Ana SayfaGüncel31 Mart yerel seçimleri yarın

31 Mart yerel seçimleri yarın

HABER MERKEZİ – Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart seçimleri yarın yapılacak. Seçim çalışmalarının son gününde siyasi parti liderleri son konuşmalarını gerçekleştirdi. Bugünün öne çıkan gelişmelerini sayfamızda bulabilirsiniz.

 


19:00 | Seçim yasakları başladı

Yerel seçimlere ilişkin propaganda dönemi bugün saat 18.00’de sona erdi ve yayın yasakları başladı.

31 Mart Pazar günü, saat 06.00’dan gece saat 00.00’a kadar alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki dağıtılması ve içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.

Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.


18:40 | İmamoğlu: Erdoğan bana oy verebilir

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kast ederek, “Beni beğeniyor, aramızda kalsın. Gerçekten beğeniyor. Bana oy verebilir” dedi.

Beşiktaş Meydanı’nda final mitingi gerçekleştiren İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Gençlerin tekrar bu kentte hayal kurmalarını sağlayacağım. İstanbul’dan beyin göçü olmayacak. Gençlerin üretiminden faydalanacağız. Kadınlar çok önemli, eğer bir kentte kadınlara yönelik güvenli bir ortam yaratamıyor ve hayata katılmalarını sağlayamıyorsanız o kentin mutlu olma, üretme şansı yok. Dolayısıyla kadınlara dönük çok özel politikalarımızla, eşitlikçi, kadın dostu olmaya yolunda çalışmalarımız var. Bu kent, kadın eşitliği konusunda çok güzel bir kent olacak, söz veriyorum. Tüm kadınlar için çok eşitlikçi bir ortam kuracağım.”


16:15 | Temelli: Değişim rüzgarı 1 Nisan’dan itibaren bütün Türkiye’yi saracak

Şırnak’ta yağmura rağmen final mitinginde bir araya gelen binlerce kişiye seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, sözlerine açlık grevlerine değinerek başladı.

Leyla Güven’in 143 gündür eylemini sürdürdüğünü anımsatan Temelli, “Leyla ile birlikte bugün cezaevlerinde binlerce insan binlerce yoldaşımız açlık grevinde” dedi ve ekledi:

“Bugün bu ülkede hukuksuzluk, adaletsizlik varsa bunun nedeni dört yıldır bu ülkeye dayatılan mutlak tecrittir. Mutlak tecrit son bulmadan, hukuku ve adaleti tesis etmek mümkün değildir.”

31 Mart seçimlerine ilişkin “Yarın sandıklara gidiyoruz, sandıklara sahip çıkıyoruz” diyen Temelli, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Göreceksiniz herkesin umut ettiği o değişim rüzgarı 1 Nisan’dan itibaren bütün Türkiye’yi saracak. Bu umudun rüzgarıdır, bu sizin rüzgarınızdır.”


15:00| İstanbul’da ev baskınlarında 53 gözaltı

İstanbul’da yapılan ev baskınlarında aralarında HDP belediye meclis üyesi adaylarının da olduğu 53 kişi gözaltına alındı.

HDP’nin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın yazılı yaptığı açıklamada “Yerel seçimlere 24 saat kala İstanbul’da çoğu 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde belediye meclis üyesi adayımız olan 53 kişi gözaltına alınmıştır” denildi.


13:45 | Yüksekdağ’dan seçim mesajları

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yerel seçimlere dair mesajları Twitter üzerinden paylaşıldı.

4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Yüksekdağ, “Pazar günü bizim için de sandıklara gidin” dedi. Yüksekdağ’ın mesajları şöyle:

  • Pazar günü bizim için de gidin sandıklara. Toprağın altından çıkan tohum gibi; çiçeğe, başağa, hasata dönüşeceğini bilerek acının, kahrın ve hasretin, bizim için de dostlara selam edin.
  • Halklarımızın emeği, hakkı, iradesi, zindanlarda ve dışarıda büyüyen direnişi için verilen her bir oya sahip çıkın. Sandıklarda da faşizme karşı onurumuz, özgürlüğümüz ve geleceğimiz için inatla, dirençle omuz omuza durmaya çağırıyorum büyük insanlığın çocuklarını.
  • İki kez vekil seçildiğim ama bir tam dönem bile vekillik yapamadığım Van’a özel selamlar. Kazanacağımıza eminim. Ama büyük kazanmalıyız. Bizden çalıp kaybettirdiklerinin hesabı da büyük olmalı. Vicdanı, hakkaniyet duygusu güçlü Van halkının gerekeni yapacağına inanıyorum.

