Ana SayfaBilim ve TeknolojiGüneş Sistemi dışında keşfedilen gezegen sayısı 4 bini aştı

Güneş Sistemi dışında keşfedilen gezegen sayısı 4 bini aştı

HABER MERKEZİ – Paris Gözlemevi’nin açıkladığı verilere göre Güneş Sistemi dışında keşfedilen gezegen sayısı 4 bini aştı.

Son 25 yılda dünyadaki ve uzaydaki teleskopların çalışmaları sayesinde Güneş Sistemi dışında keşfedilen gezegenlerin sayısında büyük artış yaşandı.

Bu aynı zamanda Samanyolu Galaksisi’ndeki hemen her yıldızın, çevresinde Dünya benzeri en az bir gezegen barındırdığının da bir göstergesi.

Öyle ki Paris Gözlemevi tarafından tutulan “Güneş Sistemi dışındaki gezegenler ansiklopedisine” göre bu gezegenlerin sayısı 4 bini aştı.

Güneş Sistemi dışındaki ilk gezegenler Aleksander Wolszczan ve Dale Frail tarafından 1992 yılında titreşen bir yıldız çevresinde bulunmuştu.

‘Yıldızdan çok gezegen var’

Gözlemevinden Dr Françoise Roques’e göre uzayda “yıldızdan daha çok gezegen var”.

BBC Türkçe’nin haberine göre Roques, “Ayrıca gezegen sistemleri yapısal olarak çok çeşitlilik gösteriyor. Sıfır, bir, iki yıldızın hatta başka gezegenlerin yörüngesinde olan gezegenler var” diye açıkladı.

NASA: Henüz dört bine ulaşılmadı

Paris Gözlemevi’nin bu açıklamasına rağmen Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) kayıtlarına göre keşfedilen gezegen sayısı 4 bine henüz ulaşmadı.

NASA’ya göre 4 bine ulaşmaya 74 gezegen kaldı.

Ama sırada NASA’nın Tess uzay teleskobu tarafından saptanmış olan 443, Kepler teleskobu tarafından saptanmış olan ise 2 bin 423 gezegen adayı da onay bekliyor.

İki katalog arasındaki sayı farkı, NASA ile Paris Gözlemevi’nin gezegenleri farklı kriterlere göre sınıflandırmasından kaynaklanıyor.

Daha eski teknik, gezegenlerin yerçekimi kuvvetini baz alıyordu.

NASA’nın 2009 yılında kurulan Kepler teleskobu ise gezegenlerin kendi yıldızları önünden geçerkenki parlaklığını ölçen bir yöntem kullanıyor.

Dr Roques, özellikle “kahverengi cüce” olarak adlandırılan yıldızlarla dev gezegenleri birbirinden ayırmanın zor olduğuna dikkat çekiyor: “Uluslararası Astonomi Birliği kahverengi cücelerin bazılarını küçük yıldızlar olarak kabul ediyor, ama bunların bazıları aslında büyük gezegenler.”