Ana SayfaToplumsal Cinsiyet8 MART | Diyarbakır’dan Ankara’ya kadınlar alanlardaydı: İtaat yok, direniş var

8 MART | Diyarbakır’dan Ankara’ya kadınlar alanlardaydı: İtaat yok, direniş var

HABER MERKEZİ – Bugün 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü. Kadınlar, birçok merkezde düzenlenen etkinliklerde bir araya geldi. Diyarbakır’daki mitinge mesaj gönderen 121 gündür açlık grevindeki Leyla Güven, “Her gün biraz daha direnişi yükselterek, mücadelemizi yükselterek kadının toplum içerisindeki bütün haklarını, hukukunu ve özgürlüğünü en üst seviyeye ulaştıracağız” dedi. Ankara’da ise kadınlar 8 Mart’ın resmi tatil edilmesi, kreş hakkı, kadın cinayetlerinin ve kadına dönük şiddete son verilmesi, kadın davalarında ‘eril yargının’ son bulması gibi taleplerini sıraladı.

Diyarbakır

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Dicle Amed Kadın Platformu tarafından Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda “Kadınlar özgürlük için direnişte, kadınlar grevde” sloganıyla miting düzenledi.

Rengarenk kıyafetler giyen kadınlar, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” ve “Bedenime dokunma” yazılı pankartlar taşıdı.

Tecridin kaldırılması talebiyle 121 gündür açlık grevi eylemini sürdüren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven’i de selamlayan kadınlar, “Kadın yaşam özgürlük”, “İtaat yok direniş var”, “Jin jiyan azadi”, “Susma haykır kadınlar vardır”, “Kadınsız yaşamı başınıza yıkarız” sloganları attı.

Leyla Güven de mitinge mesaj gönderdi. Güven’in mesajı, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir tarafından okundu.

“Merhaba sevgili kadınlar, 8 Mart haftasındayız. Bütün dünya kadınlarının ve sizlerin 8 Mart direniş gününü kutluyorum. İnanıyorum ki her gelen yeni gün, 8 Martlar bize daha özgür günlerin müjdeleyicisi olacaktır. 8 Martlarda bizler kadınların yani toplumun taleplerini alanlarda haykıracağız. Her gün biraz daha direnişi yükselterek, mücadelemizi yükselterek kadının toplum içerisindeki bütün haklarını, hukukunu ve özgürlüğünü en üst seviyeye ulaştıracağız.”

Güven’in mesajının okunmasının ardından konuşan Taşdemir, 8 Mart’ın kadın mücadelesi ile bugünlere ulaştığını ifade etti.

“Zindanlardan, sokaklara bütün kadınlara selam olsun. Zulüm ve baskı ne zaman öne çıktıysa bir kadın aydınlık olup, meşalesi ile karanlığa yürür. Rosa Lüksemburg’tan Leyla Kasım’a, Sakinelerden Sevelere bu direniş böyle gelmiştir.

“Bugün faşizme, diktatörlüğe karşı bir kadın direnişi ile yarınlarımızı aydınlatıyor. Direnişin adı Leyla’dır, 8 Mart Leyla’ya armağan olsun.”

Mitingde HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Hülya Alökmen Uyanık, KESK Kadın Sözcüsü Gülistan Atasoy ve İnsan ve Özgürlük Partisi üyesi Menice Gülmez de birer konuşma yaptı.

Van

Van’da HDP Kadın Meclisi, 8 Mart dolayısıyla Musa Anter Barış Parkı’nda miting düzenledi.

Mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın yanı sıra HDP’nin Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan da katıldı.

Çok sayıda kadının katıldığı ve coşkulu geçen mitingde konuşan Buldan, kadınların 8 Mart’ını kutladı.

“Bugün dünyanın dört bir yanında özgürlüğü için, hukuku için alanlarda olan milyonlarca kadına sevgilerimizi gönderiyoruz. Ama en büyük selamı bugün 121’inci gününde olan Türkiye’nin geleceği için açlık grevine olan sevgili Leyla Güven’i sevgiyle selamlıyoruz. Biz biliyoruz ki dünyada her şeyi kadınlar değiştirir. Kadınların yok sayıldığı yaşamın hiçbir yerinde düzen olmaz, barış olmaz. Dünyanın her yerine demokrasiyi, barışı da özgürlükleri de getiren biz kadınlarız.”

Buldan, HDP’nin bir kadın partisi olduğunu belirterek, “HDP, kadınların eşit temsiliyetini sağlayan, eşbaşkanlık sistemiyle hayata geçiren, Türkiye’deki siyasi partilere örnek olan, kadınların hakkını savunan tek parti HDP’dir. Bunu bildikleri için hani diyorlar ya önce kadınlara vurun, işte onun için ilk saldırdıkları biz kadınlarız” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün Vanlı kadınların ne yaşadığını ve çektiği sıkıntıları diğer partiler görmez. Onlar sadece Vanlı kadınları oy deposu olarak görürler. Ancak bugün görüyoruz ki diğer partilerin listelerinde kadının sesi, rengi yok. Sadece göstermelik olarak birkaç kadını aday listelerine koyup kadın haklarından bahsetmek riyakarlıktır. Oysa biz her yerde kadın adaylarını ön planda tutuyoruz, eşit temsiliyetle kadınları görünür kılan HDP’dir. İşte bunu yaptığımız için bize bu kadar saldırıyorlar. HDP’yi tehdit eden bir anlayışın buradan reddediyoruz.”

