Ana SayfaCezaevleriZehra Doğan İfade Özgürlüğü Ödülü’ne aday gösterildi

Zehra Doğan İfade Özgürlüğü Ödülü’ne aday gösterildi

HABER MERKEZİ – Haziran 2017’den beri tutuklu bulunduğu cezaevinde engellemelere rağmen eline geçen her şeyi kullanarak resmetmeye devam eden gazeteci ve ressam Zehra Doğan İfade Özgürlüğü Ödülleri’ne aday gösterildi.

Uluslararası ifade özgürlüğü kuruluşu Index on Censorship’in yıllık olarak sansüre karşı sanat, kampanya, dijital aktivizm ve gazetecilikle mücadele edenleri onurlandırdığı İfade Özgürlüğü Ödülleri (2019 Freedom of Expression Awards) için adaylar belirlendi.

2019 yılı için aday gösterilen isimler arasında Türkiye’den 2 Haziran 2017’den beridir tutuklu olan gazeteci ve ressam Zehra Doğan da yer aldı.

Doğan, “sanat” kategorisinde aday olarak gösterildi.

Zehra Doğan’ın 4 Aralık 2019 tarihli eseri

Zehra Doğan’ın yanı sıra Afganistan’daki sanatçı ve gönüllülerden oluşan taban hareketi ArtLords, Mısır’da gösteri sanatları ve eğitim programlarıyla öne çıkan ElMadina for Performing and Digital Arts, ülkesini terk ederek hayatına Avustralya’da devam eden Suudi Arabistanlı kadın hakları savunucusu ve sanatçı Ms Saffaa “sanat” kategorisinde aday gösterilen diğer isimler arasında yer aldı.

Ödülünün kazananları Londra’da gerçekleşecek gala ile duyurulacak.


Zehra Doğan’ın son resimleri: Mahkeme tutanakları ve atletten tuval, kahveden boya


Zehra Doğan

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Doğan hakkında verilen ceza İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü. Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran 2017’de Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Doğan’ın cezaevi yönetimlerinin engellemesi dolayısıyla tutuklu cezaevlerinde resim çizemediği haberleri basına yansıyor. Ancak Doğan engellemeler karşısında hemen her şeyi boya ve malzemeye çevirerek resim yapıyor.


SANATATAK, Karınca



Önceki Haber
Açlık grevinde olan Eren Erdem hakkında soruşturma
Sonraki Haber
6 yıldır Manus Adası'nda mahsur: Kürt mülteci Boochani'ye edebiyat ödülü