Ana SayfaGüncelGazi Katliamı’nın üzerinden 24 yıl geçti

Gazi Katliamı’nın üzerinden 24 yıl geçti

HABER MERKEZİ – Gazi Katliamı’nın üzerinden tam 24 yıl geçti ancak katliamda yakınlarını kaybeden aileler halen adalet bekliyor.

12 Mart 1995 tarihinde İstanbul’un Sultangazi ilçesine bağlı Gazi Mahallesi’nde onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı katliamın üzerinden 24 yıl geçti.

Katliamda 24 yaşındaki kızı Zeynep Poyraz’ı kaybeden Poyraz ailesi, Mezopotamya Ajansı’ndan Ferhat Çelik’e tanık olduğu günleri anlattı.

Anne Türkmen Poyraz “Amaçları sokakta Alevi-Sünni kavgasını başlatmaktı” derken, baba Cemal Poyraz ise katliamın üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen devletin adalet getirmek yerine sürekli olarak katliamcıları koruduğunu söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından Ümraniye’deki saldırıya ilişkin davanın yeniden görülmeye başladığını ve bir sonraki duruşmanın 14 Mayıs’ta olduğunu ifade eden Gülizar Tuncer ise “Dosyayı 30 yıla sarkıtıp zaman aşımından bitirmeyi amaçlıyorlar. Ama bizim açımızdan yargılamanın başından beri vurguladığımız gibi zaman aşımı söz konusu değildir” dedi ve ekledi:

“Basit bir cinayet davası olarak görmüyoruz. Devletin eli ile gerçekleştirilmiş büyük bir katliam ve insanlığa karşı bir suç olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz.”

Ne olmuştu?

12 Mart 1995’te Gazi Mahallesi’nde üç kahvehane ile bir pastane, otomobilden açılan ateşle tarandı. Ölümleri protesto etmek isteyen ve karakola yürüyen halka ateş açıldı, 22 kişi yaşamını yitirdi. Ümraniye’de de halkın üzerine açılan ateşte beş kişi hayatını kaybetti. Resmi kayıtlara göre 300 kişi yaralandı.

20 polise Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı, dava “güvenlik gerekçesiyle” Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı. Dava, Kasım 2001’de, üç şehir gezdikten sonra sonuçlandı.

Polis Ahmet Albayrak hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 50. maddesine göre indirim yapılarak 3 yıl 24 ay hapis cezası ve 9 ay kamu hizmetlerinden geçici mahrumiyet kararı verildi. Mehmet Gündoğan ise bir kişi öldürmekten 1 yıl 8 ay hapis ve 3 ay kamu hizmetlerinden yasaklı olma cezası aldı.

İkisinin cezası da 4616 sayılı İnfaz Yasası’na göre ertelendi. 18 polis ise beraat etti. Ceza alan polisler de davadan kısa süre sonra polisliğe geri döndü.

Öldürülenlerin yakınları, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 2. maddesinde düzenlenen yaşam hakkı ve 13. maddesinde düzenlenen milli makamlara başvuru yollarının kapatılması hükümlerine aykırı davrandığı sonucuna vardı. Türkiye tazminata mahkum oldu.


Bu haberde yararlandığımız haberlere buradan ve şuradan ulaşabilirsiniz.
Previous post
İspanya'daki Endülüs mirası
Next post
Ahmet Kaya’nın hayatı film oluyor, Gülten Kaya'dan itiraz var