaya
  • Sultanbeyli Belediye Eş Başkan Adayı olarak HDP’nin önceki dönem milletvekili Nihat Akdoğan
  • Gaziosmanpaşa’da Belediye Eş Başkan Adayı olarak Sinan Zincir
  • Sultangazi Belediye Eş Başkan Adayı olarak eski Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak
  • Esenler Belediye Eş Başkan Adayı olarak Celal Alpan
  • Kağıthane’de Belediye Eş Başkan Adayı olarak İsa Yıldız

Partinin İstanbul’da belediye eş başkan adayları ve belediye meclis üyesi adayları göstereceği ilçeler şu şekilde: Beykoz, Çekmeköy, Pendik, Sultanbeyli, Ümraniye, Bayrampaşa, Esenler, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sultangazi, Arnavutköy, Bağcılar, Başakşehir ve Güngören.

HDP, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Silivri, Çatalca, Kartal, Şile, Tuzla, Üsküdar, Beyoğlu, Eyüp, Sarıyer, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bakırköy ve Beylikdüzü’nde ise sadece belediye meclis üyesi adayı gösterecek.

Ayrıca partinin Avcılar, Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Ataşehir, Maltepe, Adalar, Esenyurt ve Sancaktepe’de aday gösterip göstermeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Öte yandan HDP, Ankara’nın Çankaya, Keçiören, Haymana ve Polatlı ilçelerinde de eş başkan adayları gösterecek.

Partinin yetkili kurullarında alınan karara göre Çankaya adayı Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu olurken, Keçiören adayı ise Şeyh Said’in torunlarından Diyadin Fırat olarak belirlendi.

Haymana ilçesinde Tülay Koç ile Sinan Sümer, Polatlı ilçesinde ise Soner Özalp eş başkan adayları olarak gösterildi.


12:45 | PollMark anketi: İstanbul’da İmamoğlu önde

PollMark Araştırma’nın anketine göre İstanbul’da CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu önde.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre yerel seçim araştırması, 9-15 Şubat tarihlerinde İstanbul’da 5 bin 24 kişiyle görüşülerek gerçekleştirildi.

Katılımcıların yüzde 37,8’i İstanbul’da CHP’nin adayı İmamoğlu’nu, yüzde 36’sı da AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ı destekleyeceklerini kaydetti.

Ankette “Sadece Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu aday olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 50,6’ı İmamoğlu, yüzde 49,4’ü de Yıldırım cevabını verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yarışında AKP’nin adayı Yıldırım’ı MHP desteklerken, CHP’nin adayını ise İYİ Parti desteklyecek. HDP ise Büyükşehir yarışında aday göstermiyor.


11:15 | “Ankara’da MHP fire veriyor, Mansur Yavaş’ın kazanma ihtimali artıyor”

31 Mart seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için sadece iki isim yarışacak. AKP’nin adayı Mehmet Özhaseki’yi MHP desteklerken, CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ı ise İYİ Parti destekliyor.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, dün gece Tele1’de yayınlanan “Türkiye’nin Seçimi” programında yaptığı açıklamada Ankara’da Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için aday çıkarmayacaklarını söyledi.

İki isim arasında geçecek yarışa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Metropol Araştırma Şirketi yöneticisi Özer Sencar, Ankara’da Özhaseki’yi destekleyecek MHP’li seçmenin oranının yüzde 55’te kaldığını, ama Mansur Yavaş’ı destekleyecek İyi Partili oranının yüzde 81’i bulduğunu dile getirdi.

DW Türkçe’ye konuşan Sencar, “Ankara’da MHP fire veriyor. Mansur Yavaş’ın kazanma ihtimali gün geçtikçe artıyor. Ankara’da kazananın CHP değil, Mansur Yavaş olacağını söyleyebiliriz. CHP, ne yazık ki AKP-MHP ittifakı karşısına taktiksel hareketlerle çıkmayı başaramadı bu seçimde” yorumu yapıyor.

PİAR Araştırma’nın sahibi Kadir Atalay’a göre de Ankara’nın kazananı Mansur Yavaş olacak.

“Ankara halkı Özhaseki’yi tanımıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’da Özhaseki için kampanya yürütüyor. Erdoğan hep televizyonlarda ama Özhaseki ortalarda yok. Mansur Yavaş ise iktidarın bahçesinde dolaşıyor, AKP’den oy koparma potansiyeli çok yüksek.”


09:25 | Binali Yıldırım, Meclis Başkanlığı görevini bıraktı

Yerel seçimlerde AKP’nin İstanbul adayı olması nedeniyle Meclis Başkanlığı görevini bırakan Binali Yıldırım, görevi “en yaşlı grup başkanvekili” olarak Celal Adan’a devretti.

  • Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

09:05 | Temelli: Bir seçenek yarattık

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli partisinin çok tartışılan seçim stratejisine ilişkin Gazete Karınca’ya konuştu.

“Türkiye’de çok önemli bir seçmen kitlesi bezgindi, kararsızdı, yılmıştı, sandığa gitmeyi düşünmüyordu ama biz bir seçenek yarattık” diyen Temelli’ye göre bu hamleleri Türkiye’nin tıkanmış olan barış ve demokrasi kanallarını hızla açacak.


09:00 | Aday listeleri için son gün

Seçim takvimine göre siyasi partilerin, aday listelerini bugün (19 Şubat) saat 17:00’ye kadar seçim kurullarına bildirmesi gerekiyor.

Listeler 3 Mart’ta kesinleşecek ve bu tarihten sonra adayların istifası veya değişimi söz konusu olmayacak.

  • Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İran Devlet Televizyonu, kadın hakemin yönettiği maçı yayınlamadı
Sonraki Haber
Baharın müjdecisi ilk cemre düştü