Ana SayfaGüncelDiyarbakır’ın ‘Çocuk Dostu Kent’ olması için hazırlanan belge yayınlandı

Diyarbakır’ın ‘Çocuk Dostu Kent’ olması için hazırlanan belge yayınlandı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Çocuk Çalışmaları Ağı, yerel seçimler öncesinde Diyarbakır’ın “Çocuk Dostu Kent” olması yönünde politika önerisi geliştirmek için somut veriler ışığında bir strateji belgesi hazırladı.

Diyarbakır’daki sivil toplum örgütü ve kişilerin katılımı ile oluşturulan Diyarbakır Çocuk Çalışmaları Ağı, 31 Mart’taki yerel seçimler öncesi Çocuk Dostu Kent Strateji Belgesi’ni yayınladı.

Hazırlanan belge, Diyarbakır’ın “Çocuk Dostu Kent” olması yönünde politika önerisi geliştirmek için somut veriler ışığında bir strateji niteliğinde.

Belge ile Diyarbakır’da kentsel politikalar bağlamında çocukların ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlamak hedefleniyor.

Çocuk Çalışmaları Ağı’nın düzenlediği çalıştaylar doğrultusunda ortaya çıkan verilerin ışığında UNICEF’in yayınladığı 12 maddelik “Çocuk Dostu Kent” belgesine referansla hazırlanan belgede, Diyarbakır’ın kendi özgün koşulları dikkate alınarak özetle şu öneriler yer alıyor:

Oyun alanları

  • Çocukların hayal gücüne dikte eden, oyun parklarında yer alan hazır materyaller yerine, geri dönüşüm politikasına uygun, yeni bir işlev kazanabilecek, ekolojik, kolay onarılabilir materyallerle, yaratıcı ve eleştirel düşünmeye sevk eden park alanlarının oluşturulması.

Yeşil alanlar

  • İlgi çekici ve açık yeşil alanların artırılmasına dair politikalar izlenirken, canlıların yaşam alanlarının korunabileceği, hayvanlarla birlikte yaşamın planlandığı, çocukların temiz suya ulaşabileceği, çocukların oyun ihtiyacını karşılayabilecekleri ve yetişkinlerle birlikte vakit geçirebilecekleri ortak paylaşım alanları sağlanmalıdır.

Sokak

  • Sokaklar ve kaldırımlar, çocukların öğrenmesi ve oynaması için potansiyel yerlerdir. Bu yerlerin tasarımında çocukların ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Trafik geçişlerinin azaltılarak sokakların oyun oynanabilir ve yürünebilir olması için sokaklar daraltılmalı, kaldırımlar genişletilmelidir.

Sosyo-kültürel alanlar

  • Yerel başta olmak üzere, farklı kültürleri kapsayan, bu kültürlerin korunmasını, yaşanmasını, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan merkezler ve faaliyetler oluşturulmalıdır. Tüm faaliyetler çocuklara ücretsiz olmalıdır.

Eğitim

  • Kentte yapılan tüm hak temelli çalışma ve faaliyetleri için farkındalık uyandıracak, çalışmaların sürekliliğini sağlayacak interaktif, çokdilli eğitimler planlanmalıdır. Çocuklar için okul zamanları dışında eğitim birimleri oluşturulmalı, atölye yapacak merkezler ile çocuk ve gençlik merkezleri kurulmalıdır.

Sağlık

  • Çocukların yaşamına ve gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacak doğal ve koruyucu sağlık hizmetleri verilmeli, görünür kılınmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. (Her mahallede sağlık evleri ve gezici sağlık birimleri kurulmalıdır, madde bağımlılığıyla mücadeleye dair merkezler ve birimler kurulmalıdır, çocukların travmalarını {çatışma sonrası, şiddet, istismar vb.} sağaltmaya ilişkin eğitimler düzenlenmeli ve psiko-sosyal destek çalışmaları planlanmalıdır, sağlıklı beslenme hakkına erişemeyen çocuklar için aşevleri kurulmalı ve özel beslenme ihtiyacı olan çocuklar da gözetilmelidir.)

Ulaşım

  • Belediyenin ulaşıma dair yaptığı tüm hizmetler ücretsiz, güvenli, fiziksel engelli çocuklar için yapılandırılmış olmalıdır. Ayrıca var olan ulaşım hizmetlerinin yanında daha güvenli, işlevsel ve ekolojik alternatif ulaşım araçlarına geçilmelidir.

Diyarbakır Çocuk Çalışmaları Ağı üyeleri

Amed Şehir Tiyatrosu, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Diyarbakır Tabipler Odası, Göç ve İnsani Yardım Vakfı, Hayrettin ÖZEN, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu, Lotus Genç Alan Derneği, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, Önce Çocuklar Derneği, Rengârenk Umutlar Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi, Solin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezi.


bianet’ten kısaltılarak derlenmiştir. Diyarbakır Çocuk Dostu Kent Strateji Belgesi’nin tamamına da buradan ulaşabilirsiniz.