Ana SayfaGüncelİtalya’da “Kürt Kültürü Anlatımı Festivali”

İtalya’da “Kürt Kültürü Anlatımı Festivali”

HABER MERKEZİ – “Kürt Kültürü Anlatımı Festivali”, 10-13 Nisan tarihleri arasında İtalya’nın Torino kentinde düzenlenecek.

Onlarca aktivist, şair, yazar, akademisyen, müzisyen ve yönetmen 10-13 Nisan tarihleri arasında İtalya’nın Torino kentinde Kürt kültürünü anlatacak.

Chalak Events’in yanı sıra Acmos, Retrò Scenayê, Comitato Salvagente ve Paris Kürt Enstitüsü tarafından düzenlenecek festival, “Kültürel Sınırsızlık” (Cultural Sconfinate) etkinlikleri kapsamında yapılacak.

Dört gün boyunca sürecek festivalin adı ise “Kürt Kültürü Anlatımı Festivali”.

Kimler yer alıyor?

bianet’ten Murat Bayram’ın haberine göre festivalde konser, kültür anlatımı, sunum ve film gösterimi programları yapılacak.

Bu programlara katılacak isimlerin arasında çevirmen ve şair Kawa Nemir, şair Fatma Savci, yazar Bextiyar Elî, akademisyen Özlem Belçim Galip, sosyolog Engin Sustam, tiyatrocu Mîrza Metîn, yönetmen Bülent Gündüz, müzisyen Ganî Mîrzo ile ses sanatçısı Yalda Abbasî bulunuyor.

Festivalin mottosu ise 17. yüzyılda yaşamış olan Kürt klasik edebiyatçısı Melayê Cizîrî’nin bir dizesi:

“Feyza me şuphê Nîl e, em Dîcle û Ferat in”. (Feyz aldığımız Nil gibi, biz Dicle ve Fırat’ız)

Hedef kültürü tanıtmak

Chalak Events’in kurucularından Tofan Sünbül, en büyük hedeflerinin Kürt kültürünü tanıtmak olduğunu ve İtalya’daki festivalin bu yolda büyük bir adım olduğunu söylüyor.

Beş öğrencinin oluşturduğu platformun bu festivaldeki bir diğer hedefi ise Kürt ve İtalyan müzisyen, yazar, akademisyen, tiyatrocu ve çevirmenlerin ilişkilerini güçlendirmek.

Previous post
Çizer Farid Boudjellal’ın “Ermeni Ninem” isimli kitabı raflarda
Next post
Gebze'de bir sünger fabrikası tamamen yandı