Ana SayfaGüncelYerel seçimlere doğru: 31 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere doğru: 31 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 31 Mart’ta yerel yönetimlerini belirlemek için sandık başına gidecek. Seçime sayılı günler kala günbegün yapılan açıklamaları ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktarıyoruz. Bugün CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu projelerini açıkladı, “4+1 formülüyle İstanbul’da pahalılığı gerileteceğiz” dedi. HDP kazanamasın diye Iğdır’da aday göstermeyen İYİ Parti, Muş’ta da aday gösterdiği ismi geri çekti. HDP ‘kayyum raporu’nu açıklarken, partinin Mardin adayı Ahmet Türk, “31 Mart’tan sonra kayyumların bütün çirkinliklerini ortaya çıkaracağız” dedi. İşte günün öne çıkan gelişmeleri.

 


18:05 | Türk: 31 Mart’tan sonra kayyumların bütün çirkinliklerini ortaya çıkaracağız

HDP’nin Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, partisinin “Kayyım Raporu”nu açıkladığı toplantıda konuştu.

Türk, partisinin açıkladığı kayyum raporunun yetersiz olduğunu, belediyeleri geri aldıktan sonra kayyumların icraatlarını kamuoyuyla belgeleriyle paylaşacaklarını söyledi.

“Yarın oraları devraldığımız zaman bütün çirkinlikleri ortaya çıkaracağız, halkımızla paylaşacağız. Arkadaşlarımızın açıkladıkları herkes tarafından bilinen şeyler ama belgelemenin zamanı gelecektir.”

Konuşmasında önümüzdeki yerel seçimlerin önemine dikkat çeken Türk, “31 Mart’ta, aldığımız belediyelerin altına düştüğümüz zaman bu, mücadelemiz için büyük bir eksikliktir. İnanıyorum ki bir suskunluk varsa baskıdan dolayıdır. 31 Mart’ta sandıklarda halkın iradesi ortaya çıkacak” dedi.


16:25 | YSK, Mehmet Ali Çalkaya’nın Balçova adaylığını düşürdü

YSK, CHP’den bir kez daha adaylık başvurusunda bulunan İzmir Balçova Belediyesi Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığını düşürdü.

Balçova İlçe Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle aldığı 11 ay 20 gün hapis cezası para cezasına çevrilen Çalkaya’nın adaylığına itiraz etmiş, Çalkaya buna itiraz başvurusunda bulunurken ilçede bazı protestolar düzenlenmişti.

İzmir İl Seçim Kurulu ise, cezası 1 yılı aşmadığı için adaylığın düşürülmesini tartışmalı bularak başvuruyu kabul etmişti.

YSK daha önce de CHP’nin Bodrum Belediye Başkan Adayı Mustafa Saruhan’ın adaylığını düşürmüş, karara yapılan itirazı da reddetmişti.


16:00 | Kılıçdaroğlu: Türkiye 4 alanda stratejik dönüşüm yapmak zorunda

Seçim çalışmaları kapsamında Bursa’da konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin 4 alanda stratejik dönüşüm yapması gerektiğini söyledi.

“Dört ayaklı iç içe geçen çemberleri kast ediyoruz. Türkiye demokrasisini geliştirmek zorundadır. Bir insanın can ve mal güvenliği yoksa yatırım yapmaz. Geleceğe yönelik planlar yapmaz. İşevç’e Norveç’e Amerika’ya Japonya’ya bakın demokrasi gelişmiştir.

“İkinci halka üreten Türkiye’dir. Türkiye’nin üretmesi lazımdır. neyi üreteceğimizi bilmeliyiz. Canlı hayvanı Arjantin’den getireceğimiz aklınıza gelir miydi? Mercimek, nohut, pirinç üretemez miyiz? Hayatın her alanında üretmemiz lazım. Üniversite bilgi üretmeli. İran üniversitelerinin ürettiği bilgi sayısı Türk üniversitelerini geçti. Üniversitelerin içinde bulunduğu feci duruma bakın. Üniversitelerde her türlü düşünce serbest olmalı. Ceza verirseniz bilgiyi nasıl üretsin.

“Üçüncü halka güçlü bir sosyal devlet oluşturmalıyız. Huzur isteniyorsa açlık ve işsizlik olmayacak. Aksi halde huzuru ve barışı sağlayamazsınız.

“Dördüncü halka sürdürülebilirlik. Türkiye krizi aşmak istiyorsa 4 ayaklı maddeleri hayata geçirmek zorundadır.”


15:25 | HDP’den ‘kayyum raporu’: Belediyeler borç batağına itildi

HDP, kayyum atanan belediyelerin öncesi ve sonrasını il il verilerle derleyerek hazırladığı “Kayyım Raporu”nu paylaştı.

Raporda, belediyelerin karakollara dönüştürüldüğü, çalışanların ihraç edildiği, Kürtçe olan isimlerin değiştirildiği ve birçok kurumun kapatıldığı kaydedildi.

