Ana SayfaGüncel117. gün: Siyasi parti ve sendikalardan hükümete ‘adım at’ çağrısı

117. gün: Siyasi parti ve sendikalardan hükümete ‘adım at’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 117’nci gününde. Güven ile beraber cezaevleri ve yurt dışında başlatılan açlık grevleri sürerken çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütünden hükümete ‘adım atma’ çağrısı geldi.

Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 117’nci gününde devam ediyor. Güven’le beraber hem cezaevleri hem de yurt dışında binlerce kişinin dahil olduğu eylemler de sürüyor.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin verilerine göre farklı cezaevlerinde 331 tutuklu 16 Aralık’tan bu yana kadar farklı tarihlerde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı ve bu eylemini sürdürüyor. 1 Mart’ta ise bu eylemler tüm cezaevlerine yayıldı. Yani bu sayı katlanarak artmış durumda.

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Güven ile eylemcilerin talebi, PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

Eylemler devam ederken Van’da aralarında siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ile sendikaların olduğu 24 kurum ortak bir açıklama yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeleri binasında yapılan açıklamada hükümete ‘adım atma’ çağrısı yapıldı.

Ortak açıklamada Güven’in talebi hatırlatılarak, “10 bin siyasi mahpus da aynı taleple açlık grevine başladı” denildi.

Adalet Bakanlığı’na seslenilen açıklamada şu talepler sıralandı:

  • Açlık grevinde bulunan mahpusların ulusal ve uluslararası etik ilkelere uygun şekilde, düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve bağımsız hekimlerin cezaevlerinde muayene yapmalarının sağlanması,
  • Sakatlıkların önlenmesi için mahpuslara mutlaka su, tuz şeker ve karbonata ek olarak B1 vitamini temin edilmesi veya B1 içeren B vitamin kompleksi tabletlerin tam doz verilmesi,
  • Açlık grevlerinin olası ölüm ve geriye dönüşü mümkün olmayan sakatlıklar yaşanmadan sona ermesi için gerekli insani duyarlılığın gösterilmesini ısrarla talep ediyoruz.
  • Siyasi iktidarı; başta Sayın Leyla Güven olmak üzere cezaevlerindeki süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin sağlıklarının tehlikeye girmemesi ve yaşamlarının yitirilmemesi için yasalarda belirtilen hakların İmralı Cezaevi’nde de uygulamaya ve sorumluluğunun bilinci içinde sorunun çözümü adına bir an önce adım atmaya davet ediyoruz.

Ortak açıklamayı yapan kurumlar

TUHAYDER, DTK, Eğitim Sen Van Şubesi, Tüm-Bel-Sen Van Şubesi, Yapı Yol-Sen Van Şubesi, Haber Sen Van Şubesi, SES Van Şubesi, Tarım Orkam-Sen Van Şubesi, BES Van Şubesi, BTS Van Şubesi, Özgürlükçü Hukukçular Platformu, TİHV, MEYADER, TJA, DİSA DER, HDP Van İl Başkanlığı, DBP Van İl Başkanlığı, EMEP Van İl Başkanlığı, ESP Van İl Başkanlığı, İnsan ve Özgürlük Partisi, DİSK/Genel-İş, Van-Hakkari Tabip Odası, İHD Van Şubesi, Türkiye İşçi Partisi Van İl Başkanlığı