Ana SayfaDünyaHollanda’da silahlı saldırı: Üç kişi hayatını kaybetti, saldırgan gözaltında

Hollanda’da silahlı saldırı: Üç kişi hayatını kaybetti, saldırgan gözaltında

HABER MERKEZİ – Hollanda’nın Utrech kentinde seyahat halindeki bir tramvayda düzenlenen silahlı saldırı sonucu üç kişi hayatını kaybetti, üçü ağır olmak üzere dokuz kişi yaralandı. Saldırgan Gökmen Tanış ise gözaltına alındı.

Hollanda’nın Utrecht kentinde dün silahlı saldırı düzenlendi.

Polis tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 10:45’te düzenlenen saldırının 24 Ekim Meydanı’nda ilerleyen bir tramvayda gerçekleştiği belirtildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre NRC gazetesine konuşan bir görgü tanığı, tramvayda bir erkeğin aniden ayağa kalkarak ateş açtığını söyledi.

“Tramvayın arkasındaydım. Koltuklarda oturan insanlara nişan alıyor gibiydi. Kondüktör hemen kapıyı açmadı. Yanımdaki iki genç pencereyi tekmeleyerek açtı. ben de ordan dışarı kaçtım. Birçok kişi böyle kurtuldu.”

Üç kişi hayatını kaybetti

Utrecht Belediye Başkanı Jan van Zanen, saldırı sonucu üç kişinin hayatını kaybettiğini, dokuz kişinin ise yaralandığını söyledi.

Ayrıca yaralılardan üçünün durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, saldırıyı ilkin “endişe verici bir durum”, ardından acil olarak toplanan kabinenin ardından “açık bir terör eylemi” olarak nitelendirdi.

Öte yandan Utrecht kentinin batısındaki saldırının ardından bölge giriş ve çıkışlara kapatıldı.

Polis, bölgeden uzak durulması ve okulların kapısının kapatılması talimatı verdi.

Başkent Lahey’de ise Parlamento ve Başbakanlık binası çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Saldırgan Gökmen Tanış gözaltında

Saldırının ardından saldırganın kırmızı bir araca binerek kaçtığı bildirildi.

Polis tarafından daha sonra yapılan açıklamada, saldırganın 37 yaşındaki Türkiye doğumlu Gökmen Tanış olduğu, Tanış’ın gözaltına alındığı duyuruldu.

Utrecht Belediye Başkanı Jan van Zanen, saldırının niçin düzenlendiğini hala bilmediklerini, soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

Savcı Rutger Jeuken ise Tanışı’ın daha önce de bazı suçlardan gözaltına alındığını açıkladı, bu konuda detaylı bilgi vermedi.

Gökmen Tanış

BBC Türkçe’ye konuşan Utrecht’te yaşayan Türkiyeli bir iş insanı ise “Gökmen Tanış’ın 2 Temmuz 1981 Yozgat doğumlu olduğunu, daha önce Çeçenistan’a gidip savaştığını” söyledi.

İş insanı, Tanış için “Birkaç sene önce IŞİD’le bağlantısı nedeniyle tutuklanıp bırakıldı. Türk toplumuna pek karışmazdı, münzevi bir tipti” ifadelerini kullandı.

Ankara’dan açıklama

Öte yandan Ankara, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamayla saldırıyı kınadı.

Saldırının, faili kim olursa olsun ve hangi saikle gerçekleştirilmiş olursa olsun, şiddetle kınandığının belirtildiği açıklamada, “Bu menfur saldırı neticesinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Bu saldırı karşısında Hollanda halkı ve hükümeti ile dayanışmamız tamdır” denildi.


Karınca, NTV, BBC Türkçe, The Guardian, Diken