  • Haberin ve 83 sayfalık raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

12:35 | İmamoğlu: 4+1 formülüyle İstanbul’da pahalılığı gerileteceğiz

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul için hazırladığı projelerini tanıttı.

Konuşmasında Türkiye ekonomisindeki kötü gidişata değinen İmamoğlu, “İstanbul’daki hayat pahalılığıyla mücadelede formülümüz: 4 artı 1’dir” dedi.

Sözlerini “4 artı 1 formülüyle İstanbul’da pahalılığı gerileteceğiz” diye sürdüren İmamoğlu, İstanbulluların gıda, ulaşım, eğitim ve suya harcadığı parayı azaltacaklarını dile getirdi.

“Bunlar, İstanbulluya rahat nefes aldıracak. Bunlara ek olarak +1 diyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal yardım bütçesini 3 katına çıkaracağız ve bu kaynağı vatandaşa sunacağız.”

İmamoğlu’nun açıklamalarından satır başları ise şöyle:

  • Esnafı, pazarı, manavı, kooperatifleri ve belediyeyi kapsayan Üreticiden Tüketiciye Gıda Zinciri oluşturacağız.
  • Kent Gıda Konseyi’ni kuracağız. Kent Gıda Konseyi afet durumları için gıda stoklarının oluşmasını sağlayacak ve israfı engelleyecek.
  • Halk Süt, Kent Lokantaları gibi projelerimizle İstanbullunun ucuz ve güvenli gıdaya erişimini sağlayacağız.
  • Çocuklar 12 yaşına kadar toplu taşıma araçlarına ücretsiz binecek. Öğrencilerin aylık 85 TL olan kartını 50 TL’ye düşüreceğiz. 25 yaşın altındaki tüm gençler toplu taşıtlardan yüzde 40 indirimli faydalanacak. Toplu taşımada ilk aktarmalar ücretsiz olacak.
  • 500 bin öğrencinin kırtasiye ve üniforma masraflarını karşılayacağız.
  • Suda hanelere yüzde 40 indirim yapacağız.
  • Ailedeki nüfusa göre her ay 200 liradan 2020 liraya kadar nakdi yardım yapacağız.
  • Tüm yönetici kadrolarında yüzde 40 cinsiyet kotası uygulayacağız.
  • Kadınlar açacağımız Destek Hattı ile sosyal yardımdan, şiddete, istihdamdan kreş talebine her türlü sorunu için 7/24 bizi arayabilecek. Kadına şiddet uygulayan erkekler, karşılarında İBB’nin örgütlü gücünü bulacaklar.
  • Üniversite okuyan gençlerimize burs ve yurt imkanı sağlayacağız. Ailesinin durumu yetersiz toplam 75 bin üniversite öğrencisine aylık 400 TL karşılıksız burs vereceğiz.
  • İstanbul’un 961 mahallesinde, kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve gençler için Mahalle Evleri inşa edeceğiz.


12:15 | Akşener: Mersin’de yeni bir isimle seçime gireceğiz

İYİ Parti lideri Meral Akşener, partisinin Mersin Belediye Başkanlığı için yeni bir aday çıkaracağını söyledi.

“Mersin’de yeni bir isimle seçime gireceğiz, bugün gün içerisinde bildireceğiz. Mersin’de yarıştan kopmuş değiliz. Size bir sürprizimiz olacak. Adayımız var, kazanacak bir aday. Yeni bir isim ama bildiğiniz bir isim.”

Akşener’in açıklamasından kısa bir süre sonra konuşan Burhanettin Kocamaz ise “İYİ Parti’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı eski bakan Ayfer Yılmaz olacak, kendisini destekliyorum” dedi.

Ne oldu?

İYİ Parti’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak duyurulan ancak başvurusu geç yapıldığı için adaylığı kabul edilmeyen Burhanettin Kocamaz, Demokrat Parti’den aday olarak gösterildi.

Ancak Mersin İl Seçim Kurulu, Kocamaz’ın Demokrat Parti’den adaylığını kabul etmedi.

Demokrat Parti’nin, İl Seçim Kurulu’nun bu kararına yaptığı itiraz, Yüksek Seçim Kurulu’nun gündemine geldi.

YSK, Kocamaz’ın adaylığını kabul etmeyen Mersin İl Seçim Kurulu’nun kararını yerinde bularak, Demokrat Parti’nin itirazını reddetti.

Böylelikle Kocamaz’ın yerel seçimlerde yarışamayacağı kesinleşti.


12:10 | HDP Sözcüsü: Kürt illerini de, İzmir ve İstanbul’u da Ankara’dan yönetemeyecekler

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, 31 Mart’ta Kürt illerinde hedefledikleri sonuçları alacaklarını söyledi.

“Biz sonuçları alalım, 1 Nisan’da onlar düşünsün ne yapacaklarını. Bizim için halkın iradesi önemlidir. Halk iradesine sahip çıkacaktır.”

