Ana SayfaÇeviri‘İşkencenin sembolü’ Guantanamo’da yeni hücreler yapılıyor

‘İşkencenin sembolü’ Guantanamo’da yeni hücreler yapılıyor

HABER MERKEZİ – Obama döneminde kapatılması öngörülen ancak halen açık tutulan ve “işkencenin sembolü” olarak görülen Guantanamo Kampı’nda, yaklaşık 465 metrekare genişliğinde engelli kullanımına da açık olan üç yeni hücre yapılıyor.


Çeviri-Derleme: Tolga Er


Eski ABD Başkanı Barack Obama, Guantanamo Kampı’nı kapatmayı öngören kararnameyi imzalayalı 10 yıl oldu.

Bu süre içerisinde Guantanamo kapatılmazken, 2016’da göreve gelen ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz sene gözaltı merkezinin de içerisinde bulunduğu Guantanamo Üssü’nün açık tutulmasını öngören başkanlık kararnamesini imzaladığını duyurdu ve geçtiğimiz aylarda mahkumların buraya gönderilebileceğini söyledi.

Şimdiyse Trump yönetimi burayı açık tutmanın da ötesinde, genişletmek için inşaata başladı.

Neler oluyor?

Middle East Eye’dan Sheren Khalel’in haberine göre duruşmaların yapıldığı “Adalet Kampı” isimli kısım dahil olmak üzere çeşitli alanlarda inşaatın izleri görülüyor.

Etrafı çevrili bölgelerde, “inşaat alanı” kelimelerinin yer aldığı yazılı işaretler bulunuyor.

Haberde, ABD merkezli Miami Herald’ın geçtiğimiz ay yayınladığı belgelere atıfta bulunularak, yaklaşık 465 metrekare genişliğinde engelli kullanımına açık, üç yeni hücre yapılmak istendiği hatırlatılıyor.

Yetkililerin, “neden yeni bir alana gereksinim duyulduğuna” ilişkin soruya yanıt vermediğinin kaydedildiği haberde, engellilere dönük yapılaşmanın istendiği müteahhit arayışının, halihazırda 50’li ve 60’lı yaşlarında olan gözaltındaki kişilerin daha uzun süreliğine alıkonulması için olabileceğine işaret ediliyor.

Yeni hücrelerin yapımına ilişkin soruya yanıt veren Askeri Komisyonlar Ofisi Sözcüsü ise bu inşaatın, “tutukluların kötüleşen sağlığı” nedeniyle yapıldığını söylüyor.

2002’den bugüne Guantanamo

Guantanamo Kampı, 2002 yılından bu yana askeri hapishane olarak kullanılıyor.

Burada, başta Afganistan olmak üzere çeşitli ülkelerden “terör” suçlamasıyla getirilen şüpheliler bulunuyor.

Buraya bir tutuklunun getirildiği son tarih ise 2008. O günlerde 280 kişinin bulunduğu kampta bugün 40 kişi var. Ancak bu kişilerden bugüne dek yalnızca biri ‘suçlu’ bulundu.

Sekiz kişinin askeri mahkemelerdeki yargılamaları sürerken, 26 kişi hala bir suçlama veya duruşma olmadan tutuklu durumda.

Altı tutuklu ise federal kurumlarca yapılan soruşturma sonucu beraat etti ve Obama’nın ikinci döneminin sonuna doğru serbest bırakılmaları yönünde karar alındı. Fakat onlar da hala burada tutuklu bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü, Guantanamo Kampı’nı, “adalet ve insan hakları standartlarını bütünüyle ihlal ederek herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın işkence, örtülü iade ve süresiz gözaltı uygulamalarının sembolü” olarak nitelendiriyor.


‘Benliğin silinemeyeceğinin kanıtı’: Guantanamo’daki tutuklulardan sanat


Gazete Karınca
Previous post
Diyarbakır'da HDP il binasına polis baskını: Açlık grevcileri gözaltında
Next post
1915'in tanıklarından Ermeni fotoğrafçı Artin Hayk hayatını kaybetti