Ana SayfaGüncelYerel seçimlere son 34 gün: Neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere son 34 gün: Neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – 31 Mart’ta sandık başına gidilecek ve yurttaşlar yerel yönetimlerini belirleyecek. Seçime sayılı günler kala günbegün yapılan açıklamaları ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktarıyoruz. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefinde yine HDP vardı. HDP temsilcilerinin “Kayyum atanan yerleri geri alacağız” sözünü hatırlatan Erdoğan, “Yine kayyumlarımızı atarız” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Buldan’ın yanıtı ise “AKP’nin kaybetmesi için büyük mücadele vereceğiz” oldu. Partisinin CHP’nin oylarını böldüğüne yönelik iddialara yanıt veren DSP Genel Başkanı Aksakal’ın hedefinde de CHP vardı. İşte günün öne çıkan gelişmeleri.

 


16:27 | Son karar YSK’nin: İl Seçim Kurulu’ndan Kocamaz’ın adaylığına ret

Mersin İl Seçim Kurulu, Burhanettin Kocamaz’ın Demokrat Parti’den Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olamayacağı yönündeki itirazı kabul etti.

İl Seçim Kurulu, Kocamaz’ın aday olamayacağı yönünde karar verdi.

Kocamaz ile ilgili son kararı YSK verecek.

İYİ Parti’nin Mersin il yönetimi heyeti, adaylık listesini 19 Şubat günü saat 17.00’den sonra YSK’ye vermişti. YSK yetkileri, listenin geç gelmesi nedeniyle Burhanettin Kocamaz’ın adaylığını kabul etmemişti.

Bu gelişmenin ardından İYİ Parti il yönetimini görevden alırken, Burhanettin Kocamaz’ın DP’den aday gösterileceği açıklanmıştı


16:22 | Buldan’dan Erdoğan’a yanıt: Kaybetmeniz için büyük mücadele vereceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim meydanlarında HDP’yi hedef alan açıklamalarına yanıt verdi.

HDP’nin Türkiye’nin üçüncü büyük partisi olduğunu hatırlatan Buldan, “Toplumun her kesiminden oy almış bir parti için ‘terör partisidir’, ‘Kandil’den talimat alıyor’ ifadelerini kınıyoruz ve kabul etmiyoruz” dedi.

“AKP hükümeti, seçim vaatleri olmayan, Türkiye’nin geleceğine dair bir vaadi olmayan bir partidir, seçim meydanlarında söyleyecek sözü yoktur. Seçim stratejisini HDP’yi yok etme, hiçleştirme üzerinden kurduğunu görebiliyoruz. Bütün oyunları bozan bir parti olarak HDP’nin seçimlerde çok büyük oranda başarı elde edeceğini AKP de görmüştür.

“Kayyumların tekrar geri göndermek ve oralarda başarı elde etmek için büyük bir mücadele veriyoruz ve 31 Mart seçimlerinde bunu göreceğiz. Türkiye’nin batısında da demokrasi güç birlikleri oluşturarak AKP’nin zayıflatılması üzerinden bir taktik uyguluyoruz. AKP’nin kaybetmesi için büyük bir mücadele vereceğimizi belirtmek istiyoruz.”

İYİ Parti lideri Meral Akşenir’in açıklamasının ardından gündeme gelen HDP’yi kapatma tartışmalarına dair de konuşan Buldan, parti kapatma devrinin artık geride kaldığını belirtti.

“Türkiye’nin gündeminde olmaması gerekir. Parti kapatmalar geçmişte yaşandı, en fazla kapatılan partilerin başında yine bizler varız. Bir parti kapatılır, yerine başka partiler çıkar. Bu çözüm değildir. Burada önemli olan Türkiye’nin demokratikleşmesi adına, barışa katkı sunmak adına, adalet ve hukuka katkı sunmak adına bu gündemi Türkiye’nin önüne getirmekten vazgeçmemizdir.”


15:40 | DSP aday tanıtımında CHP’yi hedef aldı

30’u büyükşehir, 51’i il, 323’ü ilçe ve 29’u belde olmak üzere toplam 433 yerde aday çıkaran DSP, “Seçim Bildirgesi ve Aday Tanıtım Toplantısı” düzenledi.

