Ana SayfaGüncelHDP: Erdoğan ‘defolun gidin’ konuşmasını özellikle Karadeniz’de yaptı

HDP: Erdoğan ‘defolun gidin’ konuşmasını özellikle Karadeniz’de yaptı

HABER MERKEZİ –Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu ülkede yeriniz yok, defolun gidin” sözlerine bir tepki de HDP Sözcüsü Oluç’tan geldi. Erdoğan’ın söz konusu konuşmayı Karadeniz’de yaparak Karadenizli yurttaşlarla Kürt yurttaşları karşı karşıya getirmeyi hedeflediğini savunan Oluç, “Kimse babasının evinden kovar gibi bu ülkeden kovma hakkına ve haddine sahip değildir” dedi ve herkesi ‘demokratik siyasetin edebine uygun davranmaya’ çağırdı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin partisinin grup toplantısında yaptığı “Kürdistan’da kazanacağız, batıda AKP ve MHP’ye kaybettireceğiz” sözlerini hedef alan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Sizin bu ülkede yeriniz yok, defolun gidin” demişti.

Erdoğan’ın Trabzon’da sarf ettiği bu sözlerine HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan dün Şırnak’tan yanıt vermişti: “Bu ülkenin vatandaşlarını kovmaya hakkınız yok, haddinize de değil.”

Erdoğan’a bir yanıt da HDP Sözcüsü Saruhan Oluç’tan geldi. Erdoğan’ın 20 milyondan fazla insana “defolun gidin” dediğine dikkat çeken Oluç, “Kimse babasının evinden kovar gibi bu ülkeden kovma hakkına ve haddine sahip değildir” dedi.

“Biz bavullarımızı topladık, biletlerimizi aldık. Birkaç gün içinde yola çıkıyoruz hep beraber Irak’a doğru, seçmenlerimizle birlikte. Çünkü anladık ki AKP ve MHP ittifakının Diyarbakır, Van, Mardin, Hakkari, Siirt, Şırnak’ı yani kayyum atadıkları belediyeleri almalarının tek yolu bizim bütün seçmenlerimizle beraber Irak’a gitmemizmiş. Gülüyoruz ama durum ağlanacak bir durum.

“Bu ülkenin cumhurbaşkanı sıfatıyla meydanlarda dolaşan bir kişi 6 milyon oy almış bir siyasi partiyi aileleriyle beraber 20 milyondan fazla insana ‘defolun gidin’ dedi. Sadece bir siyasi partinin genel başkanı değil, bir ülkenin cumhurbaşkanı.

“Babasının evinden kovar gibi kovamaz. Bu asla kabul edilebilir bir şey değildir. Bunu hiçbir insan, hiçbir seçmenimiz asla kabul etmeyecektir. Bu tarihe yazıldığı gibi insanların da hafızalarına kazınmıştır artık.

“‘Defolun gidin’ diyen cumhurbaşkanını tutumunu kabullenmiyoruz, boyun eğmiyoruz, onun karşısında diz çökmüyoruz.

“Ayrımcı, ötekileştirici bir dil vardır. Nefret söylemi vardır. Toplumu açıkça bölmektedir. Bir bölücülükten söz edeceksek cumhurbaşkanı bu dil ile toplumu bölmektedir. Özellikle bu konuşmayı Karadeniz’de yaparak Karadenizli yurttaşlarla Kürt yurttaşları karşı karşıya getirmeyi hedeflemektedir.

“Kimse babasının evinden kovar gibi bu ülkeden kovma hakkına ve haddine sahip değildir. Kendisi de Kürdistan terimini çeşitli defalar kulanmış ve Meclis tutanaklarına atıfta bulunmuştur. O zaman kullandığı bu kavramı bugün kullananlar karşısına ‘defolun gidin’ deme hakkını kendisinde görmektedir. Böyle bir şey kabul edilebilir değildir.

“Bir siyasi partinin genel başkanı tarihsel, kültürel, coğrafi, sosyolojik bir tanımlamayı yoktur diyerek ortadan kaldıramaz. Bu yarışı sürdürürken herkes demokratik siyasetin edebine uygun davranmalıdır.”




Önceki Haber
İş cinayetleri: Şubat’ta en az 125 işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Mültecileri taşıyan minibüs ile diyaliz merkezinin aracı çarpıştı: 22 yaralı var