Ana SayfaGüncelGün Matbaacılık davası: Tutuklu sanıklar hakkında hem ceza hem tahliye kararı

Gün Matbaacılık davası: Tutuklu sanıklar hakkında hem ceza hem tahliye kararı

HABER MERKEZİ – Kayyum atanan Gün Matbaacılık’ın 21 çalışanı hakkında açılan davanın beşinci duruşmasında karar açıklandı. Tutuklu yargılanan beş kişi ceza verilerek tahliye edilirken, iki çalışan hakkında 3 yıl 9 ay, bir çalışan hakkında da 1 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Dava kapsamında yargılanan diğer sanıklar ise beraat etti.

Kayyum atanan Gün Matbaacılık sahibi Kasım Zengin’in de aralarında bulunduğu beşi tutuklu 21 matbaa çalışanın yargılandığı davanın beşinci duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Silivri Cezaevi karşısında bulunan duruşma salonunda yapılan duruşmada, tutuklu olan Gün Matbaacılık’ın İmtiyaz Sahibi Kasım Zengin ile çalışanlar Erdoğan Zamur, İrfan Karaca, Mahmut Abay ve tutuksuz sanıklar Kazım Genç, Mehmet Emin Sümeli, Musa Kaya, Sadettin Demirtaş, Necat Hızarcı, Polat Aslan, Mehmet Kadir Özkaya, Mürsel Demir, Özgür Bozkurt, Cumali Öz, Süleyman Güneş, Kemal Daş, Derviş Arvas, Mahmut Özkan ile birlikte müdafiler hazır bulundu.

Tutuksuz yargılanan Cemal Tunç ve Uğur Selman Kelekçiler ise rahatsızlıklarından dolayı duruşmaya katılmadı.

Beraat talebi

İddia makamının esas hakkındaki mütalaasını okumasıyla başlayan duruşmada, ilk olarak Erdoğan Zamur esas hakkındaki savunmasını yaptı.

“Örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla yargılandığını hatırlatan Zamur,  “Gün Matbaacılık’ta herkes ‘örgüt üyesi’. İşçisi, çaycısı, bekçisi ‘örgüt üyesi’ olarak yargılanıyor. Patronda ‘örgüt üyesi’ olduğuna göre peki biz kimden talimat alırız? Bu örgütün sorumlusu kim? Ortada talimat veren bir örgüt sorumlusu yok” dedi.

Zamur tahliyesiyle birlikte beraatını talep etti.

Ardından söz alan İmtiyaz Sahibi Kasım Zengin, önceki savunmalarını tekrarladığını belirterek, hedef alınanın kendisi ve şirketi olduğunu söyledi.

İddiaların soyut olduğunun belirten Zengin, iddia edilen yayınlarla ilgili iddianamede çelişkili bilgilerin olduğunu dile getirdi. Zengin, suçsuz oluğunu söyledi, tahliye ve beraatını talep etti.

İrfan Karaca ve Mahmut Abay önceki savunmalarını tekrarladıklarını vurgulayarak tahliyelerini ve beraatlarını talep etti. Tutuksuz yargılananlar da önceki savunmalarını tekrarladıklarının altını çizerek beraatlarını talep etti.

Avukatlar savunmaların ardından müvekkilleri hakkında beraat talebinde bulundu.

Ceza verilip tahliye edildiler

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Gün Matbaacılık’ın İmtiyaz Sahibi Kasım Zengin ile çalışanlar Erdoğan Zamur, İrfan Karaca, Mahmut Abay ve İhsan Silmiş’e “örgüte üye olmak” iddiasıyla 7 buçuk yıl ceza vererek tahliye yönünde karar verdi.

İhsan Sinmiş’e “örgüte üye olmak” iddiasının yanı sıra ruhsatsız silah bulundurma gerekçesiyle 1 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

Tutuksuz yargılanan Musa Kaya ve Mehmet Emin Sümeli’ye ise “örgüte yardım ve yataklık” iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Uğur Selman Kelekçiler’in dosyası ayrılırken, geri kalanlar hakkında ise mahkeme beraat kararı verdi.

Tutukluların tahliyesiyle dosyada tutuklu kişi kalmadı.

Dava hakkında

Gün Matbaacılık davasında, matbaa sahibi Kasım Zengin’in de aralarında bulunduğu 21 kişi yargılandı.

Matbaa hakkında hazırlanan iddianamede kayyum atanmasının gerekçesi olarak, matbaanın bastığı 110 kadar yayın için toplatma kararı verilmesi ve gazete, kitap ve dergilerin yazar, genel yayın yönetmenleri ve eser sahipleri hakkında devam eden davalar gösterildi.

Bir diğer gerekçe ise Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin TSK’nin Afrin’e operasyonunu eleştirel bir şekilde manşetine taşıması ve bu gazete nüshalarının Gün Matbaacılık tarafından basımının yapılması oldu.

85 sayfalık iddianamenin 60 sayfasına yakınında Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 20 Ocak 2018’den sonra çıkan nüshaları yer aldı.

İddianamede, matbaada basılan “Zimanê Kurdi” isimli Kürtçe dilbilgisi kitabı için de “sözde Kürtçe dil bilgisi” ifadelerine yer verilerek suçlama konusu yapıldı.

Davanın üçüncü duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, aralarında şirketin sahibi Kasım Zengin’in de bulunduğu 12 kişinin ‘örgüt üyeliği’nden, dokuz kişinin de ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan toplamda 261 yıla kadar hapis cezası istedi.


Mezopotamya Ajansı