Ana SayfaEkolojiİklim krizi: Avustralya’da 2050 yılından itibaren kış yaşanmayacak

İklim krizi: Avustralya’da 2050 yılından itibaren kış yaşanmayacak

HABER MERKEZİ – Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre iklim değişikliği nedeniyle 2050’den itibaren ülkede kış yaşanmayacak.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin (ANU) Sanat ve Tasarım Fakültesi ile ANU İklim Değişimi Enstitüsü’nde görev alan tasarımcılar ve bilim insanlarından oluşan bir ekip, iklim değişikliğinin önümüzdeki 30 yıldaki etkilerini gözler önüne seren bir çalışmaya imza attı.

Araştırmaya göre Avustralya’da 30 yıl sonra kış olmayacak, onun yerini uzun bir yaz dönemi olacak.

Böylelikle bir yıl içerisindeki mevsimler ilkbahar, sonbahar ve “yeni yaz” olarak üç bölümden oluşacak.

Araştırma nasıl yapıldı?

Avustralya’daki araştırma, ülkedeki kent ve kasabalara iklim değişikliğinin etkilerini görsellerle göstermeyi hedefliyor.

Araştırmada, geçmiş yıllardaki her bir kışın ortalama sıcaklıkları ele alınmış ve öngörülen verilerle karşılaştırılmış.

Bu araştırmanın sonucunda ise kış mevsiminin Avustralya için 30 yıl içerisinde yalnızca bir ‘anı’ olarak kalacağı sonucuna ulaşılmış.

Araştırmacılardan Geoff Hincliffe çalışmayı şöyle anlatıyor:

“Bir kadran düzeni etrafında renk, şekil ve boyut kullanarak bütün bir yılın sıcaklık değerlerini tek karede göstermemiz gerekti. Bu durum, onu görsel yönden zengin ve ilgi çekici hale getirerek insanlara kendi şehirlerini gösterip, onları duygusal şekilde bağlayan bir yolla pek çok detay sunuyor.”

“Her mevsimin tarihsel olarak ortalama sıcaklıklarına baktık ve bunları yansıtılan veriler ile karşılaştırdık. Ardındansa her yerde, sürekli veya devam eden hiçbir kış mevsimi döneminin mevcut olmadığını bulduk.”

Ekibin çalışmasına buradan ulaşabilirsiniz.


Karınca, webTekno, Sustainability-Times