Ana SayfaDünyaErdoğan’a bir tepki de Avustralya Başbakanı’ndan: Tüm seçenekler masada

Erdoğan’a bir tepki de Avustralya Başbakanı’ndan: Tüm seçenekler masada

HABER MERKEZİ – Avustralya Başbakanı Morrison, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından rencide olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Erdoğan’ın son dönemdeki açıklamalarına Yeni Zelanda’dan da tepki gelmişti.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Savaşı’nın 104’üncü yıldönümü töreninde yaptığı konuşmadan dolayı Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Korhan Karakoç’u çağırdı.

BBC Türkçe’nin AFP’ye dayandırdığı habere göre, görüşmenin ardından bir açıklama yapan Morrison, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin Avustralyalılar için çok rencide edici olduğunu ve böylesine hassas bir ortamda sarf edilmesinin pervasızlık olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Tüm seçenekler masada”

Morrison, Büyükelçi Karakoç ile yaptığı görüşmede kendisine sunulan gerekçeleri de kabul etmediğini belirtti ve ilişkilerin gözden geçirilmesi konusunda “tüm seçenekleri” değerlendireceğini de sözlerine ekledi.

“Bu sözlere açıklık getirilmesini ve geri alınmasını bekliyorum ve bunu talep ettim” diyen Morrison, Türkiye’ye seyahat etmeyi düşünen Avustralyalılardan sağduyulu hareket etmelerini ve Türkiye’ye yönelik bir seyahat uyarısının gözden geçirildiğini belirtti.

“Herhangi bir adım atmadan Türkiye hükümetinin yanıtını bekleyeceğim ancak ilişkilere dair tüm seçeneklerin masada olduğunu söyleyebilirim.”

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı konuşmada, “Çanakkale’den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki, mesajınızı aldık. Hislerinizi de niyetinizi de anladık. Kininizin, nefretinizin canlı olduğunu anladık. Bir teröristin ortaya çıkarak 50 Müslümanı öldürmesinin ne olduğunu anladık. Aldığımız nefesi bize çok gördüğünüzü anladık” dedi ve sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Biz buradayız, biz Çanakkale’deyiz. 1000 yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.”

Erdoğan’a Yeni Zelanda’dan da tepki gelmişti

Erdoğan’a, bir seçim mitingi sırasında Yeni Zelanda’da 50 kişinin yaşamını yitirdiği cami saldırılarının görüntülerini dev ekranda yayınlamasından dolayı Yeni Zelanda hükümeti de tepki göstermişti.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, bu durumun ülke dışındaki Yeni Zelandalıları tehlikeye atabileceği uyarısında bulunmuştu.


Yeni Zelanda’dan Erdoğan’a: Halkımızın güvenliğini tehlikeye atıyor

Previous post
Yerel seçimler için son 12 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?
Next post
Moody's: Türkiye'nin kırılganlık riski arttı