Toplantıda konuşan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, partisinin CHP’nin oylarını böldüğüne yönelik iddialara yanıt verdi.

Konuşmasında CHP’yi hedef alan Aksakal, “Ekmeleddin’i cumhurbaşkanı adayı yapan sen, çizgisi, istikameti belli olmayanlara 15 günlüğüne ödünç 15 milletvekili veren sen, seçimlerde yenilip ‘Biz yenildik ama başardık’ diye yüzsüz yüzsüz dolaşan sen, ondan sonra ‘AK Parti’ye seçimi kazandıran ben.’ Hadi oradan” diye konuştu.


15:00 | Erdoğan: Yine kayyumlarımızı atarız

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kayyum atanan belediyelere yönelik konuştu, “Yine kayyumlarımızı atarız” dedi.

Yozgat’ta konuşan Erdoğan, HDP temsilcilerinin “Kayyum atanan yerleri geri alacağız” sözünü hatırlatarak, “Devletin imkanlarını Kandil’e gönderecek olursanız yine kayyumlarımızı atarız. Ve sizlerle yola devam etmeyiz” ifadesini kullandı.

HDP üzerinden CHP ile Saadet Partisi’ni de hedef alan Erdoğan, “Zillet İttifakı” nitelendirmesini kullanarak, “Millet oyu CHP’ye verecek, ama sonuçta burada PKK’nın, FETO’nun borusu ötecek. Milletimizin böyle bir felakete izin vermeyeceğine inanıyorum” dedi.


13:35 | Demirtaş: HDP’ninki uygun bir taktik hamle

Edirne F Tipi Cezaevi’nde 2 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan HDP’nin önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin 7 büyük şehirde aday çıkarmamasını değerlendirdi.

T24’ten  Şirin Payzın’ın sorularına yanıt veren Demirtaş, HDP’nin kimi yerlerde aday çıkarmamasını “isabetli bir politik hamle” olarak değerlendirirken, partinin bu hamle ile CHP’yi desteklemekten öte “siyasi dengeleri demokrasi lehine çevirme gayreti içerisinde olduğunu” ifade etti.

Demirtaş’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“HDP aday çıkarmama karşılığında hiçbir partiyle ne partisel bir çıkar, ne de işbirliği içerisine girdi. Buradaki temel çıkarımız Türkiye demokrasi mücadelesinin genel çıkarıdır.

“İktidarı ve devleti zorbalıkla, hukuk dışılıkla elde tutmaya çalışan bir gücü sınırlama, geriletme adına sistem içi başka güçlere dolaylı olarak imkân yaratmak bu dönem için doğru ve uygun bir taktik hamledir. Bu hamle ileride yeni ve samimi bir demokrasi bloğunun oluşmasına da zemin yaratabilir. Ama bu yerel seçimlerde faşist bloğun ilerleyişinin durdurulması adına akıllıca ve cesurca verilmiş bir karardır.

“Eminim ki, HDP tabanı da bu politik hamleyi ve sonuçlarını çok iyi anlıyor ve görüyordur. Bütün tabanımızın bu kararların arkasında tek vücut duracağına inanıyorum. Zaten AKP ve sözcülerinin HDP tabanına yönelik hakarete varan tehdit söylemleri, bu kararın kendilerini ne kadar paniğe sevk ettiğini gösteriyor. Hata üstüne hata yapıyorlar. AKP’nin yerinde olsam HDP’yi ve tabanını el üstünde tutar, toz kondurmazdım. Çünkü siyasi kaderiniz artık HDP’lilerin tavrına göre şekillenecek.

“Bu kararın AKP’ye yarayacağının spekülasyonunu yapanlar, HDP aday çıkarsaydı ne diyeceklerdi acaba, merak ediyorum.

