Ana SayfaGüncelHDP’den Gezen ailesine ziyaret: “Artık bahane üretilmesin, talepler karşılansın”

HDP’den Gezen ailesine ziyaret: “Artık bahane üretilmesin, talepler karşılansın”

HABER MERKEZİ – Tutuklu bulunduğu Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde hayatına son veren Zülküf Gezen’in kabrini ziyaret etmek isteyen yurttaşlara polis tazyikli su sıktı, HDP’li vekilleri darp etti. Gezen ailesini taziye evinde ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Temelli, “İnsanları tecrit ettiniz yetmedi, şimdi mezarlıkları tecrit ediyorsunuz” dedi ve iktidara şu sözlerle seslendi: “Artık bahane üretilmesin, tecrit kaldırılsın.”

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Zülküf Gezen, Cumartesi gecesi yaşamına son verdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre polisler, çocuklarının cenazesini almak için İstanbul’a giden aileden habersiz Gezen’in cenazesini Diyarbakır’a getirdi.

Gezen’in amcası Ahmet Gezen, ailenin cenazeyi almak için havalimanına gittiğini, polis ablukası eşliğinde Yeniköy Mezarlığı’na ulaştıklarını, defin sırasında ne duaların okunmasına müsaade edildiğini ne de akrabaların katılımına izin verildiğini söyledi.

Amca Gezen, yeğeninin “PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek” için intihar ettiğini sözlerine ekledi.


Zülküf Gezen’in cenazesi polis tarafından alıkonularak defnedildi


Mezarı ziyarete tazyikli su

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ile çok sayıda HDP milletvekilinin bulunduğu kitle ise bugün öğle saatlerinde Zülküf Gezen’in kabrini ziyaret etmek üzere Yeniköy Mezarlığı’na gitmek istedi.

Fakat kitlenin önü mezarlık girişinde polislerce kesildi. Burada kalkan ve zırhlı araçlarla barikat kuran polis, kitleye tazyikli su sıktı, vekilleri darp etti.

Polis ile vekiller arasında uzun süren gerginliğin ardından vekiller barikatı aşarken, polisler bu kez mezarlık içerisinde vekilleri ablukaya aldı, kabre gitmeleri engellendi.

Bunun üzerine vekiller, Gezen ailesine taziye ziyaretinde bulunmak üzere Şaklat Köyü Taziye Evi’ne geçti.

Temelli: Artık bahane üretilmesin, talepler karşılansın

Kabre ziyaretin ardından taziye evine gelen HDP’lileri, Gezen’in ailesi karşıladı.

Temelli, Koçyiğit, Arslan ve milletvekilleri aileye başsağlığı dileklerini iletirken, Arslan “Kürtler dini vecibelerini yerine getiremiyorsa, cenazelerini defin edemiyorsa, acılarının yasını tutamıyorsa bu ülkede artık vicdandan ve insanlıktan söz etmek söz konusu değildir” diye konuştu.

Temelli ise devam eden açlık grevleriyle ilgili Adalet Bakanlığı’na dönük “yasal ve hukuki taleplerin karşılanması” yönündeki taleplerinin yerine getirilmediğini hatırlatarak, “Bir an önce Adalet Bakanlığı üzerine düşeni yapmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

“Artık bahane üretilmesin, artık bir başka insanı daha cezaevinde yitirmek istemiyoruz. Leyla Güven’i kaybetmek istemiyoruz” diyen Temelli, iktidara şu sözlerle seslendi:

“Bu kayıptan, bu ölümden çıkarılacak çok önemli dersler var. Tecrit meselesi, adalet, hukuk meselesi seçimlere, siyasete alet edilemez dedik. İnsan canından daha kıymetli bir şey yoktur. İnsan canı üzerinden siyasi hesap yapmayın. Adalet ve hukuka ses verin ve tecridin kalkması için ne gerekiyorsa onu yapın.”

Temelli, defin ve cenaze töreni sırasındaki engellemelere de dikkat çekerek, “Gidin şu mezarlığın haline bakın, fotoğrafını çekin. Nerde görülmüştür bir mezarlığın TOMA’larla, polislerle kuşatıldığı, tecritleştirildiğidir. İnsanları tecrit ettiniz, yetmedi şimdi mezarlıkları tecrit ediyorsunuz. Orada insanlar ne yetirdiklerinin dini vecibelerini yerine getirebiliyor ne de sonrasında gidip duasını yapabiliyor. Bu reva mıdır, bu nasıl bir nefret suçudur” dedi.

Açlık grevleri

HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in 131 gün önce başlattığı ve 1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.