Ana SayfaGüncel115. gün: Plaza de Mayo Anneleri’nden Güven’e ziyaret, Mogherini’den açıklama

115. gün: Plaza de Mayo Anneleri’nden Güven’e ziyaret, Mogherini’den açıklama

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi eylemi bugün 115’inci gününde. Plaza de Mayo Anneleri’nden Nora Cortiñas, Güven’i Diyarbakır’daki evinde ziyaret etti. Okuduğu şiirle Güven’e destek veren Cortiñas, eylemi Arjantin’de anlatacağını dile getirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini ise Güven için Türkiye’deki hükümet ile diyalog halinde olduklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, bugün itibariyle açlık grevi eyleminde 114’üncü güne girdi.

Güven, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 8 Kasım 2018 tarihinde başlattığı eylemini, 25 Ocak’taki tahliyesi sonrası evinde sürdürüyor.

Sağlık sorunları artan Güven, 13 Şubat’ta kusma ve göğüs sıkışması, nefes alıp vermede zorlanma ve aşırı dikkat dağınıklığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Kendine geldiğindeyse tıbbi müdahaleyi reddetmiş ve tekrar evine götürülmüştü.

Plaza de Mayo Anneleri’nden ziyaret

Güven’e, Türkiye ve uluslararası toplumdan dayanışma ziyaretleri de sürüyor.

Arjantin’de askeri dikta döneminde zorla kaybedilenlerin akıbetini öğrenmek için mücadele eden Plaza de Mayo Anneleri’nden Nora Cortiñas ve beraberindeki üç gazeteci, Güven’e ziyarette bulundu.

Ziyaret esnasında Güven’e atfedilen bir şiir okuyan Cortiñas, yaptığı açıklamada dayanışma amacıyla geldiğini vurguladı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Bilal Güldem’in haberine göre Nora Cortiñas, bundan sonra da başta Leyla Güven olmak üzere açlık grevindeki tüm tutuklularla dayanışma içinde olacaklarını ifade etti.

Güven’in eyleminin anlamını Plaza de Mayo Anneleri ile paylaşacağını ve bunun için çalışmalar yürüteceğini belirten Cortiñas, “Ülkemizdeki savaştan ben de kendi oğlumu kaybettim ve hala cenazesi kayıp. Sizin buradaki eylemleriniz gibi halen adalet ve arayış mücadelemiz sürüyor. Hiçbir zaman oğlumun fotoğrafını boynumdan çıkartmadım. O benim için semboldür. Bu nedenle sizin eyleminizin önem ve anlamını çok iyi anlıyorum” diye konuştu.

Leyla Güven ise Plaza de Mayo Anneleri’nin acılarını paylaştığını dile getirerek, savaşın olduğu coğrafyalarda acıların ortak olduğunu ve savaşa karşı barışı savunan anneler olarak her zaman dayanışma ve birlik içinde olacaklarını söyledi.

Mogherini: Türkiye’deki hükümet ile diyalog halindeyiz

Diğer yandan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, açlık grevinin 115’inci gününde olan Leyla Güven için Türkiye’deki hükümet ile diyalog halinde olduklarını ve gerekli adımların atılması konusunda çağrı yaptıklarını söyledi.

Mogherini, Sinn Féin’in Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekillerinden Martina Anderson’ın Güven konusunda yazdığı mektuba cevap verdi.

HDP Basın Bürosu’nun aktardığına göre, Mogherini’nin Anderson’a cevaben yazdığı mektupta şunlar kaydedildi:

“Değerli meslektaşım, Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşulları konusundaki endişeleri nedeniyle açlık grevinde olan Leyla Güven hakkında gönderdiğin mektup için teşekkür etmek istiyorum.

“Kötüleşmekte olan sağlık koşulları göz önüne alındığında yakın zamanda cezaevinden bırakılmış olması olumlu bir adımdır. Bizler gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz ve Leyla Güven ve benzer durumda olanlar konusundaki endişelerimizi Türk yetkilileriyle olan iki ve çok taraflı diyaloglarımız kapsamında gündeme getirmeye devam edeceğiz. AGİT Daimi Konseyi’ndeki son AB açıklamasında bunu yaptık da. Türk yetkililerin Leyla Güven’in selametini güvence altına alınması için adımlar atmasını istedik.

“Türkiye bir aday ülke ve Avrupa Konseyinin kurucu üyesidir. AB, Türkiye’den cezaevinde tutuklu yargılanan milletvekillerini serbest bırakarak ve Venedik Komisyonu’nun önerdiği ve AİHM’in hükmettiği parlamenter dokunulmazlığı yeniden işler hale getirerek parlamenter demokrasisini korumasını bekliyor.

“AB, Türkiye’nin güneydoğusunda sürdürülebilir bir çözümün güvenilir bir siyasi sürece dayanması gerektiğine kati surette inanmaktadır ve barış sürecine dönülmesi için yardıma hazırdır.”

Eylem tüm cezaevlerine yayılıyor

Diğer yandan Güven’le beraber cezaevlerinde ve yurt dışında başlatılan eylemler de sürüyor.

Yurt dışında HDP Erbil Temsilcisi Nasır Yağız’ın eylemi 102, Fransa’nın Strasbourg kentindeki 14 eylemcinin 76, Galler’de İmam Şiş’in 76, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın eylemi ise 46’ncı gününde devam ediyor.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin verilerine göre, farklı cezaevlerinde 331 tutuklu 16 Aralık’tan bugüne kadar farklı tarihlerde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlamıştı.

Ancak son yapılan bir açıklama ile açlık grevi eylemlerinin 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayılacağı duyurulmuştu.

Açlık grevcileri ne talep ediyor?

Leyla Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Gazete Karınca, Mezopotamya Ajansı / Fotoğraflar: Sabiha Temizkan