Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Beyin hücreleri 90’lı yaşlara kadar yeni hücre üretiyor’

‘Beyin hücreleri 90’lı yaşlara kadar yeni hücre üretiyor’

HABER MERKEZİ – İspanya’da bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, insan beyninin 90’lı yaşlarına kadar yeni hücre üretmeye devam edebildiğini ortaya çıkardı.

Nature Medicine tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre insan beyni 90’lı yaşlarına kadar yeni hücre üretebiliyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre İspanya’daki bilim insanları tarafından yapılan araştırmada 43-87 yaş aralığında hayatını kaybetmiş olan 13 kişinin bağışlamış olduğu beyin dokuları incelendi.

Araştırmaya göre beynin hafıza ve ruh halini yöneten kısmı olan hipokampüs, yaşlılıkta dahi taze hücre üretebiliyor.

Yaşamlarını yitirmeden önce nörolojik olarak sağlıklı oldukları belirtilen bu insanların beyinlerde yeni nöronlara rastladığı ancak bu nöronların sayısının yaş ilerledikçe azaldığı belirtildi.

Madrid Özerk Üniversitesi’nden María Llorens-Martín, 40 ve 70 yaşları arasında beyindeki yeni hücrelerin 40 bin milimetreküpten 30 bin milimetreküpe kadar düştüğünü açıkladı.

Alzheimer hastalarının beyin hücreleri

Araştırmacılar daha sonra, yaşamını yitirmeden önce Alzheimer teşhisi konduğu bilinen 52 ile 97 yaş aralığında kişilerin beyin dokularını inceledi.

Bu Alzheimer hastalarında da yeni beyin hücrelerinin oluştuğuna dair izler vardı ancak sağlıklı beyinlere oranla yeni hücre sayısı çok daha azdı.

Alzheimer’ın daha ilk safhalarında olan beyinlerde, sağlıklı beyinlerdeki yeni hücrelerin yarısı ya da daha azı kadar yeni hücreye rastlandı.

İki farklı görüş

Nöroloji uzmanları yıllardır beyindeki hücre üretimi konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Bazı uzmanlar insanların yetişkinliğe eriştiğinde beyin hücresi ‘kotasını’ doldurduğunu, bazıları ise yaşlılığa kadar beynin yeni nöronlar ürettiğini savunuyor.




Önceki Haber
Siz'ler ve Biz'ler - Nejat Uğraş
Sonraki Haber
Güney Kore yapımı sinematik bir bilmece: “Grass”