Miting müzik dinletisi ile sona erdi.

Ankara

Ankara’da kadınlar, Ankara Kadın Platformu’nun öncülüğünde “Krize, savaşa, eşitsizliğe karşı mücadeleyle güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz” sloganıyla Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi.

Yüzlerce kadın “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “ Jin jiyan azadî” ve “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları attı.

Kadınlar, erkekler tarafından öldürülen ve erkek şiddetine maruz kalan kadınları da unutmadı.

Flormar işçilerine de selam gönderen kadınlar 8 Mart’ın resmi tatil edilmesi, kreş hakkı, kadın cinayetlerinin ve kadına dönük şiddete son verilmesi, kadın davalarında ‘eril yargının’ son bulması gibi talepleri sıraladı.

Ankara Kadın Platformu adına açıklama yapan Nermin Yurttaş, 8 Mart’ı eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam için kadınların mücadele günü olduğunu söyledi.

“8 Mart, dayanışma ile mücadeleyi büyüttüğümüz, birbirimize güç kattığımız günün adıdır. AKP iktidarı bir yandan çalışma hayatına ilişkin hak gaspları içeren yasal düzenlemeler yaparken bir yandan da kazanılmış haklarımıza yönelik saldırıları ile her geçen gün yeni bir tartışmayı gündeme getiriyor. Üstü kapatılmaya çalışılan kadın cinayetlerinde ancak kadınlar bir arada ses verip sahip çıktığında adalet sağlanabilir.

“Bizleri yasaklarla, baskılarla sindiremezsiniz. Yıllardır olduğu gibi yine sokaklardayız, yine dayanışmayla mücadelemizi büyütüyoruz! Her şeye ve her türlü baskıya, kadın düşmanı yasalara rağmen eşitlik ve özgürlük için direnen, üreten, itaat etmeyen ve mücadele eden kadınlar ve LGBTİ+ bireyler var. Bu korkunç tabloyu değiştirebilecek umudumuz, direncimiz ve gücümüz var. Bizler bu kararlılıkla mücadelemize devam ediyoruz.”

İstanbul

İstanbul Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ünde Kadıköy’deki Khalkedon Meydan’ında “Öldürülmediğimiz şehirler istiyoruz” sloganıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çok sayıda kadının ve erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitiren kadınların ailelerin katıldığı açıklamada “Özgürce yaşayabildiğimiz çalışabildiğimiz, geçinebileceğimiz ve yönetebileceğimiz şehirler yaratacağız” pankartı açıldı.

Açıklamada konuşan Ankara’da öldürülen Şule Çet’in babası İsmail Çet, “8 Mart Dünya kadınlarının gününü kutluyorum” dedi ve şu ifadeleri kullandı:

“Kızım Ankara’da bir plazanın 20’nci katından atılarak erkek cinayetine kurban gitti. Devlet yetkilerine buradan bir kez daha sesleniyorum. Kadın cinayetlerini durdurun” dedi. Daha sonra konuşan katledilen kadınlardan Aysun Yıldırım’ın annesi Hüsniye Yıldırım da, “Savcılık kızımın dosyası kovuşturmaya yer yoktur diyerek kapattı. Kızımın ölümüne intihar süsü vermek istediler. Buradan kızımın dosyasını kapatanlara sesleniyorum, kızımın dosyasını incelediniz mi? Dosyada bu kadar eksiklikler varken nasıl olur da kovuşturmaya yer yok dediniz. Vicdanınız yok mu?”

Şule Çet’in babasının ardından İstanbul Kadın Meclisi Koordinasyon üyesi Dilber Sünetçioğlu, basın metnini okudu. Kadınların kadın cinayetleri ile fiziksel, ekonomik, psikolojik ve cinsel şiddetle karşı karşıya olduğunu söyleyen Sünetçioğlu, kadın haklarına yönelik saldırılara karşı kadınların mücadeleye devam edeceğini belirtti.

2018 yılında 440, 2019 yılının Ocak ayında 43, Şubat ayında ise 31 kadının öldürüldüğünü hatırlatan Sünetçioğlu, “Başka Özgecanlar, başka Şuleler, başka Didemler olmasın. Bu şehirlerde yaşayanların diğer yarısı gibi öldürülmediğimiz şehirler istiyoruz” dedi.

Açıklama Taksim’de gerçekleşecek olan Feminist Gece Yürüyüşü’ne çağrıyla sona erdi.


Ege Üniversitesi’nde 8 Mart için bir araya gelen kadınlara gözaltı

IŞİD’den kurtarılan Ezidi kadın: 5 yılda 10 ayrı kişiyle evlendirildim

8 MART | Yüksekdağ: Güven’le birlikte tüm Türkiye’nin hayatı tehlikede

8 MART | Tarihten Kadın Portreleri

8 MART | Dört Arap kadının ‘adalet’ hikayesi: Karanlığı yaşadık, özgürlüğe sarıldık

Previous post
Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan hayatını kaybetti
Next post
Gazeteci Yasin Kobulan’a 1 yıl 6 ay hapis cezası