13:00 | Kılıçdaroğlu: Bu kadar bel altı vurulan bir seçime ilk kez giriyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdardoğlu, Eskişehir’de yaptığı konuşmada “Hayatımda bu kadar bel altı vurulan bir seçime ilk kez giriyorum” dedi.

Kılıçdardoğlu, “İYİ Parti ile işbirliğimiz var. Saadet Partisi ile dirsek temasımız var. Yerel seçime gidiyoruz. Yerel seçimde adaylar projelerini anlatır. Siyaset budur. Şimdi iftira üzerinden hareket ediyorlar. Tutmuyor tutmaz da zaten. Yapacaklarınızı anlatın yok, 7/24 beni anlatıyor. ‘Bay Kemal’ diyor. İdam sehpaları kurdular benim için. Dedim benim asılmam ile sorunlar çözülecekse buyurun asın dedim. Şimdi gittiler sayın Meral Akşener’i hapisle tehdit ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“’Beka sorunu var’ diyorlar, ne alakası var. Muhtar seçeceğiz, belediye başkanı seçeceğiz” diyen CHP lideri, şöyle devam etti:

“Türkiye’de bir beka sorunu varsa sizin yüzünüzden var. 17 yıldır bu ülkeyi siz yönetiyorsunuz. Türkiye’yi bir beka sorunu ile karşı karşıya getirdiyseniz o koltukları bırakın.”


12:50 | Erdoğan: Seçimden sonra Suriye meselesini masada değil, sahada çözeceğiz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kağıthane’de katıldığı seçim mitinginde “Suriye meselesini mümkün olursa masada değil, sahada çözeceğiz” dedi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Erdoğan mitingde, “Seçimden sonra ilk iş Suriye meselesini mümkün olursa masada değil, sahada çözeceğiz” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu milletin ekmeğine aşına işine göz dikenleri asla affetmeyeceğiz. Silahlı terörü bitirmekte ne kadar kararlıysak ekonomik terörü bitirmeye de o kadar kararlıyız.”


11:50 | Seçimler için Britanya’dan Türkiye’ye gelen gazeteci sınır dışı edildi

Britanya’da yayın yapan Morning Star gazetesinin dış haberler editörü Steve Sweeney, Türkiye’deki yerel seçimleri izlemek üzere ülkeye giriş yaparken gözaltına alındı ve daha sonra sınır dışı edildi.

DW Türkçe’nin haberine göre Sweeney, yerel seçimleri Kürt illerinde takip etmeyi planlıyordu.

Siyasi çizgisini “Dünyada İngilizce dilinde yayın yapan tek sosyalist günlük gazete” olarak tanımlayan Morning Star gazetesinin Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, Sweeney Cuma günü öğle saatlerinde ülkesine geri dönmek zorunda kaldı.

“Morning Star’ın uluslararası editörü Sweeney, tartışmalı yerel seçimleri takip etmek üzere gittiği Türkiye’den sınır dışı edildikten sonra Britanya’ya geri döndü. Kendisi yorgun ama iyi. (Recep Tayyip) Erdoğan rejiminin insan hakları ihlallerine karşı daha fazla sesini yükseltmeye kararlı olduğunu söylüyor.”


11:35 | İnce’ye göre “CHP’liler kırgın ama sandığa gidecek”

Seçim çalışmaları kapsamında 30 şehri ziyaret eden CHP’li Muharrem İnce’ye göre “Halk, 31 Mart’ta sandıkta bir ders verecek”.

Sözcü’den Özlem Gürses’e konuşan İnce, yaptığı ziyaretlerde siyasette değişimin başladığını gördüğünü belirterek, “Asıl önemlisi AKP seçmenindeki değişim. Geçmişte AKP’den başka partiye oy vermemekte kararlı seçmenin bu sefer farklı düşüneceğini görüyorum” dedi.

