Ana SayfaGüncelErdem Erdem’e 4 yıl 2 ay hapis cezası

Erdem Erdem’e 4 yıl 2 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Eski CHP Milletvekili Eren Erdem’in tutuklu yargılandığı davanın duruşmasında mütaalayı hazırlayan savcı değişti. Sadece gizli tanık ifadeleri ile tutuklu bulunduğunu belirten Erdem, “Mantık dışı bir algı operasyonu yapılıyor” dedi. Mahkeme Erdem’e 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi.

Kapatılan Karşı Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 25. ve 26. dönem İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in tutuklu yargılandığı davanın dördüncü duruşması Çağlayan’daki İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada tutuklu sanıklar Eren Erdem ve Onur Kala, tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Duruşmayı aralarında CHP milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişi izledi.

Mütaalayı hazırlayan savcı değişti

Evrensel’den Cansu Pişkin’in haberine göre önceki celse açıklanan mütalaaya göre Eren Erdem’in “Üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” ve “Gizliliğin ihlali” suçlamalarıyla 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapsi isteniyor.

Ancak mütalaayı hazırlayan savcı bu duruşmada değişti.

Duruşmada konuşan Erdem, savunma hazırlama olanağının elinden alındığını belirterek şunları söyledi:

“Siyasi savunma yapmamı engellediniz hukuki bir savunma yapacağım. Siz tahliye ettiniz, 24. Ağır Ceza Mahkemesi itiraz sonucu tutukladı. Siz hukuki olarak inceleyip karar verdiniz. Savcı itirazı sonucu 65 klasörü hemen inceleyip kaçma şüphesi var, bu adamı tutalım dedi 24. Ağır Ceza Mahkemesi. Tek bir gerekçe konmuş ortaya cezalandırılmam için. Gizli tanık ifadeleri. Gizli tanık duruşmada ‘Yusuf’ diye birini görmedim diyor, sonra Beyaz TV’de ‘CD’leri Yusuf diye biri getirdi’ diyor. Bu konuda kişiye ve kanala suç duyurusunda bulunduk. AYM’nin kararı var: Gizli tanığın beyanı hükmün açıklanmasında tek başına esas alınamaz.”

Şimdiye dek davada üç savcı değiştiğini kaydeden Erdem, “İddianamedeki tüm delillerin tartışılıp yersiz olduğu ortaya çıkmıştır. İddianameye dair cevaplayacak soru kalmadı ben kendi açımdan beraat ettim bu iddianamede. İlla siyaseten ceza kesecekseniz ‘FETÖ’ dışında kesin. İlla suçlayacaksanız başka bir örgüt bulun. İki örgütüm var Beşiktaş ve CHP üyesiyim” diye konuştu.

‘Mantık dışı bir algı operasyonu’

Erdem, Aydınlık gazetesinin MİT TIR’ları davasında beraat ettiğini hatırlatarak “Mantık dışı bir algı operasyonu yapıldı” dedi ve ekledi:

“Özel olarak tecritte tutuldum ben. Savcı odasına çağırdı, ‘Tecrit de zordur ha CHP’nin de ‘FETÖ’ ile ilişkisi var’ diyor. Ben kimseyi satmadığım için 9 aydır tecritteyim. Benim etkin pişmanlık safsatasından faydalanacağım bir şey yok, bu yüzden ceza alacaksam gider yatarım. Ama ben adalet talep ediyorum. Bu dosyanın ticaret mahkemesinde görülmesi lazım, ticari husumet var gazetenin ticari sahibiyle. Çünkü gazete battı. Bir gecede 30 bin tiraj kaybettiği için battı.”

Erdem sözlerini tahliye ve beraatini isteyerek sonlandırdı.

‘İddianame kopyala-yapıştır’

Ardından söz alan Erdem’in avukatlarından Onur Cingil, “Savcı isnat edilen suçlamaya dair örnek tek bir delil göstermemişken, verdiği mütalaa hukuka ve vicdana aykırıdır. İddianame kopyala-yapıştır ifadelere başvurmak yerine gerekçeler sunmalıdır” dedi.

Savunmaların ardından verilen kararı açıklayan mahkeme heyeti, yakalama kararı infaz edilmeyen sanıklar Ufuk Emin Köroğlu, Emrah Direk, Değer Özergün, Mehmet Aydoğmuş, Murat Kazancı yönünden dosyanın ayrılmasına karar verdi.

Tutuklu sanık Onur Kala’nın dosyasının da ayrı bir esas numarası üzerinden devam etmesine karar verildi.

Erdem’e 4 yıl hapis

Mahkeme Kala’ya “örgüt üyeliği” iddiasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası vererek tutukluluğunun devamına hükmetti.

Mehmet Bozkurt ve Kutlu Esendemir’in beraatine karar veren mahkeme, Emre Erciş’e “Üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçundan alt sınırdan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Mahkeme, tutuksuz sanık Turan Ababey’in “Üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçundan alt sınırdan 4 yıl 2 ay hapis cezası ile birlikte tutuklanmasına hükmetti.

Eren Erdem’e “gizlilik ihlali” ve  “gizli tanığı ifşa” suçlamalarından beraat veren mahkeme, Erdem’in “üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçundan alt sınırdan 4 yıl 2 ay hapis cezasına hükmetti.