“Barış ve çözüm sürecine gelince… CHP yönetimi barış sürecini veya çözüm sürecini arzuluyor da biz mi haberdar değiliz? Biz Türkiye’nin tüm siyasi güçlerinin barış için ortaklaşmasını arzu ederiz. CHP de barış konusunda AKP kadar iradesiz ve isteksizdir. Bunu değiştirmek için mücadeleye devam etmeliyiz.”


13:25 | HDP’nin Urfa büyükşehir adayı, Saadet Partisi lehine çekildi

HDP, Urfa Büyükşehir Belediyesi ve 3 merkez ilçe belediyesinde gösterdiği adaylarını Saadet Partisi adayları lehine geri çekti.

Bir otelde basın toplantısı düzenleyen HDP il yönetimi, merkez Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye ilçeleri ve Urfa Büyükşehir Belediye Başkan adaylıklarını “tekçi zihniyete, hukuksuzluğa karşı bir muhalefetin oluşması amacıyla” geri çektiğini açıkladı.

HDP adına açıklama yapan Urfa Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Hidayet Enmek, yaşanan tüm olumsuzluklara karşı toplumsal muhalefete güç katmak gerektiğini, bunun farkında olduklarını ve fedakarlık yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Enmek, HDP olarak Urfa’da oluşan toplumsal muhalefete destek sunacaklarını söyledi.


13:20 | İmamoğlu belediye çalışanlarına seslendi: Hiçbir emekçinin işine son verilmeyecek

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, Şişli’de Romanlar ve Çiçekçiler Derneği üyeleri ile buluştu.

Konuşmasında projelerinden bahseden İmamoğlu, “Artık evinize su yüzde 40 daha ucuz girecek” dedi.

İmamoğlu ayrıca belediye çalışanlarına seslenerek, “Bütün belediyelerde, hangi partide olursa olsun hiçbir emekçinin işine son verme gibi derdimiz yok” dedi.

“Tüm İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlara sesleniyorum. Benim yol arkadaşım olacaklar, hazırlık yapsınlar. Coşa coşa çalışacaklar, sosyal imkanları daha fazla olacak. Yeni iş imkanları da olacak. O imkanlardan da siz faydalanacaksınız.”


11:05 | Yerel seçim anketi: Dersim’de HDP adayları Maçoğlu’nun açık ara önünde

EMAX araştırma şirketinin 31 Mart’taki yerel seçimler için Dersim’de yaptığı kamuoyu araştırmasına göre HDP’nin adayları ‘komünist başkan’ olarak bilinen Fatih Mehmet Maçoğlu’nun açık ara önünde.

Araştırmaya katılanların yüzde 32,8’i 31 Mart’ta tercihini HDP Adayları Nurşat Yeşil ile Hıdır Demir’den yana kullanacağını belirtirken, yüzde 21’lik kesim Maçoğlu’na oy vereceği yönünde görüş bildirdi.

Aynı ankette diğer partilere oy vereceklerin oranı yüzde 22,7, kararsızların oranıysa 23,5 olarak belirlendi.

Dersim’in HDP’li belediyesine Kasım 2016’da kayyum atanmıştı.


09:10 | Midyat’ta HDP’nin seçim bürosu açmasına engel

Mardin’in Midyat ilçesinde HDP’nin seçim bürosu açması engellendi.

MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberine göre HDP Midyat Belediye Eşbakan adayı Osman Demirci, kaymakamlık tarafından seçim bürolarının açılmasına “güvenlik” gerekçesiyle izin verilmediğini aktardı.

Demirci ayrıca kolluk kuvvetlerinin büro sahiplerini tehdit ettiğini de öne sürdü.

“Yapılan tehdit ile seçim bürolarının sözleşmelerinin iptal edilmesi isteniyor. Tehdit edilen iş yeri sahipleri sözleşmelerini iptal etmediler. İptal etmeyi kabul etmediler. Şehir merkezinde emniyete bağlı kolluk, kırsal bölgelerde ise jandarma gidip bu arkadaşlarımızı tehdit ediyorlar.”


 

Previous post
Gözaltına alınan 188 muvazzaf asker hakkında tutuklama talebi
Next post
Nusaybin Davası’nda tutuklulardan protesto, mahkemeden tefrik kararı