Ana SayfaGüncelHalepçe Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçti

Halepçe Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçti

HABER MERKEZİ – 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe’ye düzenlenen saldırı sonucu 5 bin kişinin yaşamını yitirdiği Halepçe Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçti.

İran-Irak Savaşı sırasında, Baas iktidarı ve Saddam Hüseyin, 1986-1988’de Irak’ın kuzey bölgesindeki Kürtlere karşı El-Enfal Harekatı adlı bir operasyon düzenledi.

1988 Mart ayı ortalarında İran ordusu Halepçe kasabasına girmişti, Saddam Hüseyin de bunun üzerine Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti’ye zehirli gaz bombalarını kullanmayı emretti.

16 Mart 1988’de Halepçe’ye düzenlenen saldırıda 5 bin kişi yaşamını yitirdi, 7 bin kişi yaralandı. Binlerce insan da saldırının etkileri yüzünden sakat kaldı ve ilerleyen yıllarda farklı hastalıklar yaşadı.

Bugün, 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe’deki bu katliamın üzerinden tam 31 yıl geçti.

DTK’den açıklama

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), katliamın 31’inci yılında yayımladığı mesajda, katliamda yaşamını yitirenleri andı, yeni katliamlara izin verilmeyeceği vurgulandı.

Halkları ve insanlığı var eden yegane olgunun, onun örgütlü, demokratik ve birlik gücü olduğuna dikkat çekilen DTK açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Halkımız bunu başardığı içindir ki, bütün zorlukların üstesinden gelmiş, sürekli büyüyen ve gelişen bir öz direnişe dönüşmüştür. Bir kez daha Kürt halkı olarak; yeni katliamlara izin vermeyecek ve ulusal birlikteliğimiz için, üstümüze düşen görev sorumlulukları yerine getireceğiz. Bu temelde Halepçe katliamında yaşamını yitirenler saygıyla anıyor ve Demokratik Toplum Kongresi olarak anılarını mücadelemizde yaşatacağımızı ifade ediyoruz. Zafer mutlaka direnen onurlu Kürt halkının olacaktır.”

İHD: Soykırımı tanıyın

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nden yapılan açıklama ile Halepçe Katliamı’nda yaşamını yitirenler anılırken, devlete çağrıda bulunuldu.

“İHD, Türkiye’de Halepçe Katliamı’nın anma günü olarak bilinen 16 Mart gününü ‘Kürt Soykırımı Günü’ olarak tanıma kararı almış ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu soykırımı tanımasını talep etmektedir.”

HDP: Halepçe Katliamı’nı unutmuyor, unutturmuyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli de Halepçe Katliamı’na ilişkin yazılı bir mesaj paylaştı.

“İnsanlık tarihinde kara bir sayfa” olarak nitelendirilen katliama ilişkin yapılan açıklama şöyle:

“31 yıl önce Güney Kürdistan’ın Halepçe kentinde, kimyasal, biyolojik ve konvansiyonel silahlar kullanılarak, kadın, erkek, genç ve yaşlı demeden 5 binin üzerinde Kürt insanlık dışı bir katliama maruz kaldı. İnsanlık tarihine kara bir sayfa daha eklendi.

Kürt halkının eşitlik, özgürlük, kendini yönetme hakkı hep ırkçı baskılar ve şiddetle karşılandı. 10 binlerce Kürt katledildi, yerinden ve yurdundan edildi. Bütün bunlara rağmen, Kürt halkının demokrasi, özgürlük ve eşitlik iradesi kırılmadı, bilakis daha da güçlenerek büyüdü.

“Halepçe’de Kürt halkı kimyasal ve biyolojik silahlarla yok edilmek istendi. Ama bunu yaptıranlar ve yapanların kendileri bugün yok oldu ve tarihin utanç sayfalarında yerlerini aldı. Katliamcı zihniyet Kürt halkının ve insanlığın vicdanında mahkum edildi.

“Özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelesi, kimyasal, biyolojik ve konvansiyonel silahlarla yok edilemez. Özgürlük ve adalet talebi, her tür silahtan daha güçlüdür.

“Katliam tehditlerine karşı ulusal ve demokratik birliğini inşa edemeyen halklar ırkçı, tekçi ve totaliter rejimlerin hedefi haline gelmekten kurtulamaz. Tarih ve dünya bunun örnekleri ile doludur. Bütün siyasi farklılıklara rağmen, ortak tehditlere karşı mücadele birliğini sağlamak, dün olduğu gibi bugün de elzem bir şey olarak önümüzde durmaktadır.

“Halepçe Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçti, fakat katliamda yaşamını yitirenlerin acısı, bugün de Kürt halkının ve insanlığın yüreğindedir. Halepçe Katliamı’nı bir kez daha lanetliyor, katledilenleri sevgi ve saygıyla anıyoruz.”

Previous post
Yeni Zelanda Başbakanı: Silah yasalarımız değişecek
Next post
Dünyada en fazla tehdit altında bulunan 10 gazetecinin listesi