Ana SayfaGüncelAİHM’den Özgür Gündem kararı: Türkiye suçlu bulundu, tazminat ödenecek

AİHM’den Özgür Gündem kararı: Türkiye suçlu bulundu, tazminat ödenecek

HABER MERKEZİ – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile ilgili davada, gazeteye karşı soruşturmaların “yazıların içeriğine bakılmaksızın sistematik bir şekilde” başlatıldığına hükmetti ve Türkiye’ye para cezası verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile ilgili davada Türkiye’yi haksız bularak para cezasına hükmetti.

DW Türkçe’nin haberine göre mahkemenin kararı uyarınca, Türkiye hükümeti 2016 yılında kapatılan Özgür Gündem gazetesinin sahibi Ali Gürbüz’e 3 bin 500 euro (yaklaşık 21 bin 500 TL) tazminat ödeyecek.

Ali Gürbüz’ün 5 ila 7 yıl süren yargılamaların tümünden beraat ettiği vurgulayan AİHM, Türkiye’nin de imzacısı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’uncu maddesinin ihlal edildiği sonucuna vardı.

Soruşturmalar “sistematik bir şekilde” başlatıldı

Ankara’nın kararı temyize götürme hakkı bulunurken, AİHM kararında gazeteye karşı soruşturmaların “yazıların içeriğine bakılmaksızın sistematik bir şekilde başlatıldığı” ifadesi kullanıldı.

AİHM’in karar metninde ayrıca, soruşturmalarda yer alan bazı açıklamaların sansürlenmeye çalışıldığı belirtildi.

Soruşturmada geçen kimi yazıların ise Noel kutlamaları gibi içeriği olduğunu belirten mahkeme, söz konusu yazıların şiddet çağrısı ya da nefret söylemi olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.