Ana SayfaMedyaKadın gazetecilerden 8 Mart açıklaması

Kadın gazetecilerden 8 Mart açıklaması

HABER MERKEZİ – Kadın Gazeteciler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Kadın durursa hayat durur” sloganıyla 8 Mart Uluslararası Kadın Grevi’ne destek vererek, “Bizler medyanın erkek egemenliğine, kadını suçlu gösteren veya magazinsel haberlere konu edinen anlayışa karşı çıkıyoruz” dedi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ve Etkin Haber Ajansı (ETHA), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

“Kadın durursa hayat durur, kadın grevine ses veriyoruz” pankartının asıldığı toplantı salonuna çok sayıda gazeteci de katıldı.

Basın açıklamasını Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyesi Kesire Önel yaptı.

8 Mart’ta kadınların 50’den fazla ülkede “Kadın durursa hayat durur” diyerek Uluslararası Kadın Grevi yapacağını hatırlatan Önel, şunları söyledi:

“Erkek egemen iktidarlara karşı evde, işte, sokakta, okulda kadının yaşam hakkına ve emeğine sahip çıkacak. Kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze ve kadın emeğinin yok sayılmasına ‘Dur’ diyecek. Kadın düşmanı politikalar ile cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren, erkek yargı aracılığı ile taciz, tecavüz ve kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, kadının ev içi emeğini yok sayan ve cinsiyetçi medya aracılığı ile kadın düşmanlığını her gün yeniden örgütleyen erkek egemen sisteme inat tüm dünyada kadınlar ‘Biz de varız’ diyor.

“Kadınlar işe gitmeyerek, ev işi yapmayarak, iş yerine geç giderek, sosyal medyadan destek açıklamaları yaparak, tüketmeyerek kadın grevine ses verecek. Kadın grevi ile yaşamın yarısı olan kadınların emeğinin de görünür olmasını sağlayacak. Türkiye’de ise kadınlar, çocuk istismarını affedecek yasa tasarısı, politik kadınların tutuklama ve gözaltı saldırıları ile sindirilmeye çalışılması gibi politikalarla karşı karşıya.”

“Medyadaki erkek tekeli kadın düşmanlığını arttırıyor”

Medyanın erkek tekelinde olmasından kaynaklı kadın düşmanlığını arttırdığını da söyleyen Önel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadın gazeteciler alanda mobbinge ve tacize maruz kalıyor, basının yayın kuruluşlarının eril dili ve haber anlayışı ile kadınlar ancak 3’üncü sayfa haberlerinde yer buluyor. Bizler bir taraftan görünmek istemeyen emeğimize sahip çıkarken, diğer taraftan da muhalif basını sindirme politikalarının hedefi oluyoruz. Batman’da çocuk istismarını haber yapan Gazete Şujin muhabirlerinin tehdit edilmesi, Ezidi kadınların yaşadığı insanlık dışı muameleyi gündeme taşıyan Zehra Doğan’ın tutuklanması ve son olarak Ankara’da polisin tacizine uğrayan Merve Demirel’in yaşadıklarını kamuoyuna duyuran Derya Okatan’ın gözaltına alınması tesadüf değildir. Kadın gazeteciler ve kadından yana haber anlayışını ortaya koyanlar, erkek egemen iktidarın tekerine çomak sokuyor.”

“Kadın grevini destekliyoruz”

Birçok kadın gazetecinin tutuklu bulunduğunu da sözlerine ekleyen Önel, son olarak meslektaşlarına şu çağrıyı yaptı:

“Bizler medyanın erkek egemenliğine, kadını suçlu gösteren veya magazinsel haberlere konu edinen bu anlayışa karşı çıkıyoruz. Eylem alanlarında erkek muhabirler tarafından tacize uğramanın, taciz ve tecavüzü aklamaya çalışan habercilik dilinin, kadın cinayetlerini 3’üncü sayfalarda kısacık bir haber olarak yer almasının basın özgürlüğü olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu nedenle yarın dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yapılacak olan 8 Mart kadın grevini destekliyoruz. Biliyoruz ki ‘Kadın durursa dünya durur’.”


Mezopotamya Ajansı
Previous post
Nerden baksan tutarsızlık – Abdulmelik Ş. Bekir
Next post
Sıla'ya şiddet uygulayan Ahmet Kural'ın yargılandığı dava görüldü