Ana SayfaDünyaCezayir’de Buteflika karşıtı protestolar: Bir eylemci yaşamını yitirdi

Cezayir’de Buteflika karşıtı protestolar: Bir eylemci yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – 81 yaşındaki Cezayir Devlet Başkanı Buteflika’nın Nisan ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olacağını açıklaması üzerine başlayan protestolarda, resmi rakamlara göre 60’tan fazla kişi yaralanırken bir eylemci yaşamını yitirdi.

Kuzey Afrika ülkelerinden Cezayir’de 81 yaşındaki Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, bir dönem daha bu görevde kalmak için Nisan ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olacağını açıklamıştı.

Bunun üzerine geçtiğimiz hafta başkent Cezayir ve birçok kentte, gösteri yasağına rağmen protestolar düzenlenmişti.

Dün de Cezayir kent merkezinde toplanan ve hükümet binasına girmek isteyen protestoculara polis izin vermedi ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Cuma günü düzenlenen gösterilerde en az 45 kişi gözaltına alındı.

Protestolar, Cezayir devlet televizyonu ve radyolarının yanı sıra özel medya kanallarında da yer verilmedi.

Bir eylemci yaşamını yitirdi

Resmi rakamlara göre 60’tan fazla kişinin yaralandığı protestolar sırasında, 50 yaşlarındaki bir kişi de hayatını kaybetti.

Cezayir İçişleri Bakanı Nureddin Bedevi, Hasan Bin Kedda adlı bir eylemcinin protestolar sırasında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bedevi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Adli tıp incelemeleri ölümün nedenini ve koşullarını açıklığa kavuşturacaktır” dedi ancak yaşamını yitiren Bin Kedda’nın kardeşi, ağabeyinin ölümünden “yönetimdeki çeteleri” sorumlu tuttu.

Cezayir’deki durum ne?

İşsizlik oranının yüksek olduğu ve büyük sosyal sorunlar yaşandığı Cezayir’de yolsuzluk da çok yaygın.

Devlet Başkanı Buteflika, 2011 yılında yaşanan “Arap Baharı”nın ardından reform sözü vermişti. Ancak insan hakları örgütleri Cezayir’de medya ve muhalefet üzerinde ağır bir iktidar baskısı olduğunu söylüyor.

Devlet Başkanlığı’na beşinci kez aday olan Buteflika, 2013 yılında felç geçirmişti. Ancak Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, tekerlikli sandalye kullanan Abdülaziz Buteflika’nın sağlık sorunlarının, bir dönem daha devlet başkanlığı görevinde bulunmasının önünde bir sorun teşkil etmediği görüşünde.

Muhalifler ise Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika’nın perde arkasında devlet işlerini yönettiği ve bu görevi ileride resmen devralacağını söylüyor.


Karınca, DW Türkçe, Guardian



Önceki Haber
'2 Mart'ın üzerinden 25 yıl geçti: Zihniyet değişmedi, darbe devam ediyor
Sonraki Haber
Yerel seçimlere doğru: 29 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?