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tek kişi yönetiminin aldığı kararlarla her yeri yönetebileceklerini zannediyorlar. Hayır, yönetemeyecekler. Kürt illerini Ankara’dan yönetemeyecekler. İzmir’i de, İstanbul’u da Ankara’dan yönetemeyecekler. Bu iktidara rağmen iktidarın elindeki yerel yönetimler de alınarak demokratik yerel yönetimler ve yerel demokrasi konusunda adımlar Türkiye’de atılacaktır. Bu iktidar mutlaka geriletilecektir.”


12:00 | Taş: 2 yıl içinde vatandaşlar memnun kalmazsa görevi bırakacağız

CHP’nin Beyoğlu Belediye Başkan adayı Alper Taş, seçim ziyaretlerini Piyalepaşa Mahallesi’nde sürdürdü.

Ziyarette seçilmesi halinde Beyoğlu’nu halkın yöneteceğinin altını çizen Alper Taş, şunları söyledi:

“Mevcut anlayış Beyoğlu’nu halktan kopuk bir şekilde belediye binasından yönetmeye çalışınca mahallenin sorunlarına karşı duyarsızlaştı. Biz bu anlayışı değiştirmek istiyoruz. Mahallenin sorunlarını mahallelilerden daha iyi kimse bilemez. Kuracağımız mahalle meclislerinde kararları vatandaşlar alacak, biz ise alınan kararları uygulayacağız. 2 yıl içinde vatandaşlar bizden memnun kalmazsa görevi bırakacağız.”


10:25 | YSK’den oy pusulası kararı

Yüksek Seçim Kurulu, oy pusulası basım kararını değiştirdi.

YSK, Türkiye genelinde seçmen sayısı kaç olursa olsun her sandık için 365, seyyar sandıklar için 50 oy pusulası basılmasına karar verdi.

Her seçim kuruluna ayrıca 3’er paket yedek oy pusulası gönderilecek.

Eski sistemde yurt genelindeki seçmen sayısının yüzde 15 fazlası oy pusulası basılıyordu.

Seçimde 57 milyon 78 bin 461 seçmen, 194 bin 715 sandıkta oy kullanacak.

Yeni kararla seçmen sayısından 13 milyon 290 bin 514 fazla oy pusulası basılacak.


10:20 | İYİ Parti Muş adayı Çelikoğlu adaylıktan çekildi

İYİ Parti’nin Muş Belediye Başkanı Adayı Erkan Çelikoğlu’nun adaylıktan çekildiği duyuruldu.

Çelikoğlu’nun istifa kararını, İYİ Parti Muş İl Başkanı Ramazan Aşık sosyal medya hesabından açıkladı.

Aşık, Çelikoğlu’nun aday tanıtım toplantısına da katıldığını belirterek, istifasına bir anlam veremediklerini söyledi.

“Erkan Bey neden böyle bir karar aldı anlamış değilim. İstifasıyla ilgili soruların muhatabı il teşkilatı değildir. İki gün içinde yeni adayımızı açıklayacağız.”


10:00 | “HDP seçmeni Antalya, Adana ve Mersin’de belirleyici olacak”

“Batı’da AKP-MHP ittifakına kaybettirme” stratejisi izleyen HDP’nin sözcüsü Saruhan Oluç, “Batı illerinde oy oranımız yüzde 12 ile 14 arasında değişiyor. Oylarımız batıdaki sonuçları ciddi olarak etkileyecek” diyor.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır ise DW Türkçe’nin, “HDP seçmeninin kime oy vereceği” yönündeki sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Bölge dışındakilerin ancak 10’da 8’i sandığa gider ve iktidar karşıtı blokun adayı için oy kullanır. HDP’nin bölge dışındaki illerde yüzde 10-12 oyu var. Bu oyların yüzde 7 ya da 8’i muhalefet adaylarına gidebilir. HDP adayının olmadığı yerlerde, 10 HDP’liden 8’i muhalefete oy verecek. Bu oran Antalya, Adana ve Mersin için belirleyici olabilir.”

Ağrıdır ayrıca Batı illerindeki her 10 HDP seçmenin 7 veya 8’i nin AKP karşıtı partilere oy vereceğini fakat 2 veya 3’ünün sandığa gitmeyeceğini de sözlerine ekliyor.

DW Türkçe’de “10 HDP’liden 8’inin oyu muhalefete” başlığıyla yayınlanan habere buradan ulaşabilirsiniz.


09:00 | Kocamaz, Saruhan ve Erdoğan seçimlere katılamayacak

Yüksek Seçim Kurulu, Demokrat Parti’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Burhanettin Kocamaz, CHP’nin Bodrum Belediye Başkan adayı Mustafa Saruhan ve HDP’nin Akdeniz Belediyesi Eş Başkan adayı Aleddin Erdoğan’ın adaylığının düşürülmesine yapılan itirazları reddetti.

Böylelikle Kocamaz, Saruhan ve Erdoğan’ın yerel seçimlerde yarışamayacağı kesinleşti.




Önceki Haber
Çorlu’daki tren kazası: Siyasetçiler ve TCDD üst yönetimi soruşturmadan muaf tutuldu
Sonraki Haber
31 Mart seçimleri: Nerede ve nasıl oy kullanacağım?