Ana SayfaCezaevleriGüven’in eylemi 128’inci gününde, 5 bini aşkın tutuklu da açlık grevinde

Güven’in eylemi 128’inci gününde, 5 bini aşkın tutuklu da açlık grevinde

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başladığı açlık grevi eylemi 128’inci gününde. Güven’le beraber cezaevlerinde eylemlerini sürdüren açlık grevcilerinin sağlık durumu da kritik aşamaya ulaştı. Açlık Grevleri Takip Platformu’ndan avukat Gulan Çağın Kaleli’nin yaptığı açıklamaya göre cezaevlerinde 5 binin üzerinde tutuklu süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde.

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in, 8 Kasım 2018’de tutuklu bulunduğu cezaevinde başlattığı ve tahliyesinin ardından evinde devam ettirdiği açlık grevi eyleminde 128 günü geride bırakıyor.

Güven’in talebi PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması.

Leyla Güven’le beraber yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor. Irak Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentinde HDP üyesi Nasır Yağız’ın eylemi bugün 115’inci gününde.

Fransa’da 14 kişi aynı taleple 89 gündür açlık grevinde, Galler’de de İmam Şiş’in eylemi 89’uncu günü geride bırakmak üzere.

Açlık grevinde olan çok sayıda eski ve yeni parlamenter de var. DBP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP’nin tutuklu eski Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın eylemi 59’uncu gününe girdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ 13 gündür, partinin Van milletvekilleri Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 8 gündür açlık grevinde.

Tutuklu açlık grevcilerinin durumu kritik aşamada

Milletvekillerinin eylemlerini sürdürdüğü HDP Diyarbakır il binasında düzenlenen toplantıda konuşan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, cezaevlerinde 16 Aralık 2018 tarihinden itibaren açlık grevine başlayan 335 tutuklunun sağlık durumlarının kritik bir aşamaya ulaştığını belirtti.

“Vücutta kanamaların oluşması, halsizlik, yürümekte zorlanma, mide krampları; ilk gruptaki arkadaşlarımızın bir çoğunda görülmektedir. Van, Gebze ve Tarsus’ta arkadaşlarımız kritik aşamayı aşmış durumlar.”

Başaran, cezaevlerinde sağlık durumları kritik olan tutuklulara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

  • Cihan Temur, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 90’ıncı gününde. Burnundan kan akıyor, bağırsaklarında kanamalar var
  • Azim Sökemen, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 90’ıncı gününde. Mide krampları, baş ağrıları, bulantılar. Şeker ve tuz alımında zorlanma yaşıyor
  • Şahin Önlü, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 90’ıncı gününde. Mide krampları yaşıyor. Aynı zamanda kalp hastası ve her an kalbi durabilir
  • Dilbirin Turgut, Tarsus Cezaevi’nde. İki kez üst üste kan kustu, katılaşmış bir kan, Hepatit B hastası, gözlerde morarma ve sıcağı artık algılamıyor
  • Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde, sese ve ışığa yoğun duyarlılık, halsizlik hat safhaya geldi ve hafıza kaybı yaşanıyor

Gebze Cezaevi’ndeki beş tutuklunun durumu ağırlaştı


Bahtiyar Hasan Kemal’den haber alınamıyor

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde eylemini 90 gündür sürdüren bir diğer isim olan Bahtiyar Hasan Kemal’den ise 2 haftadır haber alınamadığı belirtiliyor.

Açlık grevine başlamasının ardından tek kişilik hücreye alınan ve arkadaşlarıyla görüştürülmeyen Kemal, en son 2 hafta önce avukatlar ile görüşebildi.

“Mevzuata aykırı” gerekçesiyle yanına başka bir tutuklunun alınma talebi reddedilen Kemal’in, ortak avlusu olan tekli koğuşa alınma talebi de kabul görmedi.

Diyarbakır Barosu: Açlık grevindeki tutuklular darp edildi

Diğer yandan Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, Elazığ 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi ile Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklularla yaptığı görüşme sonucunda hazırladığı, “Açlık grevine ilişkin gözlemlerimiz ve yaşanan hak ihlalleri raporu”nu açıkladı.

6 Mart’ta 10 tutukluyla görüşme yapıldığı kaydedilen raporda, ciddi sağlık sorunları yaşayan açlık grevcilerinin darp edildiği aktarıldı.

“Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı CİK’nda görüştüğümüz mahpuslar 01.03.2019 tarihinde birçok mahpusun, açlık grevine başladığını ve o tarihte gardiyanlar tarafından arama adı altında koğuşlara girildiğini ve aynı koğuşta bulunan Nevzat Demir ve Tahir Temel adlı mahpusların darp edildiğini ve bir mahpusun kolunun kırıldığını ve hiçbir sebep yokken adı geçen mahpusların darp edildiklerini ve kötü muameleye maruz kaldıklarını tarafımıza aktarmışlardır. Ayrıca darp edilen mahpusların tek kişilik odalara alındığı hususu da belirtilmiştir.”

Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, sorunların çözümü için tüm yetkilileri bir an önce adım atmaya da çağırdı.

Açlık grevleri tüm cezaevlerine yayıldı

Farklı cezaevlerinde 300’ü aşkın tutuklu 16 Aralık’tan bu yana kadar farklı tarihlerde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı ve bu eylemini sürdürüyor. 1 Mart’ta ise bu sayı daha da arttı.

Açlık Grevleri Takip Platformu adına açıklama yapan avukat Gulan Çağın Kaleli, cezaevlerindeki açlık grevcilerinin sayısının 5 bini aştığını kaydetti.

“Türkiye hapishanelerinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevcilerinin sayısı 1 Mart tarihi itibariyle 5 bini aşmıştır. Leyla Güven’den sonra 16 Aralık 2018 tarihinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlayan 41 kişilik birinci grup ise eylemlerinin 90’ıncı günündedir.

“Açlık grevlerinin sonlanması için siyasal iktidar ve yetkili kurumlar, eylemcilerin taleplerini yerine getirmeye ve tecridi kaldırmaya yönelik olarak herhangi bir adım atmamışlardır. Bu nedenle süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Leyla Güven ve ilk grupta bulunan açlık grevindeki mahpusların sağlık durumları gelinen gün itibariyle kritik aşamadadır.”

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı’ndaki şu haberlerden yararlanılmıştır: I, II, III ve IV



Önceki Haber
500 gündür tutuklu olan Kavala'dan 'Gezi davası' açıklaması
Sonraki Haber
Yerel seçimlere doğru: 16 gün kala kim ne diyor, neler oluyor?