Ana SayfaKültür-SanatAgnès Varda filmleri Sinematek’te

Agnès Varda filmleri Sinematek’te

HABER MERKEZİ – Sinematek/Sinema Evi tarafından 9-30 Mart tarihleri arasında düzenlenecek “Agnès Hakkında Her Şey Toplu Gösterimi” kapsamında Fransız Yeni Dalga akımının öncülerinden Agnès Varda’nın 30 filmi izleyici ile buluşacak.

Fransız Yeni Dalga akımının ve feminist hareketin sinemadaki öncülerinden Agnès Varda, Mart ayında bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirilen en geniş kapsamlı toplu gösterimiyle sinemaseverlerin karşısına çıkacak.

Yönetmenin filmografisinin tamamına yakınını seyirciyle buluşturacak olan “Agnès Hakkında Her Şey Toplu Gösterimi”; Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, İstanbul Modern Sinema, 17. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali işbirliği ve İlk Uzun Metrajım Festivali’nin katkısıyla düzenleniyor.

“Agnès Hakkında Her Şey” programı kapsamında yönetmenin 30 filmi gösterilecek. [İstanbul Modern’deki programa buradan bakabilirsiniz]

Agnès Varda hakkında

Fransız Yeni Dalga akımının ve feminist hareketin sinemadaki en özgün ve güçlü temsilcilerinden biridir.

Sinemacı kimliği kadar renkli kişiliği ile de ilham veren bir sanatçı Agnès Varda.

Onun için sinema, sinemadır; format, tür, süre ayırt etmez. Geliştirdiği sineyazı (cinécriture) kuramıyla çektiği filmler; resim, fotoğraf, yerleştirme ve edebiyatı bir araya getiren, disiplinlerarası çalışmalardır.

Kurmaca ile belgesel, öznel ile nesnel arasındaki sınırları kaldıran Varda, bir “sineyazar” olarak doğrudan öznesi olmadığı filmlerinde de varlığını hissettirir.

Simone de Beauvoir’ın kürtaj hakkı için yazdığı manifestoya imza atan 343 kadından biri olarak feminist harekette etkin olarak yer alan Agnès Varda’nın Kadınların Cevabı: Bizim Bedenimiz, Bizim Cinsiyetimiz (Réponse de Femmes: Notre Corps, Notre Sexe, 1975) belgeseli apayrı bir önem taşır.

91 yıldır “hayatta olan ve merak eden”, 65 yıldır sinema yapan Agnès Varda şu ana dek Legion d’Honneur, René Clair Ödülü, Onursal Oscar gibi yüzlerce ödüle layık görüldü.


Yönetmen Agnès Varda ile “5’ten 7’ye Cléo” üzerine


Sinematek hakkında

 

Sinematek/Sinema Evi bir sinema kültürü kurumudur. Sinema yapıtlarını koruma altına alır, bu konuda araştırmalar yapar ve yaptırır, sinema kültürünü yaymak için gösterimler düzenler.

Sinema ile ilgili her türlü film, fotoğraf, belge, aygıt ve benzerlerini uluslararası standartlarda arşivler, aynı konularda çalışan uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişki kurar.

Sinematek aynı zamanda bir Sinemaevi’dir. [Daha ayrıntılı bir bilgiye buradan bakabilirsiniz]