Ana SayfaDünyaAvrupa Parlamentosu’ndan karar çıktı: AB, Türkiye ile üyelik müzakerelerini askıya alsın

Avrupa Parlamentosu’ndan karar çıktı: AB, Türkiye ile üyelik müzakerelerini askıya alsın

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu, Türkiye raportörü Kati Piri’nin AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporunu 109’a karşı 370 oyla kabul etti.

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye raportörü Kati Piri’nin Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile katılım müzakerelerini askıya almasını öneren raporunu kabul etti.

Karar, 109’a karşı 370 oyla kabul edilirken, 143 üye de çekimser oy kullandı.

Piri’nin sunduğu raporda üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısına gerekçe olarak Türkiye’deki ağır insan hakları ihlalleri gösterilmişti.

Raporda AB’ye ise “Türkiye’nin demokratlarıyla dayanışma içinde olduğunu göstermesi” çağrısı yapılmıştı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre AP, AB’nin yasama organı ancak aldığı kararlar tavsiye niteliği taşıyor, bağlayıcılığı bulunmuyor.

Piri: Karar, Türkiye’deki ihlallere yanıt

AP’de kabul edilen raporu hazırlayan Kati Piri, Ankara ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısını, “Türkiye’de son dönemde hukuk devleti ve insan hakları konularındaki ihlallere yanıt” olarak değerlendirdi.

“Ciddi insan hakları ihlallerine, hukukun üstünlüğü ilkesinin içinin boşaltılmasına ve Türkiye’nin cezaevinde en fazla sayıda gazeteciye sahip olduğu gerçeğine ek olarak, yakın zamanda gerçekleştirilen anayasa değişikliği de Erdoğan’ın otoriterliğini pekiştirdi.”

‘Hükümsüz ve itibarsız bir karar’

Karara ilişkin Türkiye’den ilk açıklama TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’dan geldi.

Bozkır, “Raporda yer alan asılsız iddiaların, AP Genel Kurulu’nca kabul görmesi, AP’nin ülkemize karşı taraflı ve önyargılı tutumunun devam ettiğinin bir göstergesidir” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de AP’deki oylamayla ilgili olarak, “Bizim açımızdan, değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar” yorumunda bulundu.

Previous post
Brezilya'da okula saldırı: Altı kişi yaşamını yitirdi
Next post
Testinin çocukları – Elend Aydın