İnce, 24 Haziran seçimlerinden sonra CHP seçmeninde oluşan ‘kırgınlığın’ azaldığını da savundu:

“Kırgınlar… Ama bunun bir ülke görevi olduğunu düşünüyorlar ve sandığa gidecekler. Bunu hissediyorum.”


11:25 | Hangi durumlarda oy pusulaları geçersiz sayılacak?

Seçim günü oy kullanacak olan seçmenler yanına TC. Kimlik Numaralı; Kimlik Kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı gibi resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmamaları gerekiyor.

Seçmenler oy pusulalarını ise tek zarfa koyacak. (Bkz. Dört ayrı pusula tek zarfta olacak)

Yüksek Seçim Kurulu genelgesine göre şu şekildeki oy pusulaları geçersiz sayılacak:

  • Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları.
  • Hiçbir yerine “EVET” ya da “TERCİH” mührü basılmamış oy pusulaları.
  • Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.
  • Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış “TERCİH” veya “EVET” mührü basılan oy pusulaları.
  • Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları.
  • Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.
  • “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları.
  • Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.
  • Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.

Geçersiz sayılmayacak oy pusulaları

  • Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması.
  • Herhangi bir şekilde pusulanın lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.
  • Pusulanın katlanarak zarfa konulması sebebiyle “TERCİH” veya “EVET” mührü veya arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi.
  • Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan “TERCİH” veya “EVET” mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması.
  • Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok “TERCİH” veya “EVET” mührü basılması.
  • Yetkili seçim kurullarınca gönderilen ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması.
  • Öte yandan, zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

11:15 | Oy verme saatleri

31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri şöyle:

  • 07.00 – 16.00 arası Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfar, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.
  • 08.00 – 17.00 arası ise yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer şehirler.

11:00 | Urfa’da seçim sonrası her türlü açıklamaya yasak getirildi

Urfa Valiliği, 1-6 Nisan tarihleri arasında her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma, stant açma ve benzeri türdeki tüm açık alanlardaki etkinliklerin il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere Urfa sınırları içerisinde yasaklandığını açıkladı. Valiliğin açıklaması şöyle:

“Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemlerin gerçekleştirilmesi durumunda meydana gelebilecek istenmeyen olayların engellenebilmesi adına, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. maddesine istinaden, yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda diğer illerden katılımlarla birlikte 01 Nisan 2019 saat 08:00’dan – 06 Nisan 2019 saat 24:00’a kadar yapılması muhtemel her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma, stant açma ve benzeri türdeki tüm açık alanlardaki etkinlikler il merkezi ve ilçelerimiz dahil olmak üzere Şanlıurfa coğrafi sınırları içerisinde yasaklanmıştır.

“Mahalli idare organları, kamu kurumları, kamuya yararlı dernekler ve üniversiteler; ilimizde düzenleyecekleri etkinliklerde ilimizin içerisinde bulunduğu stratejik konumu da göz önüne alınarak, istenmeyen üzücü olaylara mahal vermemek adına, söz konusu tarihlerdeki etkinliklerle ilgili en geç 48 saat öncesinden merkezde Valiliğimize, ilçelerde İlçe Kaymakamlıklarına bildirimde bulunmaları kaydıyla bu yasaklama kararı kapsamı dışında tutulmuştur.”


09:35 | CHP, seçim için 600 bin kişi görevlendirdi

CHP, 31 Mart yerel seçimlerinde 250 bin kişinin sandık görevlisi olacağını, 600 bine yakın insanın ise çalışacağını bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, “Sadece sandık görevlisi olarak görevlendirdiğimiz kişi sayısı 250 bin. Bunun yanına gönüllüleri, avukatları, okul sorumlularımızı, kat ve bilişim sorumlularımızı da eklediğimizde bu sayı yaklaşık 600 bini buluyor” dedi.


09:10 | Seçim öncesi Adana’da dokuz HDP’li tutuklandı

Adana’da, İçişleri Bakanı Soylu’nun tarafından “kozmik oda kurdukları” sözleriyle hedef gösterilen, aralarında HDP İl Eş Başkanı Gülseren Tural’ın da bulunduğu dokuz partili tutuklandı.


Örnek pusulalar

Previous post
Gazze Şeridi'nde bir Filistinli İsrail askerlerince öldürüldü
Next post
İklim krizi: Avustralya’da 2050 yılından itibaren kış yaşanmayacak