Ana SayfaGüncelMahkeme savunma almadan kararını açıkladı, avukatlara ceza yağdı

Mahkeme savunma almadan kararını açıkladı, avukatlara ceza yağdı

HABER MERKEZİ – ÇHD ve HHB’li 20 avukatın yargılandığı davada mahkeme, sanıkların savunmasını almadan kararını açıkladı. Aralarında ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı’nın da bulunduğu avukatlara ceza yağdı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi altısı tutuklu 20 avukatın yargılandığı davanın karar duruşması Silivri Cezaevi yerleşkesindeki İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde üçüncü günde sona erdi.

Bugünkü duruşmada salonda, 100’ü aşkın jandarma görevlisi, sanık yakınları ve gazeteciler ile iki tutuksuz sanık yerini aldı.

Mahkeme tutuksuz sanıklar Ahmet Mandacı ile Zehra Özdemir’den esasa ilişkin savunmalarını istedi. Her iki isim de avukatları yanlarındayken savunma yapmak istediklerini söyledi.

Ancak mahkeme, iki sanığa son sözlerini de sorduktan sonra ara kararını açıkladı.

Mahkeme, sanıkların savunma yapmadığını söyledi ve kararı açıklamak üzere ara verdi.

Avukatlara ceza yağdı

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, 18 avukata 3 yıl 1 aydan 18 yıl 9 aya kadar hapis cezaları verdi.

Verilen cezalar şöyle:

  • Selçuk Kozağaçlı “örgüt üyeliği”nden 11 yıl 3 ay
  • Barkın Timtik “örgüt kurmak ve yönetmek”ten 18 yıl 9 ay
  • Ebru Timtik ve Özgür Yılmaz 13 yıl 6’şar ay
  • Behiç Aşçı ve Şükriye Erden 12’şer yıl
  • Engin Gökoğlu, Aytaç Ünsal ve Süleyman Gökten 10’ar yıl
  • Ezgi Çakır 8 yıl
  • Naciye Demir ve Aycan Çiçek 9’ar yıl
  • Yağmur Ereren, Yaprak Türkmen, Didem Baydar Ünsal ve Ayşegül Çağatay 3 yıl 9’ar ay ceza aldı
  • Zehra Özdemir ve Ahmet Mandacı 3 yıl 1’er ay

Tutuklu avukatların tutukluluk halinin de devamına karar verildi.

Ayrıca dosyada firari sanık olarak bulunan Oya Aslan ile Günay Dağ’ın savunmalarının alınmamış olması nedeniyle dosyalarının ayrılmasına ve yargılamanın açık kalmasına hükmedildi.

Tutuklu avukatlar 56 gündür açlık grevinde

2017’nin Eylül-Ekim aylarında tutuklanan ÇHD ve HHB üyesi 17 avukat, bir yıl sonra hakim karşısına çıktıkları ilk duruşmada tahliye edilmiş ancak serbest bırakılmalarının üzerinden 24 saat geçmeden savcının itirazı üzerine haklarında yakalama kararı çıkarılmıştı.

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın yanı sıra Ahmet Mandacı, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşçı, Engin Gökoğlu tekrar tutuklanmıştı. Daha sonra Mandacı ‘ev hapsi’ kararı ile tahliye edilmişti.

Bu yıl Türkiye’deki tutuklu avukatlara ithaf edilen 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde ise cezaevlerinde tutulan avukatlar açlık grevi eylemine başlamıştı.

‘Hukuksuzluklara dikkat çekmek ve adaletsizliği teşhir etmek’ için açlık grevine başladıklarını duyuran ÇHD ve HHB üyesi avukatlar Selçuk Kozağaçlı, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşçı ve Engin Gökoğlu’nun eylemi 56’ncı gününde sürüyor.

Ayrıca Engin Gökoğlu’nun eşi Meral Yıldırım Gökoğlu ise tutuklu avukatlara destek amacıyla başladığı açlık grevi eyleminin 42’nci gününde.

Diğer yandan 26 Şubat’ta İdil Kültür Merkezi’ne yapılan polis operasyonunda gözaltına alınıp, ardından da tutuklanan avukat Barkın Timtik de açlık grevindeki bir diğer isim.


Karınca, bianet, Evrensel
Previous post
'Dilim sürçmüş olabilir' diyen Mansur Yavaş'tan yeni HDP açıklaması
Next post
Gazeteci Seda Taşkın’ın davası: İhbar da mail de polisten