Ana SayfaDünyaBritanya, Brexit’in ertelenmesini teklif edecek

Britanya, Brexit’in ertelenmesini teklif edecek

HABER MERKEZİ – Britanya’da parlamento, hükümetin Brexit anlaşmasının yeniden oylanmasını ve Brexit’in 30 Haziran’a ertelenmesini içeren önergesini kabul etti. AB Konsey Başkanı Donald Tusk ise Britanya’ya uzun vadeli bir erteleme olanağı sunulması için AB ülkelerine çağrıda bulunacak.

Bu hafta, önce Avrupa Birliği (AB) ile yapılan Brexit anlaşmasını ikinci kez reddeden, ardından AB’den anlaşma olmadan ayrılmaya karşı çıkan Britanya Parlamentosu’nda bu kez hükümetin Brexit anlaşmasının yeniden oylamasını ve Brexit’in 30 Haziran’a ertelenmesini içeren önerge oylandı.

Başbakan Theresa May hükümetinin Brexit anlaşmasının 20 Mart’tan önce bir kez daha oylanmasını öngören teklifi, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda, 202’ye karşı 412 oyla kabul edildi.

Önergeye göre anlaşmanın parlamentodan geçmesi durumunda May hükümeti, AB’den Brexit’in 30 Haziran’a kadar ertelenmesini talep edecek.

Önümüzdeki günlerde gündeme alınacak

Britanya’da parlamento tarafından kabul edilen bu talebin AB tarafından kabul görme zorunluluğu bulunmuyor. Fakat herhangi bir onay durumunda Brexit’in yeni tarihi 30 Haziran olarak değişmiş olacak.

Londra yönetiminin söz konusu talebini AB’ye, 21 Mart’ta yapılacak liderler zirvesinde bildirmesi bekleniyor.

Bu onayın alınması durumunda AB’nin 27 üye ülkesi 21 ve 22 Mart’ta gerçekleştirilecek zirvede Londra’nın tarih değiştirme teklifini oylayacak.

Tusk’tan ertelemeye yeşil ışık

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, gelecek haftaki zirveden önce bazı AB liderleriyle görüşmeler yapacak.

Tusk daha uzun bir ertelemenin de söz konusu olabileceğinde ısrarlı, ancak süre konusunda bir ayrıntı vermedi.

Yetkililer anlaşmanın 20 Mart’ta da reddedilmesi durumunda bu sürenin en az bir yıl olması gerektiğini söylüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise herhangi bir ertelemenin Mayıs sonundaki Avrupa Parlamentosu seçimlerini aşmaması gerektiğini söyledi.

Previous post
İzmir'deki metro inşaatında göçük: İşçilerden birinin cenazesine ulaşıldı
Next post
Füruğ'un hayatı Nazan Kesal'ın oyunculuğuyla sahnede