Ana SayfaDünyaGolan Tepeleri gerilimi: Ne oldu, kim ne diyor?

Golan Tepeleri gerilimi: Ne oldu, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in işgal ettiği Golan Tepeleri’ndeki “egemenliğini tanıma zamanının geldiğini” söyledi. Açıklamaya Şam yönetimi başta olmak üzere Arap Birliği, Ankara, Moskova tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump, “İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğinin ABD tarafından tanınmasının zamanının geldiğini” söyledi.

Bu açıklamasını Twitter üzerinden yapan Trump, “Burası (Golan Tepeleri) İsrail ve bölgesel istikrar açısından kritik stratejik ve güvenlik önemine sahip” ifadelerini de sözlerine ekledi.

ABD geçtiğimiz sene Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştı.

Netanyahu’dan teşekkür

Trump’ın bu mesajı ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ortadoğu ziyareti kapsamında Kudüs’te olduğu sırada geldi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya yaptığı ziyaretin öncesinde gazetecilere açıklamada bulunan Pompeo, Trump’ın sözlerini “gerçeklere dayanan bir söylem” olarak niteledi, “Bunun doğru olduğunu düşünüyoruz ve arkasındayız” diye ekledi.

Netanyahu ise Twitter’dan yaptığı açıklamada Trump’a teşekkürlerini iletti.

“İran’ın Suriye’yi İsrail’i yok etmek için bir platform olarak kullandığı bir zamanda, Başkan Trump İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki egemenliğini cesurca tanıdı. Teşekkürler Başkan Trump!”

Ankara, Moskova, Şam ve Arap Birliği’nden tepkiler

Trump’ın bu açıklamalarına Şam yönetimi başta olmak üzere Ankara, Moskova ve Arap Birliği tepki gösterdi.

Suriye

Ülkenin resmi ajansı tarafından verilen bilgiye göre Trump’ın ifadelerini “sorumsuzca” olarak niteleyen Şam yönetimi, “ABD’nin Golan Tepeleri ile ilgili tutumu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını arsızca ihlal etmektir” açıklamasında bulundu. Açıklamada, “Golan Tepeleri ABD Başkanının sözlerini ne olursa olsun Arap ve Suriye toprağıdır” denildi.

Arap Birliği

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt, Golan Tepeleri’nin Suriye toprağı olduğunu vurgulayarak ABD’yi böyle bir adımdan uzak durmaya çağırdı. Arap Birliği’nin “işgal edilen toprağıyla ilgili olarak tamamen Suriye’nin haklarının arkasında” olduğunu belirten Ebu Gayt, “ABD’nin Golan’da İsrail egemenliğini tanıması genel olarak Arap-İsrail sorununa yönelik Amerikan pozisyonu üzerinde ciddi sonuçları olur” ifadesini kullandı.

Türkiye

Ankara’dan ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu’nun “bölgede sadece daha fazla şiddet ve acıya yol açar” dediği açıklama için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri’nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz veremeyiz” dedi.

Rusya

Ülkenin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Bilindiği gibi Rusya’nın prensipteki pozisyonu Golan Tepeleri’nin Suriye’ye ait olduğu yönünde. Bu BM Güvenlik Konseyi’nin 1981 tarihli 497 sayılı kararı ile doğrulanmış halde. İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini yayma kararının hukuksuz olduğuna ilişkin değerlendirmemiz değişmiş değil” sözlerini kaydetti.

Avrupa Birliği

AB Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Avrupa Birliği’nin duruşu değişmedi. AB uluslararası yasaların da belirttiği gibi Golan Tepeleri de dahil olmak üzere İsrail’in 1967 yılının Haziran ayından beri işgal ettiği bölgelerdeki egemenliğini tanımıyor. Bu bölgeleri İsrail toprağı olarak görmüyor” ifadeleri kullanıldı.

1967’den bugüne Golan Tepeleri

Trump’ın bu sözleri Netanyahu’nun haftaya gerçekleştireceği ABD ziyaretinin öncesine denk düştü.

9 Nisan’da genel seçimlerin yapılacağı İsrail’in Başbakanı Netanyahu, İsrail’in işgal ettiği bu bölge üzerindeki egemenliğini tanıması için ABD yönetimine bir süredir baskı yapıyordu.

Golan Tepeleri’nin işgali ise yarım yüzyıldan önceye dayanıyor.

6 Gün Savaşları’ndaki İsrail Tankları / Reuters

5 Haziran 1967’de İsrail ve Arap komşuları arasında artan gerginlik 6 Gün Savaşları’nın başlamasına yol açmıştı.

İsrail, Mısır’dan Gazze ve Sina Yarımadası’nı, Suriye’den de Golan Tepeleri’ni almış, Ürdün güçlerini de Batı Şeria ile Doğu Kudüs’ten çıkarmıştı.

BM Güvenlik Konseyi, bunun üzerine aldığı 242 sayılı kararla, savaşla toprak kazanımını reddetmiş, ele geçirilen yerlerden İsrail’in çekilmesi istenmişti. BM’ye göre bu savaşta 500 bin Filistinli mülteci haline geldi; Mısır, Lübnan, Ürdün ve Suriye’ye göç etti.


Karınca, Amerika’nın Sesi, BBC Türkçe
Previous post
ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'dan S-400 açıklaması
Next post
Dövize kaçış sürüyor: "TL için iyimser olmak zor"